בשוק העבודה המאתגר והדינמי של ימינו, סיפורי הצלחה יכולים לשמש כמקור השראה וכמפת דרכים למחפשי עבודה. אזור חיפה והקריות, עם מגוון האפשרויות התעסוקתיות שהוא מציע, מהווה כר פורה לסיפורים אישיים מרתקים של אנשים שהצליחו למצוא את דרכם המקצועית ולבנות קריירה משגשגת.
במאמר זה, נפגוש עובדים מקומיים מרקעים שונים ומענפים מגוונים, שיספרו על המסע שלהם מחיפוש עבודה להצלחה מקצועית. דרך סיפוריהם האישיים, ננסה לחלץ תובנות, עצות וכלים שיוכלו לסייע למחפשי עבודה באזור חיפה והקריות למצוא את דרכם בשוק התעסוקה המקומי.
יעל: ממשבר קריירה להקמת עסק חדשני
הרקע
יעל (38), תושבת חיפה, עבדה כעובדת בתחום הטכנולוגיה במשך כעשר שנים. בשנת 2021, במהלך גל פיטורים נרחב במקום עבודתה, מצאה את עצמה ללא עבודה ועם תחושת משבר מקצועי.
"פתאום, אחרי עשור של עבודה במקום אחד, מצאתי את עצמי בחוץ," מספרת יעל. "הייתי בהלם מוחלט. לא חיפשתי עבודה מאז שסיימתי את התואר, לא היה לי מושג איך שוק העבודה נראה היום, ובטח לא בתקופת הקורונה."
המסע
יעל החלה בחיפוש עבודה אינטנסיבי, שלחה עשרות קורות חיים והתראיינה למספר משרות, אך ללא הצלחה. "הרגשתי שאני לא מתחברת לאף אחת מהמשרות שהוצעו לי. התחושה הייתה שאני לא 'מספיק צעירה' או 'מספיק רעננה' לחלק מהמקומות, ומצד שני, לא מספיק מנוסה במיומנויות החדשות."
הנקודה המפנה הגיעה כאשר יעל החליטה להשתתף באירוע יזמות מקומי. "זה היה מחוץ לאזור הנוחות שלי לגמרי. מעולם לא חשבתי על עצמי כמי שיכולה להוביל מיזם משלה," היא מספרת.
במהלך האירוע, יעל פיתחה יחד עם צוות קטן רעיון למוצר חדשני שמסייע לאנשים להתמודד עם אתגר יומיומי נפוץ. "זיהינו צורך אמיתי בשוק," היא מסבירה. הצוות זכה במקום השני בתחרות, אך חשוב מכך – יעל מצאה את הכיוון החדש שלה.
ההצלחה
בעקבות האירוע, יעל החליטה להקים עסק משלה שמתמקד במוצר שפיתחה. "גייסנו משקיע ראשוני דרך קבוצת משקיעים מקומית, והתחלנו לעבוד על גרסה משופרת," היא מספרת.
כיום, כארבע שנים אחרי, המוצר של יעל משרת אלפי משתמשים בישראל, והעסק, שממוקם באזור תעשייה מקומי, מעסיק 15 עובדים. יעל מובילה את העסק כמנהלת וממשיכה לפתח את המוצר.
"מה שהתחיל כמשבר הפך להזדמנות של החיים," היא מסכמת. "אני לא בטוחה שהייתי מעזה לעשות את הצעד הזה אלמלא הפיטורים."
הטיפים של יעל למחפשי עבודה:
- "חשבו מחוץ לקופסה" – "אל תתמקדו רק במשרות שמתאימות בדיוק לניסיון הקודם שלכם. נסו לחשוב על כיוונים חדשים שהכישורים שלכם יכולים להתאים להם."
- "השתתפו באירועי נטוורקינג" – "אירועים מקצועיים, מפגשים וכנסים הם דרך מצוינת להכיר אנשים ולגלות הזדמנויות שלא תמצאו במודעות דרושים."
- "אל תפחדו מכישלונות" – "כל ראיון שלא הצליח, כל הצעה שדחיתי, היו חלק מהדרך להבין מה אני באמת רוצה."
מוחמד: מעובד מתחיל למנהל בכיר בתעשייה
הרקע
מוחמד (42), תושב כפר בצפון, סיים את לימודי ההנדסה שלו במוסד אקדמי בשנת 2008, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי. "זה היה זמן קשה לחפש עבודה, במיוחד בתחום ההנדסה," הוא נזכר. "מקומות עבודה רבים הקפיאו גיוסים, והתחרות על כל משרה הייתה עצומה."
המסע
למרות הקשיים, מוחמד היה נחוש למצוא עבודה בתחום לימודיו. "שלחתי קורות חיים לכל מקום אפשרי באזור הצפון," הוא מספר. "הייתי מוכן להתחיל מכל תפקיד, גם אם לא היה תואם במדויק את ההכשרה שלי."
לאחר חיפושים ממושכים, התקבל מוחמד לתפקיד זוטר במפעל תעשייתי. "השכר היה נמוך יחסית, והתפקיד לא היה בדיוק מה שחלמתי עליו," הוא מודה. "אבל ראיתי בזה הזדמנות להיכנס לתחום ולצבור ניסיון מעשי."
בשנים הבאות, מוחמד עבד קשה והתקדם בהדרגה בתוך המקום. "לקחתי על עצמי פרויקטים נוספים, למדתי כל היבט אפשרי של תהליכי העבודה, והשקעתי גם בלימודי תעודה בניהול," הוא מסביר. "הבנתי שכדי להתקדם, אני צריך להיות לא רק עובד טוב, אלא גם להבין את הצד העסקי של התחום."
ההצלחה
כיום, כ-17 שנים אחרי תחילת דרכו המקצועית, מוחמד משמש כמנהל בכיר במפעל גדול, המעסיק מאות עובדים. "אני אחראי על תהליכי העבודה, בטיחות העובדים ועמידה ביעדים," הוא מסביר בגאווה.
מוחמד גם מוביל יוזמות לשיפור תהליכים ולהטמעת שיטות עבודה חדשניות במקום. "זה מרגש במיוחד בשבילי, כי זה מאפשר לי לשלב בין הידע המקצועי שלי לבין תרומה לסביבה ולקהילה," הוא אומר.
בנוסף לעבודתו, מוחמד מקדיש זמן להנחיית סטודנטים צעירים. "אני רואה חשיבות רבה בסיוע לדור הבא של העובדים להשתלב בתחום," הוא מדגיש.
הטיפים של מוחמד למחפשי עבודה:
- "אל תחכו למשרת החלומות" – "לפעמים צריך להיכנס דרך 'דלת צדדית' ולהוכיח את עצמכם מבפנים."
- "השקיעו בלמידה מתמדת" – "גם אחרי התואר, המשכתי ללמוד – קורסים מקצועיים, לימודי ניהול, ואפילו שפה זרה. זה נתן לי יתרון משמעותי."
- "בנו רשת קשרים מקצועית" – "הקשרים שיצרתי עם ספקים, לקוחות ועמיתים למקצוע היו המפתח להזדמנויות שהגיעו בהמשך."
- "חפשו מנטורים" – "בתחילת דרכי, מצאתי מנהל בכיר שהיה מוכן לייעץ לי ולכוון אותי. זו הייתה עזרה משמעותית."
רותי: משינוי קריירה באמצע החיים להקמת עסק מצליח
הרקע
רותי (51), תושבת הקריות, עבדה כעובדת בתחום החינוך במשך כעשרים שנה. "אהבתי את העבודה ואת ההשפעה על אנשים," היא מספרת, "אבל עם השנים הרגשתי שחיקה הולכת וגוברת. בגיל 45 הבנתי שאני צריכה שינוי, אבל לא היה לי מושג מה אני רוצה לעשות הלאה."
המסע
רותי החליטה לקחת חופשה ללא תשלום מעבודתה ולהשתתף בסדנה לשינוי קריירה במרכז מקומי. "בסדנה עברנו תהליך של גילוי עצמי וזיהוי כישורים וחוזקות," היא מתארת. "גיליתי שאני אוהבת במיוחד את החלק של ההנחיה והליווי האישי בעבודתי."
בהמלצת מנחת הסדנה, רותי החליטה להירשם לקורס הכשרה בתחום האימון האישי. "זה הרגיש נכון, כמו המשך טבעי של העבודה שלי, אבל עם מיקוד באנשים בוגרים ובסוג אחר של השפעה," היא מסבירה.
במקביל ללימודים, רותי החלה לעבוד בתפקיד זמני בתחום משאבי אנוש. "זה היה תפקיד ביניים שאפשר לי להכיר את עולם התעסוקה מזווית אחרת, ולהרוויח בזמן שאני לומדת מקצוע חדש," היא אומרת.
ההצלחה
לאחר שסיימה את הכשרתה, רותי הבינה שיש צורך באימון שמתמקד בשינויי קריירה בגיל מבוגר יחסית. "ראיתי הרבה אנשים בני 40, 50 פלוס שרוצים לשנות כיוון מקצועי אבל לא יודעים איך," היא מספרת. "זיהיתי שיש כאן נישה שאני יכולה למלא, מתוך הניסיון האישי שלי."
רותי הקימה עסק שמתמחה בליווי אנשים בגילאי 40 ומעלה המחפשים שינוי מקצועי. "התחלתי עם כמה לקוחות שהגיעו דרך המלצות, ולאט לאט בניתי שם," היא מספרת.
כיום, כשש שנים אחרי, העסק של רותי פורח. היא מעבירה סדנאות בכל רחבי הארץ, מלווה עשרות לקוחות פרטיים בשנה, ואף פיתחה תוכנית אונליין לשינוי קריירה. בנוסף, רותי התחילה לעבוד עם ארגונים המעוניינים לסייע לעובדים ותיקים במציאת אפיקי התפתחות חדשים.
"מעולם לא חלמתי שאהיה בעלת עסק," היא צוחקת. "אבל אני מגשימה את הייעוד שלי – לעזור לאנשים למצוא משמעות ושביעות רצון בעבודה, גם בשלבים מאוחרים יותר בחיים."
הטיפים של רותי למחפשי עבודה בגיל מבוגר:
- "זהו את הכישורים המעבירים (transferable skills)" – "כל אחד צובר כישורים לאורך הקריירה שיכולים להתאים לתחומים אחרים. זהו אותם והדגישו אותם."
- "אל תתביישו בגיל שלכם" – "הניסיון, הבגרות והיציבות שמגיעים עם הגיל הם יתרון גדול בהרבה תפקידים."
- "התעדכנו טכנולוגית" – "אין תחליף להבנה טובה של הכלים והטכנולוגיות העדכניות בתחום שלכם."
- "הציעו פתרונות, לא רק נסיון" – "בראיונות עבודה, דברו על בעיות ספציפיות שאתם יכולים לפתור למעסיק, לא רק על הנסיון הכללי שצברתם."
דניאל: מעבר מאתגר להקמת עסק בתחום האוכל
הרקע
דניאל (29), תושב חיפה, גדל בסביבה מאתגרת. "היו לי ילדות ונעורים לא פשוטים," הוא משתף. "בית ספר לא עניין אותי, הסתובבתי בחברה לא טובה, ובגיל 16 כבר היו לי בעיות עם הרשויות."
בגיל 17, דניאל הופנה לתוכנית לנוער בסיכון שהתמקדה בלימודי מקצוע. "זה היה המפגש הראשון שלי עם עולם האוכל," הוא מספר. "אני זוכר את ההלם של המדריך כשטעם את המנה הראשונה שהכנתי. הוא אמר שיש לי כישרון טבעי."
המסע
התוכנית אפשרה לדניאל לעבור הכשרה בסיסית בתחום המטבח, ועזרה לו למצוא את עבודתו הראשונה כעובד זוטר במטבח מקצועי. "העבודה במטבח התאימה לי," הוא מסביר. "יש שם משמעת, אבל גם יצירתיות. זה שילוב שתפס אותי."
במשך חמש שנים, דניאל עבד במספר מקומות בתחום האוכל, והתקדם מעובד זוטר לעובד בכיר. "למדתי את המקצוע באופן מעשי, מהאנשים שעבדתי איתם," הוא אומר. "כל אחד לימד אותי משהו אחר – טכניקות, ניהול, עבודה עם חומרי גלם."
במקביל, דניאל השלים את השכלתו הבסיסית בלימודי ערב, וחסך כסף במטרה לפתוח עסק משלו בעתיד. "רציתי להוכיח לעצמי ולכולם שאני יכול להצליח," הוא אומר.
ההצלחה
ב-2021, בעיצומה של מגפת הקורונה, דניאל החליט לפתוח עסק קטן בתחום האוכל. "ראיתי שיש ביקוש לשירותי משלוחים," הוא מסביר. "התחלתי עם מטבח ביתי קטן שהכין מוצרים למשלוח."
העסק צבר תאוצה במהירות בזכות לקוחות מרוצים שהמליצו עליו ברשתות החברתיות. כעבור שנה, דניאל שכר מקום קטן והרחיב את הפעילות.
כיום, דניאל מפעיל עסק קטן בתחום האוכל, שמציע שירותי משלוחים וקייטרינג לאירועים. העסק מעסיק שמונה עובדים, ביניהם שני צעירים בסיכון שדניאל מדריך ומכשיר.
"החלום שלי הוא להקים תוכנית הכשרה לצעירים בסיכון בתחום האוכל," הוא אומר. "אני רוצה להעניק לאחרים את ההזדמנות שאני קיבלתי."
הטיפים של דניאל למחפשי עבודה מרקע מאתגר:
- "פתחו את הראש לתחומים שלא חשבתם עליהם" – "אני בחיים לא חשבתי שאעבוד בתחום האוכל, עד שנתנו לי הזדמנות לנסות."
- "אל תתנו לעבר לקבוע את העתיד שלכם" – "היו לי בעיות בעבר, אבל היום אני מעסיק אנשים ומשלם מיסים."
- "קחו כל הזדמנות ללמוד" – "תמיד הייתי הראשון להגיע והאחרון לעזוב. צפיתי, שאלתי, ניסיתי. ככה לומדים."
- "תמצאו מנטור" – "האדם הראשון שעבדתי איתו האמין בי וליווה אותי לאורך כל הדרך. גם היום אני מתייעץ איתו."
נופר: מפריפריה חברתית להובלה בתחום הטכנולוגיה
הרקע
נופר (34), תושבת הקריות, גדלה במשפחה מרובת ילדים ממוצא אתיופי. "ההורים שלי עלו לארץ בשנות ה-90," היא מספרת. "גדלתי בבית שבו העברית לא הייתה שפת האם, והטכנולוגיה לא הייתה חלק מהחיים עד גיל מאוחר."
למרות הקשיים, נופר הצטיינה בלימודים והתקבלה לתוכנית הכשרה יוקרתית בצבא. "זו הייתה נקודת מפנה בשבילי," היא אומרת. "פתאום ראיתי שיש לי אפשרויות שלא חלמתי עליהן."
המסע
נופר למדה תחום טכנולוגי במסגרת התוכנית, ולאחר מכן שירתה בצבא בתפקיד טכנולוגי. "הצבא נתן לי ניסיון מעשי וניהולי שהיה בלתי אפשרי לקבל בדרך אחרת," היא מציינת.
לאחר שחרורה, נופר רצתה להשתלב בתחום הטכנולוגיה, אך נתקלה בקשיים. "למרות הניסיון וההכשרה, הרגשתי לפעמים שאני לא מתאימה לתרבות הארגונית של חלק מהמקומות," היא משתפת. "הייתי לעיתים האישה היחידה בראיון, ובוודאי היחידה ממוצא אתיופי."
נופר לא ויתרה והמשיכה להתראיין עד שהתקבלה למקום עבודה ששם דגש על גיוון. "הרגשתי שם שהרקע שלי הוא יתרון, לא חיסרון," היא מסבירה.
ההצלחה
במהלך חמש שנים במקום העבודה, נופר התקדמה מתפקיד זוטר למנהלת צוות, וכיום היא אחראית על צוות של 25 עובדים. "ההתקדמות הייתה מהירה יחסית," היא מודה. "עבדתי קשה מאוד, אבל גם הייתי במקום שזיהה את היכולות שלי ועודד אותן."
לפני כשנתיים, נופר החליטה לעזוב ולהצטרף לעסק חדש בתחום הטכנולוגיה כמנהלת בכירה. "רציתי אתגר חדש וגם להיות חלק ממשהו שאני יכולה להשפיע על עיצובו מההתחלה," היא מסבירה.
במקביל לעבודתה, נופר מובילה יוזמה להגברת הגיוון התעסוקתי בתחום הטכנולוגיה. "הקמתי פורום שעובד עם מקומות עבודה לפיתוח תוכניות לגיוס והכשרה של עובדים מאוכלוסיות מגוונות," היא מספרת בגאווה.
הטיפים של נופר למחפשי עבודה מרקע מגוון:
- "בנו רשת קשרים מקצועית" – "הצטרפו לקהילות מקצועיות, השתתפו במפגשים, הכירו אנשים. רשת קשרים יכולה לפתוח דלתות שקורות חיים בלבד לא יפתחו."
- "חפשו ארגונים שמחויבים לגיוון" – "בדקו את הערכים של המקום. האם יש בהם ייצוג מגוון? האם הם מדברים על גיוון כערך?"
- "אל תצמצמו את עצמכם" – "אל תסתפקו בתפקידים זוטרים רק כי נדמה לכם שזה כל מה שאפשר להשיג. התמודדו על התפקידים שמעניינים אתכם באמת."
- "הפכו את השוני שלכם ליתרון" – "הרקע הייחודי שלכם מביא איתו פרספקטיבות וכישורים שאחרים לא מביאים. למדו להציג זאת כיתרון."
לקחים משותפים ותובנות מהשטח
מתוך הסיפורים האישיים שהובאו כאן, ניתן לחלץ מספר תובנות משותפות שיכולות לסייע למחפשי עבודה באזור חיפה והקריות:
גמישות מחשבתית ונכונות לשינוי
כל גיבורי הסיפורים שלנו הפגינו נכונות לצאת מאזור הנוחות, לשנות כיוון ולנסות דברים חדשים. יעל עברה מעבודה כשכירה ליזמות, רותי שינתה קריירה באמצע החיים, ומוחמד היה מוכן להתחיל מתפקיד זוטר כדי להיכנס לתחום.
יועצת קריירה מחיפה מסבירה: "אחת הטעויות הנפוצות של מחפשי עבודה היא ההיצמדות לתפיסה צרה מדי של מה מתאים להם. שוק העבודה דינמי, ודווקא הנכונות לבחון אפשרויות חדשות פותחת דלתות רבות."
בניית רשת קשרים מקצועית
נושא שחזר בכל הסיפורים הוא החשיבות של קשרים וחיבורים מקצועיים. יעל מצאה את דרכה החדשה באירוע מקצועי, נופר הקימה פורום מקצועי, ומוחמד מדגיש את חשיבות המנטורים בדרכו.
מנהל משאבי אנוש במקום עבודה גדול מסביר: "בחיפה והקריות יש קהילות מקצועיות מגוונות ומפגשי נטוורקינג רבים. השתתפות בהם היא לא פחות חשובה מכתיבת קורות חיים. למעשה, חלק גדול מהמשרות מאוישות דרך המלצות והיכרויות."
התמדה וחוסן מנטלי
כל אחד מהמרואיינים נתקל בקשיים ומכשולים בדרך – מדחיות בראיונות עבודה ועד לספקות עצמיים. ההבדל המשמעותי היה ביכולת להתמיד ולא לוותר.
פסיכולוגית תעסוקתית מסבירה: "חיפוש עבודה הוא תהליך שיכול להיות מתסכל ומעורר חרדה. המפתח הוא לפתח חוסן מנטלי ולראות בכל 'לא' הזדמנות ללמידה ולשיפור, במקום כישלון אישי."
למידה מתמדת והתפתחות מקצועית
נושא נוסף שעלה מהסיפורים הוא החשיבות של למידה מתמשכת והתעדכנות מקצועית. מוחמד השקיע בלימודי תעודה נוספים, רותי רכשה מקצוע חדש, ודניאל למד באופן מעשי מהאנשים שעבד איתם.
מומחה לשוק העבודה מסביר: "שוק העבודה המודרני דורש התחדשות מתמדת. העובדים המצליחים הם אלה שרואים בלמידה חלק בלתי נפרד מהקריירה, ולא משהו שמסתיים עם קבלת התואר או התעודה."
מוקדי תמיכה ומשאבים למחפשי עבודה באזור חיפה והקריות
אזור חיפה והקריות מציע מגוון שירותים ומשאבים שיכולים לסייע למחפשי עבודה:
מרכזי הכוון תעסוקתי
- מרכז צעירים מקומי: מציע ייעוץ קריירה אישי, סדנאות לחיפוש עבודה וסיוע בכתיבת קורות חיים.
- מרכז תעסוקה בקריות: מתמחה בסיוע לאוכלוסיות מגוונות בהשתלבות בשוק העבודה.
- מרכז תעסוקה לחברה הערבית: מציע שירותים מותאמים לדורשי עבודה מהחברה הערבית.
ארגונים תומכים
- עמותה למעברי קריירה: מתמחה בסיוע במעבר בין קריירות ובשינויי תעסוקה.
- עמותה להכשרות טכנולוגיות: מציעה הכשרות לאוכלוסיות מוחלשות.
- ארגון לשילוב אקדמאים: מסייע בשילוב אקדמאים מאוכלוסיות מגוונות בשוק העבודה.
מסלולי הכשרה ייחודיים
- תוכנית הסבה מקצועית: מיזם מקומי להסבה מקצועית לתחומים מבוקשים.
- מרכז יזמות וחדשנות: מציע קורסים, אירועי יזמות וליווי ליזמים מתחילים.
- תוכניות הכשרה מקוצרות: בשיתוף עם מקומות עבודה בתחומי הבריאות, הטכנולוגיה והשירותים.
מבט לעתיד: מגמות בשוק התעסוקה המקומי
לסיום, ביקשנו ממומחים לתעסוקה לשתף את הערכותיהם לגבי מגמות עתידיות בשוק העבודה בחיפה והקריות:
התרחבות ענף הטכנולוגיה
מומחה כלכלי מסביר: "אנחנו רואים התרחבות של ענף הטכנולוגיה לתחומים חדשים. מקומות עבודה מחפשים לא רק עובדים טכנולוגיים, אלא גם אנשים עם רקע במחקר, איכות סביבה ועוד."
אקוסיסטם של עבודה מרחוק
"מאז הקורונה, חיפה והקריות הפכו ליעד אטרקטיבי לעובדים שמחפשים איכות חיים טובה יותר," מסבירה מומחית תעסוקה. "אנחנו רואים יותר עובדים שעובדים במודל היברידי, וכתוצאה מכך צצים יותר מרחבי עבודה משותפים."
התחדשות התעשייה המסורתית
"התעשייה המסורתית באזור עוברת שינוי משמעותי," מציין מומחה בתחום התעשייה. "תהליכי אוטומציה ודיגיטציה יוצרים צורך בעובדים בעלי הכשרה טכנולוגית, אבל גם בעלי רקע בתחום המסורתי."
סיכום
סיפורי ההצלחה שהבאנו במאמר זה מדגימים את המגוון והאפשרויות הקיימות בשוק העבודה באזור חיפה והקריות. אם יש מכנה משותף אחד לכל הסיפורים, הוא היכולת לזהות הזדמנויות, הנכונות להסתכן ולצאת מאזור הנוחות, וההתמדה לאורך הדרך.
כפי שדניאל סיכם את סיפורו: "עבודה היא לא רק אמצעי להרוויח כסף, אלא גם דרך לבטא את עצמך ולתרום לחברה. כשמוצאים את הדבר שאוהבים לעשות, וממשיכים להתפתח בו, ההצלחה מגיעה בסוף."
טיפים אחרונים למחפשי עבודה באזור חיפה והקריות:
- חפשו מידע מקומי – עקבו אחרי אתרי דרושים מקומיים ועמודי רשתות חברתיות של מקומות עבודה באזור.
- צאו החוצה – השתתפו בכנסים, מפגשים וירידי תעסוקה מקומיים.
- היעזרו במשאבים הקיימים – פנו למרכזי הכוון תעסוקתי ולעמותות הרלוונטיות לפרופיל שלכם.
- חשבו מחוץ לקופסה – אל תחפשו רק את המשרות המוכרות במקומות הגדולים.
- פתחו לשינוי – לפעמים המשרה שלא חשבתם עליה היא זו שתוביל אתכם להצלחה.
לזכור: כל אחד מגיבורי הכתבה התחיל בדיוק באותו מקום שאתם נמצאים בו עכשיו – בחיפוש אחר הדרך המקצועית שלו. עם התמדה, נחישות וגמישות, גם אתם תוכלו לכתוב את סיפור ההצלחה שלכם.
מחפש עורך דין? מגוון משרדי עורכי דין באזור לשירותך: