מקרה שאירע לאחרונה במרפאת מכבי שירותי בריאות בקריית אתא-רכסים ממחיש את החשיבות הקריטית של ערנות מקצועית ויסודיות באבחון מצבים רפואיים, גם כאשר הם מתגלים במסגרת שגרתית לכאורה. דקות ספורות לפני מצב שעלול היה להפוך קטלני, גילוי יוצא דופן של פיזיותרפיסט במקום הציל את חייה של מטופלת.
האירוע התרחש כאשר חורחה לוין, פיזיותרפיסט במרפאת מכבי, טיפל במטופלת בת 75. המטופלת הגיעה בתחילה למכון הפיזיותרפיה בעקבות כאבים שחשה בגב התחתון. אולם, במהלך הטיפול השגרתי, הבחין הפיזיותרפיסט בתסמין בלתי צפוי וחריג. המטופלת דיווחה כי הכאב המקורי בגב חלף אמנם, אך כעת היא חשה כאב חדש באזור החזה, בחלקו הקדמי ובצד השמאלי של הגוף.
לוין, אשר לא הסתפק בדיווח הראשוני ולא התייחס לתלונה כעניין שגרתי בלבד, החליט להתעמק בפרטי המקרה ולברר את הרקע לכאב החזה החדש. המטופלת סיפרה לו פרט משמעותי: שלושה ימים קודם לכן, בעת נסיעה באוטובוס, היא נפלה. הנפילה אירעה לאחר שקמה ממקומה ולא הספיקה להיאחז כראוי. מאז הנפילה, היא חשה כאב באזור הפגיעה, אך בחרה שלא לפנות לבדיקה רפואית מסודרת. לוין שאל אותה גם לגבי אפשרות להמשיך את הטיפול הפיזיותרפי במצבה הנוכחי. במהלך השיחה, הבחין הפיזיותרפיסט בסימנים נוספים שהדליקו נורה אדומה: המטופלת התקשתה בביצוע נשימה עמוקה וגם פעולת השיעול הייתה קשה עבורה. בנוסף, היא דיווחה על הופעת סימן כחול, שטף דם, באזור הפגיעה, וציינה כי חלה החמרה משמעותית בכאבים יומיים בלבד לאחר הנפילה. תלונות אלו, במיוחד לאחר אירוע נפילה והקשיים בנשימה, עוררו את חשדו של הפיזיותרפיסט.
נוכח הממצאים המדאיגים והתסמינים החריגים, הפנה חורחה לוין את המטופלת לבדיקה דחופה אצל רופא המשפחה שלה, ד"ר מוחמד עוסמאן. ד"ר עוסמאן, שהתרשם גם הוא מחומרת התלונות, הפנה את המטופלת לביצוע צילום חזה באופן מיידי. בשעות אחר הצהריים של אותו יום, התקבלה תוצאת צילום החזה. המטופלת שבה למכון הפיזיותרפיה כדי לדווח לפיזיותרפיסט על ממצאי הבדיקה שביצעה.
בחינת צילום החזה על ידי הפיזיותרפיסט חורחה לוין גילתה ממצאים מדאיגים וקריטיים. הצילום אישר כי המטופלת סובלת משבר בשתי צלעות – צלע מספר 6 וצלע מספר 7. אולם, לצד השברים בצלעות, נראה בצילום גם תפליט ריאתי קטן. תפליט ריאתי הוא מצב רפואי שבו מצטברים נוזלים בחלל הפלאורלי, שהוא החלל הקיים בין הריאה לבין דופן בית החזה. מצב זה עלול להעיד על מספר גורמים אפשריים, ביניהם דימום פנימי כתוצאה מחבלה, או הצטברות נוזלים הנגרמת ממצבים רפואיים אחרים כמו זיהום, אי-ספיקת לב או מחלות ממאירות כגון סרטן. מידת הסיכון הטמונה בתפליט ריאתי תלויה באופן משמעותי בגורם שהוביל להיווצרותו, בכמות הנוזל שהצטבר, ובקצב שבו המצב מחמיר. במקרים קלים, תפליט ריאתי עשוי להיספג בגוף מעצמו ללא צורך בהתערבות. אולם, במקרים חמורים יותר, הצטברות נוזלים בחלל הפלאורלי עלולה לגרום לקשיי נשימה משמעותיים ביותר ואף להוות סכנת חיים ממשית עבור המטופל.
בשל הממצאים שהתגלו בצילום החזה, אשר נחשבו למדאיגים ביותר, הוכנסה המטופלת למעקב רפואי הדוק ומיידי. היא נמצאת כעת בתהליך החלמה, ומצבה הרפואי מנוטר באופן רציף. התפליט הריאתי שהתגלה ייבחן בשנית במסגרת המעקב כדי לקבוע האם נדרש טיפול רפואי נוסף מעבר למעקב. מקרה זה ממחיש באופן חד משמעי את חשיבותה המכרעת של החשדנות המקצועית שהפגין הפיזיותרפיסט חורחה לוין ואת הקפדתו על בירור מעמיק של תלונות המטופלת, מעבר לסיבה המקורית שבגינה הגיעה לטיפול. אילו היה הפיזיותרפיסט מבצע טיפול פיזיותרפי "סטנדרטי" לכאב חזה, מבלי לדעת על השברים והתפליט הריאתי, התוצאה עלולה הייתה להיות קטסטרופלית. לדוגמה, השכבת המטופלת על הבטן, או הפעלת לחץ על אזור החזה – פעולות שעלולות להיות חלק מטיפול רגיל – היו עלולות במקרה זה לגרום לפניאומוטורקס (נקב בריאה), מצב שבו אוויר חודר לחלל שבין הריאה לדופן בית החזה, ועם שבר בצלע הדבר עלול לגרום גם לנזק ישיר לרקמת הריאה עצמה, ובהמשך לקריסת ריאה.
פניאומוטורקס הוא מצב רפואי מסוכן שבו הצטברות אוויר בחלל הפלאורלי גורמת ללחץ על הריאה ולתמט שלה, כלומר, הריאה "מתמוטטת". כאשר קיים נזק לריאה עצמה, מדובר בפגיעה ברקמת הריאה. הטיפול בפניאומוטורקס כולל בדרך כלל שאיבת האוויר שהצטבר, ולעיתים אף נדרשת התערבות כירורגית. מצב זה יכול להיות מסכן חיים, במיוחד כאשר הריאה מתמוטטת באופן מלא או כאשר הלחץ בחלל הפלאורלי משפיע על אברי גוף חיוניים אחרים. במקרים קשים, כאשר נגרם נזק נרחב לרקמת הריאה או כאשר קיימת דליפה מסיבית של אוויר מהריאה, המצב עלול להוביל להפרעה קשה בתהליך הנשימה ולמחסור בחמצן בגוף. קבלת טיפול רפואי מיידי חיונית ביותר במקרים כאלה על מנת למנוע סיבוכים חמורים ואף להציל חיים.
"תפקידנו כפיזיותרפיסטים אינו מצטמצם רק להקלה על כאבים או לשיקום תפקודי", אומר הפיזיותרפיסט חורחה לוין בהתייחס למקרה. "עלינו להיות ערניים וקשובים למטופלים, לזהות מצבים חריגים, להעריך סיכונים פוטנציאליים ולפעול בהתאם להערכה זו". הוא הדגיש כי במקרה הספציפי הזה, דרישתו הבלתי מתפשרת לביצוע בדיקה רפואית נוספת, ובפרט צילום חזה, היא שהובילה בסופו של דבר לגילוי הפגיעה החמורה – שברים בצלעות ותפליט ריאתי – ובכך נמנעו, לדבריו, "סיבוכים מאוד מורכבים ומסכני חיים" עבור המטופלת. גורמים במכבי שירותי בריאות מדגישים כי מקרים כגון זה מחזקים את החשיבות הרבה של קבלת טיפולי פיזיותרפיה בגישה ישירה, כלומר ללא צורך בהפניית רופא מוקדמת, במכוני מכבי. הם מציינים כי המקרה ממחיש את חשיבות תפקידם של הפיזיותרפיסטים ושל הצוות המיומן הפועל במכוני הפיזיותרפיה, ואת יכולתם המקצועית לזהות מקרים מורכבים ורגישים מסוג זה, ולהיות גורם משמעותי במניעת מצבי חירום רפואיים בזמן אמת, ובכך להציל חיים.