עיריית קריית ביאליק מציגה יוזמה חינוכית חדשה בשם "מילון התיאבון", תוכנית שנתית מקיפה שנועדה לקדם הרגלי תזונה בריאים וחוסן רגשי בקרב ילדי הגנים בעיר. התוכנית, שמתוכננת להתחיל בגנים בקרוב, מבוססת על חיבור בין עולמות התזונה, הרגש והקשיבות, ונועדה להעניק לילדים כלים והרגלים של אכילה מודעת ובריאה כבר מהגיל הרך.
התוכנית פותחה על ידי יעל חן רביע, דיאטנית קלינית לילדים בעלת ניסיון של למעלה מ-30 שנה בתחום תזונת הילדים. רביע שילבה בתוכנית עקרונות מיינדפולנס המותאמים במיוחד לילדים צעירים, תוך שיתוף פעולה עם אנשי חינוך ופסיכולוגיה. התוכנית פועלת גם בגרסאות מותאמות לחינוך המיוחד, מה שמאפשר לכלול מגוון רחב של ילדים.
המבנה החינוכי של התוכנית כולל מספר רבדים. במסגרת השקת הפרויקט, צוותי הגנים יעברו השתלמות חווייתית שבה ילמדו את עקרונות האכילה הקשובה ויקבלו ערכות פעילות שנתיות מפורטות. הפעילות בגן תתקיים אחת לשבוע ותשלב מגוון אמצעים חינוכיים: משחק, סיפור, יצירה וטעימות מודעות, כל זאת תוך שיח פתוח עם הילדים על רגשות ורעב. בכל גן משתתף תוקם קבוצת וואטסאפ מקצועית, שבמסגרתה הצוותים יקבלו ליווי שוטף על ידי יוזמת התוכנית לאורך כל השנה.
אחד המרכיבים המרכזיים של התוכנית הוא הערכה האישית שכל ילד יקבל. הערכה כוללת את "מילון השובע", כלי משחקי וחדשני שפותח במיוחד לילדים. המילון כולל חוברת פעילות ומגנטים של "סולם רעב ושובע", כלי שתוקף מחקרית ומסייע לילדים להבין ולזהות את התחושות הגופניות שלהם הקשורות לרעב ולשובע.
התוכנית אינה מסתיימת בגן. במטרה לחבר את ערכי התזונה גם לבית המשפחתי, יתקיימו סדנאות מקוונות משותפות להורים וילדים, מפגשים מעשיים להכנת מנות בריאות, ועדכונים חודשיים למשפחות. גישה משולבת זו נועדה ליצור המשכיות בין הלמידה בגן לבין היישום בבית.
עיריית קריית ביאליק פרסמה קול קורא לגני הילדים בעיר להצטרף לתוכנית. עשרה גנים ייבחרו להשתתף במחזור הראשון של הפרויקט, וכל אחד מהם יקבל חבילה מקיפה הכוללת ליווי מקצועי לאורך השנה, ערכות פעילות מפורטות לילדים, הדרכות מעמיקות לצוותים וסדנאות מובנות להורים. הבחירה של עשרה גנים במחזור הראשון מאפשרת לעירייה להעניק ליווי צמוד ולבדוק את האפקטיביות של התוכנית לפני הרחבתה פוטנציאלית.
יעל חן רביע, היוזמת והמפתחת של התוכנית, הסבירה את הצורך בתוכנית מסוג זה. "הילדים של היום חיים בעידן של שפע ופיתויים. התוכנית עוזרת להם להקשיב לגוף, להבין מהו רעב אמיתי, להכיר את המזונות השונים ולבחור בתזונה מאוזנת ובריאה מתוך מודעות ולא מתוך הרגל", היא אמרה. "היא מעניקה לילדים, להורים ולצוותים כלי חינוכי חשוב שמחבר בין גוף לנפש".














