לשכת הבריאות הנפתית חיפה הוציאה צו הפסקה מינהלי מיידי נגד מסעדת "אצה", הממוקמת ברחוב אח"י אילת 8 בקריית חיים (חיפה). הצו, שנחתם על ידי רופאת הנפה ד"ר רנא שיבלי, מחייב את חברת אצה אחייי אילת בע"מ, בעלת המסעדה, להפסיק באופן מוחלט את הפעלת העסק, כולל הפסקת הכנת ומכירת מזון והוצאת או הכנסת סחורה.
הצעד המיידי ננקט בעקבות ביקורת חמורה שנערכה יום קודם לכן (12 בנובמבר) על ידי מפקחת מלשכת הבריאות יחד עם הווטרינר הרשותי של עיריית חיפה, ד"ר ווליד חורי. הביקורת התקיימה לאחר קבלת "מספר תלונות בקרב סועדים לאחר אכילה במסעדה".
בצו מציינת ד"ר שיבלי כי נמצאו "ליקויים תברואיים רבים וחמורים ביותר המהווים סכנה לבריאות הציבור באופן מיידי", וכי העסק פעל ללא רישיון עסק וללא אישור משרד הבריאות. היא מדגישה כי נוכח "חומרת הליקויים, היקפם והעובדה כי במסעדה מוגש מזון רגיש", הוחלט על הוצאת הצו לפני קיום שימוע. הוצאת הצו נעשתה לאחר התייעצות עם היועצת המשפטית, עו"ד שירי בן ארי.
שרשרת המחדלים: ליקויים מהותיים והשמדת מזון
ממצאי הביקורת מתארים שורה של מחדלים חריגים בתנאי התברואה ואחסון המזון:
תנאי היגיינה ואחסון: המסעדה נמצאה מוזנחת ומלוכלכת מאוד, עם מקררים דביקים ושאריות מזון. לכלוך רב נצפה מתחת לעמדות העבודה, וחדר ההקפאה הממוקם בחצר כוסה קרח רב ולכלוך על רצפתו. לא נמצא סבון נוזלי באף עמדת עבודה.
מזון פג תוקף וסכנת מזיקים: במהלך הבדיקה נמצאה גבינה טבעונית פגת תוקף, בכמות גדולה. כמו כן, נמצאו פיתיונות למזיקים באזור הכנת הסושי ובאזור אחסון כלים נקיים. פתחים בתקרה באזור ההכנות ובשטיפת כלים עלולים להוות פתח לכניסת מזיקים.
אחסון לקוי וביוב: מזון וכלים חד פעמיים אוחסנו באזור משותף של הבניין שאינו ראוי לכך, ומחסן המזון התחתון נמצא מלוכלך מאוד, כאשר מזון הוחזק על הרצפה. בתוך המחסן, בו הגישה דרך אזור מלוכלך, נצפה צינור ביוב.
טיפול לא תקין בבשר: נמצא כי עופות ובקר הופשרו בכיור, והתבצעה הקפאת עופות טריים שלא כנדרש. הווטרינר הרשותי ד"ר ווליד חורי הורה על השמדה מידית של 10 ק"ג בשר בקר ועופות. כמו כן, נמצא כי עמדת הסושי אינה מסומנת והחיתוך נעשה על גבי קרטון מאריזת דגים טריים במקום על קרש ייעודי, דבר היוצר סכנה לזיהום צולב.
מעורבות גורמי הפיקוח והאכיפה
הצו המינהלי הופץ לשורה של גורמי פיקוח ואכיפה כדי להבטיח את יישומו ולצורך מעקב מקצועי.
במישור האכיפה, העתק מהצו הועבר למפקד תחנת משטרת חיפה, סנ"צ חיים אזרד, שתפקידו להורות על נקיטת אמצעים הדרושים לאכיפת סגירת המסעדה, וכן לעו"ד אתי אסולין, מנהלת האגף לרישוי ולקידום עסקים בעיריית חיפה, האמונה על תחום רישוי העסקים.
במישור הפיקוח המקצועי, העתק נשלח לראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ירושלים, ד"ר שרון אלרועי-פרייס, לרופאת המחוז ד"ר סוניה חביב ולראש המערך לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, מר עמיר יצחקי. בנוסף, המסמך הועבר לבכירים במערך הווטרינרי: הווטרינרית המחוזית ד"ר ויקטוריה חורי קורנייבה, ולמנהל אגף השירות הווטרינרי בעיריית חיפה, ד"ר אדם בקר.
המשך הליכים והשלכות משפטיות
תחולתו של הצו הינה מיידית ולמשך עד 30 יום. משרד הבריאות, באמצעות לשכת הבריאות הנפתית בחיפה, רשאי לבקש הארכה של תוקף הצו מבית משפט השלום או מבית המשפט לעניינים מקומיים ללא הגבלת זמן. הגשת בקשה להארכה על ידי הלשכה תאריך את תוקף הצו ב-7 ימים באופן אוטומטי. בעלי המסעדה רשאים לבקש ביטול הצו מבית המשפט, אך הגשת הבקשה אינה מעכבת את ביצועו. החוק קובע כי אי קיום צו הפסקה עלול לגרור עונש מאסר לתקופה של עד 18 חודשים.














