דילוג לתוכן

"בתקופת המלחמה, ייפוי כוח מתמשך הוא לא מותרות, אלא הכרח"

📷 עו"ד לביא נעים | יחצ

"בתקופת המלחמה, ייפוי כוח מתמשך הוא לא מותרות, אלא הכרח"

מבינים את משמעותןהכתבה הזו בשבילכם * ייפוי כח מתמשך הוא הכלי המשפטי החשוב ביותר עבורכם בשעת חירום, והמציאות מוכיחה זאת: מ-500 מסמכים שהופקו בשנת 2017, זינקו המספרים ללמעלה מ-45,000 מסמכים שהופקו בשנת 2023 * מהו ייפוי כח מתמשך, איך מפיקים אותו ומה יוצא לנו מזה? המדריך המלא

'ייפוי כח מתמשך' הוא מושג שבעבר היה משויך בעיקר להתנהלותם של אנשי הגיל השלישי או לחולים במחלות כרוניות, שביקשו להתכונן לרגע שמישהו אחר יצטרך לקבל החלטות בעניינם. מלחמת חרבות ברזל, טרפה את הקלפים וחשפה באופן דרמטי את הצורך הקריטי בייפוי כוח מתמשך לכל אחד.

"המציאות הבטחונית המורכבת, שבה אלפי משפחות נאלצו להתמודד ברגע אחד עם פציעות פתאומיות, אשפוזים דחופים והחלטות רפואיות מורכבות, הדגישה את חשיבותו של מסמך זה כפי שלא נראה מעולם. ברגע אחד, משפחות רבות נזרקו אל מצב שבו יקיריהן זקוקים לטיפול רפוא דחוף, אך אין להן את היכולת החוקית לקבל החלטות עבורם. העיכובים הבירוקרטיים והסבל יכלו להימנע במקרים רבים בזכות ייפוי כח מתמשך", הוא מסביר.

עו"ד לביא נעים מלווה בשנים האחרונות רבים בדרך לעריכת ייפוי כוח מתמשך. הוא פועל רבות להגברת המודעות לחשיבות החתימה על המסמך, ומבקש להבהיר שבניגוד לתקופה שלפני המלחמה, היום מסמך זה הוא ממש תעודת ביטוח עבור כל אחד ואחת, ואינו מיועד רק לאנשי הגיל השלישי או לחולים כרוניים, כפי שהיה נהוג בעבר.

"התובנה המרכזית שהתחדדה היא שכולנו, בכל גיל, עלולים להזדקק למישהו שיקבל החלטות עבורנו", אומר עו"ד נעים. "ראינו לא מעט מקרים של אנשים צעירים שנפצעו, והוריהם נאלצו לעבור הליך משפטי מורכב של אפוטרופסות זמנית כדי לטפל בהם".

האם הסמכויות הניתנות בייפוי כח מתמשך הן רפואיות בלבד? "המלחמה שינתה באופן משמעותי גם את היקף הסמכויות הניתנות במסמך. כיום, יותר אנשים מבקשים לכלול סמכויות נרחבות

יותר, כולל יכולת לקבל החלטות בנוגע לפינוי חירום, העברה בין בתי חולים ואפילו החלטות כלכליות דחופות", מציין עו"ד לביא נעים. "המציאות הראתה שבזמן חירום, הגמישות והמהירות בקבלת החלטות הן קריטיות".

נקודה נוספת שהתחדדה היא חשיבות מינוי מספר מיופי כוח. "בזמן מלחמה, כשמשפחות מוצאות את עצמן מפונות ומתפזרות, חשוב שיהיו כמה אנשים שיכולים לקבל החלטות", מסביר עו"ד נעים. "מה שנראה לפני המלחמה כמותרות הפך להכרח. משפחות מבינות שצריך מערך גיבוי של מקבלי החלטות".

גם ההנחיות הניתנות כיום בייפוי הכח המתמשך, נוטות להיות מפורטות ומדויקות יותר, לדברי עו"ד לביא נעים. "אנשים מבקשים להוסיף הוראות ספציפיות למצבי חירום", אומר עו"ד לביא נעים. "למשל, העדפות לגבי פינוי, הנחיות לגבי טיפול בנכסים במקרה של אזור מלחמה, ואפילו הוראות לגבי תקשורת עם המשפחה במצבי משבר. המלחמה לימדה אותנו שייפוי כוח מתמשך אינו רק מסמך משפטי אלא כלי הישרדות חיוני במציאות הישראלית. זו לא עוד המלצה משפטית אלא צורך קיומי של ממש. כל אדם בוגר בישראל צריך להבין שזה חלק מההיערכות הבסיסית למצבי חירום, בדיוק כמו ערכת עזרה ראשונה או תיק חירום".

45,000 ייפויי כוח מתמשכים הופקדו בשנת 2023

נתונים מדו"ח האפוטרופוס הכללי שפורסם לאחרונה מצביעים על מהפכה של ממש בתחום התכנון המשפטי בישראל, מהפכה שנובעת בין השאר מאירועי השנים האחרונות בישראל, בהם התמודדות עם מגיפת הקורונה ומלחמת חרבות ברזל. בשנת 2023 הופקדו מעל 45,000 ייפוי כוח מתמשכים – זינוק דרמטי מ-500 בלבד בשנת 2017, אז הוכנס לראשונה המסמך לשימוש. "המספרים משקפים שינוי תפיסתי עמוק בחברה הישראלית", מסביר עו"ד נעים. "אנשים מבינים שתכנון מוקדם הוא לא מותרות אלא הכרח".

הנתונים מראים שינוי משמעותי גם בשימוש בפועל במסמך: בשנת 2023, כמעט רבע (24%) מהמקרים בהם אדם איבד את כשירותו המשפטית טופלו באמצעות ייפוי כוח מתמשך, לעומת 15% בלבד בשנת 2022. "זו קפיצת מדרגה משמעותית", אומר עו"ד נעים. "המשמעות היא שיותר אנשים נמנעים מההליך המורכב של אפוטרופסות ובוחרים בדרך יעילה וחלקה יותר".

העלייה החדה בשימוש בייפוי כוח מתמשך משקפת גם את השפעת המלחמה – "המציאות הבטחונית המורכבת הביאה אנשים להבין שתכנון מוקדם הוא קריטי. ראינו גידול משמעותי בפניות מאז תחילת המלחמה, במיוחד מאנשים צעירים שבעבר לא חשבו שהמסמך הזה רלוונטי עבורם".

לדברי עו"ד נעים, המספרים צפויים להמשיך לעלות: "המודעות הציבורית גוברת, והאירועים האחרונים ממחישים עד כמה חשוב להיות מוכנים לכל תרחיש. אנחנו רואים יותר ויותר אנשים

שמבינים שזה צריך להיות חלק מהתכנון הבסיסי של כל משפחה, בדיוק כמו צוואה או ביטוח".

כך תערכו ייפוי כח מתמשך:

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם לתכנן את עתידו למקרה שבו לא יוכל לקבל החלטות בעצמו. "זו למעשה תעודת הביטוח החשובה ביותר שאדם יכול לתת לעצמו", מסביר עו"ד נעים.

המסמך מאפשר לאדם להחליט מראש מי יטפל בענייניו בשלושה תחומים עיקריים: רכושי,

רפואי ואישי. "בניגוד לאפוטרופסות שדורשת הליך משפטי ארוך ומורכב, ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף באופן מיידי ברגע הצורך, מה שקריטי במצבי חירום", מדגיש עו"ד נעים.

היתרון המשמעותי של המסמך הוא בגמישות שלו. הממנה יכול להחליט בדיוק אילו סמכויות להעניק למיופה הכוח. "אפשר לקבוע הנחיות מדויקות לגבי ניהול הרכוש, החלטות רפואיות ואפילו העדפות לגבי מקום מגורים. זה מאפשר לאדם לשמור על האוטונומיה שלו גם כשאינו יכול לקבל החלטות בעצמו".

חשוב לציין שהמסמך נכנס לתוקף רק כשהאדם מאבד את כשירותו וניתן לבטל אותו כל עוד האדם כשיר. "זה לא מסמך שמגביל את האדם אלא להפך – הוא מעצים אותו ומאפשר לו לשלוט בעתידו", מדגיש עו"ד נעים.

"תהליך עריכת המסמך כולל פגישת ייעוץ מעמיקה, בה נבחנים צורכי הממנה והעדפותיו. אנחנו מתאימים את המסמך בדיוק לצרכים האישיים של כל אדם. אין פה פתרון אחד שמתאים לכולם", מציין עו"ד נעים. "חשוב להזכיר, כי לא כל עורך דין מוסמך לערוך ולהחתים אדם על ייפוי כוח מתמשך, ונדרש עורך דין שהוסמך לכך על ידי משרד המשפטים".

במציאות הנוכחית, ממליץ עו"ד נעים לכל אדם בוגר לשקול עריכת ייפוי כוח מתמשך. "זה לא רק עניין של גיל או מצב בריאותי. זו החלטה אחראית שמגנה עלינו ועל משפחתנו ברגעי משבר", הוא מסכם. "המציאות הישראלית מלמדת אותנו שוב ושוב כמה חשוב להיות מוכנים לכל תרחיש".

21 תגובות לכתבה ""בתקופת המלחמה, ייפוי כוח מתמשך הוא לא מותרות, אלא הכרח""

הוספת תגובה

  1. 21 דניאלית שבת, ה-08 בפברואר 2025

    מי שחושבת ׳לי זה לא יקרה׳ פשוט מתעלמת מכל מה שעבר על המדינה בשנה האחרונה

  2. 20 גיא שבת, ה-08 בפברואר 2025

    כל הכבוד לעוד נעים שמנסה להפיץ מודעות בנושא כל כך קריטי

  3. 19 אורית שבת, ה-08 בפברואר 2025

    מפחיד אבל חשוב – אף אחת לא רוצה שהמשפחה שלה תתמודד עם ביורוקרטיה כשהיא במצב קשה

  4. 18 שובל שבת, ה-08 בפברואר 2025

    אין מצב שאני נותן למישהו אחר לקבל החלטות על החיים שלי, גם אם זה בן משפחה

  5. 17 מאיה יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    כל כך עצוב שהמלחמה היא זו שגרמה לאנשים להבין את החשיבות של הדברים הבסיסיים האלה

  6. 16 מיטל יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    כל אמא חייבת לקרוא את זה! דמיינו מצב שהילדים שלכם צריכים החלטה דחופה ואתם לא יכולים…

  7. 15 אבנר יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    למה אף אחד לא מדבר על העלויות של עריכת ייפוי כח מתמשך? זה נגיש לכולם או רק לבעלי אמצעים?

  8. 14 שליו יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    מי שמתעסק עם בירוקרטיה בזמן מלחמה פשוט לא מבין את גודל הסיטואציה – יפה שהעלו את זה

  9. 13 מורן יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    זה נשמע כמו עוד מטלה במציאות מטורפת אבל אין ברירה – חייבים להתארגן

  10. 12 מאור יום שישי, ה-07 בפברואר 2025

    אחרי שראיתי את הסיפור של השכן שצריך לקבל החלטה על בנו הפצוע ולא יכל בלי אפוטרופסות – הלכתי לעשות את זה מיד

  11. 11 עדי יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    הכתבה הזו גרמה לי להתקשר לעוד תוך חצי שעה – תודה על התזכורת החשובה

  12. 10 מעיין יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    אחרי שסבתא שלי נפגעה במלחמה ולא יכולנו לעזור לה בגלל ניירת – הבנתי שזה מציל חיים

  13. 9 עדי יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    למה אף ערוץ תקשורת לא מסביר את הנושא הזה בצורה ברורה? רק עורכי דין מרוויחים

  14. 8 נועם יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    למה אף פעם לא לימדו אותנו על דברים כאלה בבית ספר? זה יותר חשוב מחצי מהחומר לבגרות

  15. 7 שני יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    לא יודעת אם לסמוך על בן זוג שיקבל החלטות בשבילי… זה נושא כל כך מורכב רגשית

  16. 6 טל יום חמישי, ה-06 בפברואר 2025

    עוד דרך למשוך כסף מעורכי דין שמנצלים את הפחדים של אנשים

  17. 5 יוליה יום רביעי, ה-05 בפברואר 2025

    איך אפשר לדעת שבעתיד האדם שבחרתי יתחשב בהעדפות שלי ולא רק ברצונות שלו?

  18. 4 אליהו יום רביעי, ה-05 בפברואר 2025

    בשביל מה צריך את זה אם יש בן משפחה קרוב? לא מבין את ההיסטריה

  19. 3 יובל יום רביעי, ה-05 בפברואר 2025

    כשהתחילה המלחמה הרגשתי חסר אונים מול המחשבה על מה יקרה אם יקרה משהו – המאמר הזה נגע בדיוק בפחד הזה

  20. 2 גולן יום רביעי, ה-05 בפברואר 2025

    וואלה אף פעם לא חשבתי על זה אבל באמת במצב הנוכחי אי אפשר להרשות לעצמנו בלאגן משפטי כשיש פציעה או פינוי דחוף

  21. 1 גלעד יום רביעי, ה-05 בפברואר 2025

    הסטטיסטיקות האלה מטורפות – מ-500 ל-45 אלף תוך כמה שנים זה אומר הכל

מאות אלפים כבר עוקבים, ואתם?

אולי יעניין אותך גם

Scroll to Top