בביקורת פתע שערכו פקחי לשכת הבריאות המחוזית בקרית אתא, נחשפה תמונה מדאיגה של הזנחה תברואתית חמורה ב"דוכן דגים כפר מכבי", הפועל בתחנת דלק. הממצאים, שכללו בין היתר עובש, חלודה, ג'וקים ושאריות מזון רקוב, הובילו להוצאת צו סגירה מיידי למקום. "העסק נמצא במצב תברואתי, תפעולי ותשתיתי ירודים ביותר", נכתב בצו החתום על ידי סגן רופאת המחוז, ד"ר יהונתן דובנוב.
מקרה חמור של הזנחה בריאותית התגלה השבוע בקרית אתא, והוביל לסגירתו המיידית של אטליז דגים מוכר באזור. צו ההפסקה המינהלי שהוצא ל"דוכן דגים כפר מכבי" בתחנת הדלק "שלו", לא הותיר מקום לספק: המקום היווה סכנה מוחשית ומיידית לבריאות לקוחותיו. הביקורת, שהפכה לחקירה תברואתית מעמיקה, חשפה שורה ארוכה של ליקויים קשים, המציירים תמונה של כאוס תפעולי וזלזול מוחלט בסטנדרטים בסיסיים של היגיינה.
רשימת הליקויים שנחשפה על ידי פקחי משרד הבריאות היא לא פחות ממזעזעת, ומעידה על בעיה מערכתית עמוקה ולא על כשל נקודתי. בין היתר, נמצא כי באטליז בוצעה פעילות ייצור נרחבת ללא כל תנאים הולמים. פעולות כמו טחינת דגים, הפשרת סחורה קפואה והקפאתה מחדש – תהליך מסוכן המהווה כר פורה להתפתחות חיידקים – נעשו באופן שגרתי. כמו כן, נארזו במקום מוצרי דגים למכירה ללא רישוי או פיקוח, ונמכרו איברי פנים של דגים ללא כל סימון המעיד על מקורם או תכולתם.
ההשלכות היו מיידיות: בהוראת רופאה וטרינרית שנכחה במקום, הושמדו לא פחות מ-146 קילוגרם של בשר דגים שנמצאו לא ראויים למאכל אדם. זוהי כמות אדירה המעידה על היקף הבעיה ועל הסכנה שאליה נחשפו הצרכנים התמימים.
אך הבעיות לא הסתיימו בטיפול לקוי בסחורה. תנאי התשתית במקום היו מתחת לכל ביקורת. הוויטרינה המיועדת להצגת הדגים ללקוחות נמצאה כשהיא אינה מחוברת לחשמל, והטמפרטורה על פני שטח הדגים הגיעה ל-15 מעלות צלזיוס – תנאי אידיאלי להתרבות חיידקים מסוכנים. הדגים שכבו חשופים, ללא כיסוי הקרח הנדרש לשמירה על טריותם. ציוד חיוני כמו מסור ומטחנת בשר נמצאו עם שאריות מזון יבשות וישנות, כאשר עובדי המקום הודו כי ניקיון יסודי מתבצע רק "פעם בשבוע".
תרבות ארגונית של הזנחה
מעבר לליקויים הנקודתיים, הביקורת חשפה תרבות שלמה של זלזול ואי-סדר. ציוד אישי של העובדים, כולל אופני כושר, נרגילות, תרופות ובגדים, היה מפוזר ברחבי העסק – בחדר העבודה, במחסן חומרי האריזה ואף בתוך מקררי המזון עצמם. לא הייתה כל הפרדה בין מזון המיועד למכירה, מזון להשמדה וארוחותיהם האישיות של העובדים.
המצב במקררים ובמחסן היה קטסטרופלי: מדפים חלודים, מקולפים ומלוכלכים, שלוליות מים עומדים ועכורים, עובש שחור על יחידת הקירור וזבובים מתים. משטחי העבודה היו מחורצים, מה שמנע ניקוי יעיל, וספוגים בלכלוך גס ועובש. אפילו כלי העבודה הבסיסיים ביותר, כמו סכינים, נמצאו מלוכלכים ומונחים באזורים מזוהמים.
הממצא החמור ביותר, אולי, היה נוכחותם של מזיקים. פקחי משרד הבריאות מצאו תיקנים (ג'וקים) חיים על ציוד העבודה ובתוך ארגזים ששימשו לשקילת דגים טריים, וחשופית תועדה זוחלת על הרצפה. מבנה האטליז עצמו, העשוי בחלקו מפנלים, הכיל מרווחים גדולים שאיפשרו חדירת מזיקים באופן חופשי. להשלמת התמונה העגומה, בשירותי העובדים לא נמצאו סבון או נייר לניגוב ידיים – אמצעי היגיינה בסיסי ביותר שנועד למנוע העברת זיהומים.
אירועים מסוג זה אינם ייחודיים רק לפריפריה; ביקורות דומות נערכות באופן תדיר בשווקים הסואנים של תל אביב, במסעדות היוקרה של הרצליה ובמוסדות המזון הוותיקים בירושלים. המטרה היא אחת: להבטיח שהמזון המגיע לצלחת של הציבור בישראל יהיה בטוח לצריכה. המקרה בקרית אתא מהווה תזכורת כואבת לחשיבותה של אכיפה בלתי מתפשרת.