בפעילות משולבת של משטרת מחוז חוף ויחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות, נתפס בשר החשוד כשהוברח מהרשות הפלסטינית ונמכר בשני אטליזים בעיירה, המהווה מרכז קולינרי וכלכלי לאזור חיפה והצפון. הממצאים מעלים דאגה עמוקה לבריאות הציבור ומצביעים על תעשייה פלילית משגשגת, המגלגלת מיליונים על חשבון בריאות הציבור ובעלי העסקים שומרי החוק
בליבו של אזור הקניות התוסס של דליית אל כרמל, יעד עלייה לרגל פופולרי עבור תושבי חיפה, הקריות וכל אזור הצפון, התרחשה השבוע פעילות אכיפה דרמטית שחשפה מציאות מטרידה ומסוכנת, הנסתרת בדרך כלל מעיני הצרכנים. פשיטה מתואמת של שוטרי מחוז חוף מתחנת נשר, יחד עם מפקחי יחידת האכיפה והחקירות המרכזית (פיצו"ח) של משרד החקלאות, שמה קץ לפעילותם של שני אטליזים בעיירה, אשר על פי החשד, שיווקו בשר שמקורו אינו ידוע, אינו מפוקח, ועלול להוות סכנה ממשית לבריאות הציבור. בפעולה, שמהווה חלק ממאבק מתמשך בתופעת ההברחות והשחיטה הפיראטית, נתפסו בסך הכל יותר מ-300 קילוגרמים של בשר בקר וצאן, אשר על פי החשד הוברחו מהרשות הפלסטינית או נשחטו בתנאים לא תברואתיים, ללא כל פיקוח וטרינרי.
התמונה שנחשפה במהלך הפשיטות היא תמונת מראה של תעשייה שלמה הפועלת מתחת לרדאר, ומונעת מתאוות בצע תוך זלזול מוחלט בחיי אדם. בעסק הראשון שאליו פשטו הכוחות, נתפסו כ-150 קילוגרמים של בשר החשוד כמקורו בשחיטה "שחורה" – כינוי לשחיטה המתבצעת מחוץ למשחטות המורשות, לרוב בתנאים היגייניים ירודים ביותר, ללא בדיקה של וטרינר לפני ואחרי השחיטה, וללא שמירה על תנאי קירור נאותים. בעל המקום עוכב ונחקר תחת אזהרה על ידי חוקרי יחידת הפיצו"ח. בעסק השני, הממוקם גם הוא בדליית אל כרמל, התמונה הייתה דומה ואף חמורה יותר. במקום אותרו כ-170 קילוגרמים של בשר החשוד גם הוא כמוברח ולא מפוקח. אך כאן, החקירה הסתעפה גם לכיוונים פליליים נוספים, כאשר התברר כי בעל העסק מעסיק שוהה בלתי חוקי, ללא האישורים הנדרשים. עובדה זו מחזקת את ההערכה כי רשתות ההברחה והשיווק הפיראטי של מזון כרוכות לא פעם בפעילויות פליליות נוספות.
עבור הצרכן התמים, הסיפור מאחורי הבשר ה"זול" עלול להיות קטלני. בשר לא מפוקח טומן בחובו שורה ארוכה של סכנות בריאותיות חמורות. ראשית, היעדר פיקוח וטרינרי משמעו שלא ניתן לדעת אם בעל החיים שממנו הגיע הבשר היה חולה. מחלות קשות כמו ברוצלוזיס (קדחת מלטה), שחפת ואפילו גחלת, עלולות לעבור מבעלי חיים לבני אדם באמצעות צריכת בשר נגוע. שנית, תהליך ה"שחיטה השחורה" וההברחה עצמו הוא מתכון לאסון תברואתי. השחיטה מתבצעת לעיתים קרובות במקומות מזוהמים, ללא מים זורמים, והבשר בא במגע עם חיידקים מסוכנים כמו סלמונלה, אי קולי וליסטריה. יתרה מכך, תהליך ההברחה מהרשות הפלסטינית לישראל נעשה לרוב ברכבים לא מיועדים, ללא קירור, תוך הפרה מוחלטת של "השרשרת הקרה" – הרצף הקריטי של קירור הבשר מהשחיטה ועד למקרר הצרכן. הפרה זו מאפשרת לחיידקים להתרבות במהירות ולהגיע לרמות מסוכנות ביותר, העלולות לגרום להרעלות מזון קשות, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות כמו ילדים, קשישים ונשים בהיריון.
התופעה אינה רק בעיה בריאותית, אלא גם בעיה כלכלית ופלילית. רשתות ההברחה מנצלות את הבדלי המחירים והרגולציה בין ישראל לרשות הפלסטינית כדי לייצר רווחים קלים ומהירים. האטליזים שרוכשים מהם את הסחורה המוברחת, יכולים למכור אותה במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק, ובכך לפגוע באופן לא הוגן במתחריהם – הקצבים שומרי החוק, המקפידים לרכוש בשר ממקורות מפוקחים, משלמים מיסים ומע"מ, ועומדים בכל דרישות משרד הבריאות והחקלאות. בכך, נוצרת פגיעה כפולה: גם בבריאות הציבור וגם בכלכלה המקומית הלגיטימית, המתקשה להתחרות במחירי ההיצף של השוק השחור. הבחירה בדליית אל כרמל כיעד לפעילות הפלילית אינה מקרית. העיירה מהווה מרכז מסחרי שוקק, המושך אליו קונים רבים בזכות המוניטין הקולינרי שלה. פגיעה במוניטין זה על ידי קומץ עבריינים, עלולה להכתים את שמם הטוב של סוחרים ישרים רבים ולהרחיק לקוחות.
במשטרת ישראל ובמשרד החקלאות מדגישים כי הפעילות תימשך. בהודעה משותפת נמסר כי "משטרת ישראל בשיתוף רשויות האכיפה ימשיכו לפעול בנחישות נגד שיווק מזון פיראטי ובלתי מפוקח, הפוגע בציבור הרחב ומהווה סכנה לבריאות ולביטחון האזרח". הפשיטה המוצלחת בדליית אל כרמל היא תזכורת חשובה לכך שהמאבק על איכות המזון שלנו מתנהל כל העת, ולחשיבות העצומה של ערנות צרכנית. על הציבור לגלות חשדנות כלפי מחירים זולים באופן חריג, לרכוש בשר אך ורק במקומות מוכרים, מורשים ונקיים, ולוודא כי על הבשר ישנן החותמות הנדרשות המעידות על פיקוח וטרינרי. בסופו של יום, האחריות על בריאותנו מתחילה בצלחת שלנו.