ד"ר אמיליה חרדאק מזהירה: סיגריות מסורתיות ואלקטרוניות מגבירות סיכונים לסרטן, מחלות לב וסיבוכים נוספים
בלב חיפה, עיר שבה הקהילה מתמודדת עם אתגרים בריאותיים מגוונים, ממשיכה תופעת העישון להטיל צל כבד על בריאות התושבים. לכבוד היום הבינלאומי ללא עישון, שצוין ב-31 במאי 2025, ד"ר אמיליה חרדאק, מומחית למחלות ריאות ממכבי שירותי בריאות במחוז הצפון ומנהלת יחידת הריאות בבית החולים בני ציון, שופכת אור על הנזקים הבריאותיים, הכלכליים והחברתיים של העישון. היא מדגישה כי כל סיגריה, בין אם מסורתית או אלקטרונית, מכילה אלפי כימיקלים מזיקים שפוגעים כמעט בכל מערכות הגוף, ומציגה נתונים מדאיגים על השלכות העישון – מסרטן ריאות ועד אלצהיימר.
העישון בישראל ממשיך להוות בעיה בריאותית משמעותית. כ-18% עד 20% מהאוכלוסייה הבוגרת מעשנים מדי יום, וכ-8,000 מקרי מוות שנתיים מיוחסים ישירות או בעקיפין לעישון, כולל כ-800 מקרים של עישון פסיבי. בחיפה, עיר עם תשתית רפואית מתקדמת כמו בית החולים בני ציון, רופאים רואים מקרוב את ההשלכות הקשות של הרגל זה. ד"ר חרדאק מסבירה כי סיגריה אחת מכילה כ-4,000 רעלים, מתוכם כ-80 חומרים מסרטנים, המשפיעים על הגוף באופן מיידי ומצטבר.
הנתונים שהיא מציגה חושפים את היקף הנזק: 90% ממקרי סרטן הריאה, המחלה הקטלנית ביותר בקרב גברים ונשים, נגרמים מעישון. בחיפה, שבה תחלואה בסרטן ריאות נותרה גבוהה, הנתון הזה מדאיג במיוחד. מעבר לכך, שליש ממקרי הסרטן במדינה, כולל סרטן הלוע, הוושט, שלפוחית השתן, הלבלב והדם, קשורים לעישון. נשים מעשנות נמצאות בסיכון גבוה פי 4 ליבלות נרתיקיות ולממאירויות בצוואר הרחם, ותמותה מסרטן ריאות בקרב נשים עקפה את זו מסרטן השד.
העישון אינו פוגע רק בריאות. הוא מגביר את הסיכון לסוכרת מסוג 2 על ידי פגיעה בתגובת הגוף לאינסולין, מחמיר סיבוכים של חולי סוכרת ומאיץ נזק לכלי הדם. מחקרים מראים כי מעשנים נמצאים בסיכון גבוה ב-150% לאלצהיימר וב-170% לדמנציה וסקולרית, מה שמשפיע על איכות החיים בגיל מבוגר. גם בריאות הפה נפגעת, עם סיכון גבוה פי 6 למחלות חניכיים ואובדן שיניים. בנוסף, עישון מעלה את הסיכון לקטרקט ב-22%, לסרטן עור פי 4, ולמחלות לב וכלי דם פי 2 לאחר 10–11 שנות עישון, גם בקרב מעשנים קלים.
הפופולריות הגוברת של סיגריות אלקטרוניות, במיוחד בקרב צעירים בחיפה והקריות, מעוררת דאגה נוספת. ד"ר חרדאק מדגישה כי סיגריות אלקטרוניות אינן חלופה בטוחה. האדים מכילים ניקוטין, פרופילן גליקול, גליצרין וחומרים רעילים כמו פורמלדהיד ואצטון, שגורמים לנזק כרוני לריאות ולכלי הדם. מחלת המאיידים, מצב רפואי מסוכן, עלולה להוביל לאי-ספיקה נשימתית, ובמקרים קיצוניים אף למוות. גמילה דרך סיגריות אלקטרוניות נמצאה כלא יעילה, ולעיתים אף מחזירה משתמשים לסיגריות מסורתיות.
למרות הנתונים הקשים, ד"ר חרדאק מציעה תקווה. הפסקת עישון מביאה לשיפור מהיר בבריאות: תוך 20 דקות לחץ הדם חוזר לנורמה, תוך שלושה חודשים הנשימה משתפרת, ולאחר שנה הסיכון למחלות לב צונח ב-50%. בחיפה, תוכניות גמילה זמינות דרך מכבי שירותי בריאות ומרפאות מקומיות, המציעות תמיכה פסיכולוגית, תרופתית וקבוצתית.
היום הבינלאומי ללא עישון הוא הזדמנות לתושבי חיפה והקריות להתבונן בהרגלי העישון שלהם ולנקוט צעדים לשינוי. ד"ר חרדאק קוראת לתושבים לנצל את המשאבים הרפואיים בעיר, כולל ייעוץ בבית החולים בני ציון ובמרפאות מכבי, כדי להתחיל מסע גמילה. המאבק בעישון אינו רק אישי – הוא משפיע על משפחות, קהילות ובריאות הציבור כולו.
הכותבת היא ד"ר אמיליה חרדאק, מומחית למחלות ריאות במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות ומנהלת יחידת ריאות בבית החולים בני ציון