לקראת חג השבועות, המזוהה יותר מכל עם מאכלי גבינה ומוצרי חלב, מדפי הסופרמרקטים עמוסים בשלל אופציות לבנות, מבלבלות ומתחרות על תשומת ליבנו. הבחירה בין חלב פרה קלאסי לבין המגוון האינסופי של תחליפים צמחיים הפכה למורכבת מאי פעם. כדי לעשות סדר בבלגן ולסייע לתושבי חיפה והצפון לקבל החלטה מושכלת ובריאה, פנינו לשתיים מהמומחיות המובילות בתחום, שירה גולדברג ומאיה אברמוביץ', דיאטניות קליניות מהמחלקה לתזונה קלינית במרכז הרפואי רמב"ם. הן מפריכות כמה מיתוסים נפוצים ומספקות כלים מעשיים לבחירה נכונה, לא רק בחג, אלא לאורך כל השנה.
נתחיל מהבסיס – חלב פרה, המשקה שמלווה רבים מאיתנו מילדות. לדברי הדיאטניות מרמב"ם, יתרונותיו התזונתיים מוצקים וברורים. הוא מהווה מקור מצוין לחלבון איכותי, החיוני לשמירה ובנייה של מסת שריר, כאשר כוס חלב אחת (כ-250 מ"ל) מכילה כמות חלבון דומה לזו שבביצה. בנוסף, החלב עשיר בסידן, אבן הבניין של העצמות והשיניים, וויטמין B12, החשוב לתפקוד תקין של מערכת העצבים. בחלב המועשר, נמצא גם ויטמין D, המשפר את ספיגת הסידן וחיוני לתפקוד מערכת החיסון. אך כאן מגיע הנתון המפתיע הראשון: בניגוד לדעה הרווחת, אין יתרון בריאותי בבחירת חלב דל שומן (1%). לדברי גולדברג ואברמוביץ', דווקא חלב 3% שומן עדיף, משום שאחוזי השומן הגבוהים יותר מאפשרים זמינות טובה יותר של ויטמינים חיוניים המסיסים בשומן, כמו ויטמיני A, D ו-E.
למרות יתרונותיו, חלב פרה אינו מתאים לכולם. על פי הנתונים, כ-70% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מדווחת על תחושת אי-נוחות לאחר צריכתו. הסיבה העיקרית, מסבירות המומחיות מרמב"ם, היא אי-סבילות ללקטוז – סוכר החלב, הנובעת ממחסור באנזים המפרק אותו. התוצאה היא תופעות לא נעימות כמו נפיחות, גזים וכאבי בטן. עבור אוכלוסייה זו, חלב דל או נטול לקטוז מהווה פתרון מצוין, שכן הוא מכיל את אותם ערכים תזונתיים אך עם לקטוז מפורק שאינו מכביד על מערכת העיכול. כאן נכנסת לתמונה המהפכה הצמחית. תחליפי חלב על בסיס סויה, שקדים, שיבולת שועל ואורז הפכו לחלק בלתי נפרד מסל הקניות הישראלי, ונמצאים כמעט בכל בית שני. הנתונים מראים כי גם בבתי קפה, כל כוס שלישית הנמכרת היא עם תחליף צמחי.
לתחליפים אלו יתרונות ברורים: הם אינם מכילים לקטוז, וברובם דלים יותר בקלוריות ובשומן רווי בהשוואה לחלב פרה. הם מציעים מגוון רחב של טעמים ואפשרויות המתאימות לאלרגיות ולצרכים תזונתיים שונים, כמו משקאות שקדים ללא סוכר, שאינם מכילים פחמימות כלל ומתאימים לאיזון רמות הסוכר בדם. אך לצד היתרונות, הדיאטניות מרמב"ם מדגישות כי חשוב להכיר גם בחסרונות. הערכים התזונתיים של התחליפים אינם אחידים ורובם דלים משמעותית בחלבון, אלא אם כן הועשרו בו באופן מלאכותי. בנוסף, חשוב לבדוק את רשימת הרכיבים, שכן חלק מהמוצרים מכילים תוספת סוכר מיותרת. האזהרה המשמעותית ביותר נוגעת לחומרים מייצבים ומתחלבים. מומלץ להימנע מצריכת מוצרים המכילים קרגינאן (E-407), רכיב שנקשר במחקרים להשפעות שליליות על הבריאות. בסופו של דבר, הבחירה היא אישית, אך עם הידע הנכון, כל אחד יכול להפוך לצרכן נבון יותר, לקרוא את התוויות ולהבין מה הוא מכניס לגופו – בחג הלבן ובכל יום.














