המכה ה-11: זהירות מחומרי ניקוי

המכה ה-11: זהירות מחומרי ניקוי

תמג שמעון ביטון, מנהל מדא כרמל

מדי שנה, זמן קצר לפני חג הפסח מסתערות משפחות רבות בישראל על עבודות הניקיון הקפדניות בבתיהם. מנתוני מגן דוד אדום בישראל עולה כי בשבוע שלפני ערב פסח עולה באופן משמעותי אחוז הנפגעים מחומרי ניקוי ומפציעות שונות הקשורות לניקוי הבית, לרבות נפילות, החלקות והיפגעויות מאביזרים שונים הנופלים.

בשנים האחרונות טופלו ע"י צוותי מד"א בחיפה והקריות בני אדם שהורעלו ונפגעו באורח קל במהלך הכנות הבית לחג הפסח, שהנפוץ מביניהם הוא שימוש באקונומיקה וערבוב חומרי ניקוי שונים. בין הפגיעות, שאיפת אדים רעילים הנובעים מערבוב חומרי ניקוי שונים וממגע של חומצות שונות עם העור. דרכי ההיפגעות הן רבות וקשות – כל חומר ניקוי וחיטוי הוא מסוכן גם בשתייה, גם במגע וגם בשאיפה, כאשר המסוכנים ביותר הם מסירי השומנים למיניהם.

אסור להשאיר תכשירי ניקוי בהישג ידם של ילדים ופעוטות וללא השגחה, אפילו לשניות ספורות, שכן פרק הזמן הנדרש לפגיעה הוא קצר ביותר. מומלץ לאחסן את חומרי הניקוי במקום גבוה ובארון נעול ולהרחיקם ככל האפשר מהישג-ידם של הילדים. כמו כן, רצוי להקפיד ללבוש כפפות כשמשתמשים בחומרי ניקוי וחיטוי, על מנת למנוע מגע בין עור הידיים לחומרים העלולים לגרום לגירוי וכוויות. בזמן הניקוי משתחררים לאוויר מרכיבים שונים של מוצרי הניקוי, ולכן מומלץ לאוורר את החדר. אין לערבב חומרי ניקוי. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה.

להלן המלצות מגן-דוד-אדום לטיפול בהרעלה:

– בשום פנים ואופן אין לתת חומר "נוגד" – אין להשקות לא בחלב ולא במיץ לימון. גרימת הקאה גם היא מסוכנת ביותר.

– יש לשים לב לדרכי האוויר ולקצב הנשימה. במידה ונפגע שאף אדים רעילים, יש לפתוח מיד את החלונות בבית ולנשום אוויר צח.

– במקרה שהעין נפגעת מחומר ניקוי, יופיע כאב עז וקושי לפקוח את העפעפיים, יש לשטוף את העיניים עם הרבה מים. במהלך השטיפה על הנפגע להפנות את עיניו לארבעת כיווני המבט.

מנהל מד"א מרחב כרמל, תמ"ג שמעון ביטון מתריע בפני הציבור וההורים על התופעה המסוכנת. "בשבוע שלפני חג הפסח ישנה עלייה משמעותית במספר ההיפגעויות בקרב אוכלוסיית המבוגרים והילדים בהשוואה לממוצע השבועי לאורך כל השנה. על ידי שימוש נכון בחומרים ונקיטת אמצעי זהירות מתאימים, נוכל לצמצמם למינימום פגיעות מיותרות בגוף ובנפש, הן של ילדים והן של מבוגרים ".

במקרה של פגיעה במגע, בשתייה, או בשאיפה יש להזעיק את מד"א – 101 ולהעביר את הנפגע לבית-החולים עם החומר הפוגע.

בצילום: תמג שמעון ביטון מנהל מדא כרמל

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

3 תגובות
החדשות
הישנות האהובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

Scroll to Top