בישראל, שוק העבודה נשען על מערכת חוקית סבוכה ומפורטת, שמטרתה להגן על העובד וליצור איזון בינו לבין המעסיק. עם זאת, עובדים רבים – במיוחד צעירים, עובדים זמניים, שעתיים, או כאלה שמועסקים בתנאי שכר נמוכים – אינם מודעים לזכויות רבות המגיעות להם על פי חוק. לעיתים מדובר בזכויות שבמקרים רבים אינן נאכפות, פשוט כי העובד עצמו אינו מודע להן.
עו"ד מומחית לדיני עבודה ויועצת משפטית לארגונים מובילים, משתפת חמש זכויות חשובות שרבים מהעובדים כלל אינם יודעים על קיומן – אך עשויות להשפיע דרמטית על עתידם התעסוקתי ועל יכולתם לעמוד על זכויותיהם.
1. הזכות לסודיות רפואית – גם במשרד
לדבריה, “רבים לא מבינים שגם במקום העבודה חל איסור חמור להעביר מידע רפואי אודות העובד לגורמים שאינם מוסמכים.” החוק מגן על פרטיותו הרפואית של העובד, גם אם בחר לשתף את מנהלו הישיר בבעיה אישית או מחלה. “היו מקרים שבהם מידע רפואי הגיע לעובדים אחרים או למחלקות בארגון בניגוד לרצונו של העובד – וזהו מצב לא חוקי לחלוטין שיכול להצדיק תביעה.”
2. החזר הוצאות גם ללא צו הרחבה או הסכם קיבוצי
הנחת יסוד רווחת היא שהחזרי נסיעות, טלפון, אינטרנט או אפילו כיבוד בישיבות – ניתנים רק למי שזכאי להם על פי הסכמים קיבוציים. אך בתי הדין לעבודה פסקו כי אם העובד הוציא מכיסו לצורך ביצוע העבודה – מגיע לו החזר. "מעסיקים חייבים להבין – גם עובד בודד שלא חלק מאיגוד זכאי לכך אם ההוצאה נדרשה לצורך מילוי תפקידו."
3. פיצוי גם על פיטורים לא תקינים בתקופת ניסיון
עורך דין דיני עבודה שם דגש מיוחד על אחד התחומים הכי פרוצים – תקופת הניסיון. “יש תפיסה שזו תקופה בה אין חוקים, אבל זה לא נכון. גם אז יש להקפיד על הליך הוגן. פיטורים עקב היריון, מצב רפואי, או אפילו דעות פוליטיות – הם אסורים, גם אם מדובר ביום העבודה הראשון.”
4. זכויות מלאות גם לעובדים זמניים או שעתיים
אחת מהטעויות הנפוצות ביותר בקרב מעסיקים היא לחשוב שעובדים זמניים או שעתיים אינם זכאים לאותן זכויות כמו עובדים קבועים. "החוק ברור – ברגע שיש יחסי עבודה, גם אם המשרה היא פעמיים בשבוע – מגיעים לעובד חופשה, הבראה, פנסיה ועוד."
5. הזכות לעיין בתיק האישי שלך
לא רבים יודעים, אך כל עובד רשאי לעיין בתיק האישי שלו – תכתובות, הערכות ביצועים, הערות, נזיפות ועוד. מדובר בזכות עקרונית שמופיעה בחוק הגנת הפרטיות, ומטרתה למנוע הפתעות או עיוותים בשעת הצורך.
עו"ד בן מסכמת: "עובדים רבים חוששים לעמוד על זכויותיהם, מחשש לאיבוד מקום עבודה. אבל חשוב להבין – זכות אינה בגדר בקשה. כשעובדים מודעים לזכויותיהם, הם יכולים לעבוד בביטחון ובכבוד."
מחפש עורך דין? מגוון משרדי עורכי דין באזור לשירותך: