רופאת נפת חיפה, ד"ר רנא שיבלי, חתמה ביום חמישי על צו הפסקה מינהלי המורה על סגירה מיידית של מסעדת ג'פניקה במתחם ביג קריות ברחוב הסולל 4. ההחלטה התקבלה לאחר שבשתי ביקורות שנערכו במקום נחשפו ליקויים תברואיים חמורים וחוזרים המסכנים את בריאות הציבור.
הביקורת הראשונה התקיימה ביום חמישי שעבר על ידי מפקחת לשכת הבריאות והווטרינר העירוני, בעקבות תלונה שהתקבלה על חשד להרעלת מזון במסעדה. בבדיקה נחשפה שורה ארוכה של ליקויים, כאשר חלקם זהים לליקויים שכבר תועדו בביקורות קודמות.
משרד הבריאות מסר לאתר חדשות חיפה והקריות
בין הממצאים החמורים: עומס רב במקפיא של מזון מוכן שהקשה על הפעילות התקינה של המכשיר, כך שטמפרטורת המזון נעה בין 0 ל-4 מעלות צלזיוס במקום 18 מעלות מינוס כנדרש. המקפיא עצמו נמצא במצב של לכלוך. בחדר הקירור לא בוצעה הפרדה בין מזון מוכן לצריכה לבין מזון גולמי, כאשר ירקות מלוכלכים מהשדה אוחסנו לצד מזון מוכן לאכילה – מצב היוצר סכנה לזיהום צולב.
בפס הקר למוקפצים נצפה עומס רב שהקשה על שמירת המזון בטמפרטורה תקינה, ומזון מוכן נשמר זמן ממושך מחוץ לקירור כשטמפרטורתו נעה בין 33 ל-49 מעלות – תנאים המאפשרים שגשוג של חיידקים פתוגניים. נציג העסק הסביר כי קיבלו הנחיה מהנהלת ג'פניקה ומחברת ייעוץ להשאיר מזון מסוים בחוץ, דבר שיצר בלבול בקרב הצוות לגבי אופן הטיפול הנכון.
דגים בטמפרטורה גבוהה ורטבים ללא קירור
במחלקת הטיפול בדגים התגלה גסטרונום עם דגים בטמפרטורה של 11 מעלות. העובד שעבד במקום הונחה לעבוד בכמויות קטנות ולשמור את הדג במקרר התחתון כדי למנוע סכנה לשגשוג חיידקים. במקרר הסושי בעמדה הקדמית נמדדה טמפרטורה של 9 מעלות במקום הטווח הנדרש של 0 עד 2 מעלות, ורטבים שונים לא נשמרו בקירור לפי דרישות היצרן אלא בטמפרטורת חדר של 22 מעלות. העובדים הונחו להכניס את המזון לקירור באופן מיידי.
בין הממצאים הנוספים: טבליות לשטיפת ירקות שפג תוקפן עוד בחודש מרץ, קופסאות בשר עוף שאוחסנו במקרר עמדת הבקר בניגוד להנחיות למניעת זיהום צולב, סלטים שנשמרו בחדר קירור ירקות ללא סימון עקיבות, וצינור ביוב שנאטם בנייר כסף במקום במכסה מתאים. נציג העסק מסר כי נרכש מכסה לצינור.
שימוע והבטחות שלא קוימו
לאחר הביקורת הראשונה התקיים שימוע לבעלי העסק, במהלכו הושהתה ההחלטה על הוצאת צו סגירה לאחר שבעלי העסק, נציגי הרשת ונציגת חברת הליווי הצהירו על תיקון כל הליקויים ועל נקיטת תהליכים שיבטיחו שמירה על בטיחות המזון ותברואה במסעדה.
עם זאת, בביקורת חוזרת שנערכה ביום שלישי התברר כי חרף ההצהרות, עדיין נותרו במסעדה ליקויים רבים, כשחלקם מהותיים ומסכנים את בריאות הציבור. בביקורת זו הוצג מחסן מזון חדש, אך לא הוצגה תוכנית מעודכנת הכוללת אותו, והמחסן נמצא במרחק רב מהמסעדה. רוב המזון במקפיא נמצא כשהוא מופשר, ונמצא מזון ללא אריזתו המקורית וללא תאריכי תפוגה.
ממצאים חמורים בביקורת השנייה
בעמדת הסושי זוהה צינור שנראה כצינור ביוב, והטמפרטורה במקרר הדגים לא היתה אחידה – בצד אחד נמדדו 4 מעלות ובצד השני 8 מעלות, במקום הטווח הנדרש של עד 2 מעלות. מזון מוכן נמצא שוב מחוץ לקירור, ובעמדת חיתוך הירקות התגלו עובש ולכלוך מתחת לעמדות העבודה.
בעקבות הממצאים, קבעה רופאת נפת חיפה כי המשך פעילות המסעדה מהווה סכנה לבריאות הציבור, וחתמה על צו הפסקה מינהלי. הצו מורה על סגירה מיידית וחל על העסק להיות סגור ללא כל פעילות. תוקף הצו הוא 30 יום מיום הוצאתו.
שאלות ותשובות
למה נסגרה מסעדת ג'פניקה בביג קריות? המסעדה נסגרה בצו הפסקה מינהלי בעקבות ליקויים תברואיים חמורים שנמצאו בשתי ביקורות של לשכת הבריאות. הליקויים כללו מזון שנשמר בטמפרטורות מסוכנות, זיהום צולב, העדר הפרדה בין מזון גולמי למוכן, ותנאי ניקיון לקויים. חלק מהליקויים חזרו על עצמם גם לאחר שהעסק הבטיח לתקנם.
מה גרם לביקורת של לשכת הבריאות במסעדה? הביקורת נערכה בעקבות תלונה שהתקבלה על חשד להרעלת מזון של לקוחות שאכלו במסעדת ג'פניקה. מפקחת לשכת הבריאות והווטרינר העירוני הגיעו לבדוק את המקום ומצאו ליקויים חמורים ורבים, חלקם ליקויים שכבר תועדו בביקורות קודמות.
כמה זמן מסעדת ג'פניקה תישאר סגורה? צו ההפסקה המינהלי שהוצא על ידי רופאת נפת חיפה תקף ל-30 יום מיום הוצאתו. במהלך תקופה זו על המסעדה להיות סגורה לחלוטין ללא כל פעילות, ללא כניסת לקוחות וללא הכנת או מכירת מזון. פתיחה מחדש תתאפשר רק לאחר תיקון כל הליקויים ואישור של לשכת הבריאות.
אילו סכנות בריאותיות התגלו במסעדת ג'פניקה? התגלו מספר סכנות חמורות: מזון מוכן בטמפרטורות של 33-49 מעלות המאפשרות שגשוג חיידקים פתוגניים, דגים וסושי שלא נשמרו בטמפרטורה הנדרשת, זיהום צולב בין מזון גולמי למוכן, רטבים שלא נשמרו בקירור, טבליות שטיפת ירקות שפג תוקפן, ומקפיאים ומקררים שלא שמרו על הטמפרטורה התקינה – כל אלה עלולים לגרום להרעלות מזון חמורות.
איפה ממוקמת מסעדת ג'פניקה שנסגרה? המסעדה ממוקמת במתחם ביג קריות ברחוב הסולל 4. זוהי אחת מסניפי רשת ג'פניקה בארץ, והיא השרתה תושבי חיפה והקריות עד לסגירתה בצו המינהלי.














