חיפה והקריות: עלייה באירועי הלב בשנת 2011

חיפה והקריות: עלייה באירועי הלב בשנת 2011

אמבולנס מדא

גם בכירי הפרמדיקים במגן-דוד-אדום (מרחב כרמל) לא זוכרים כל כך הרבה אירועים לבביים כפי שטופלו על-ידם בשנת 2011. דוקטור חן ימין, פיזיולוג קליני ומאמץ מהמכללה האקדמית בוינגייט קורא לציבור הרחב לבצע פעילות גופנית סדירה על-מנת לצמצם את התחלואה והתמותה המוקדמת ממחלות לב

מג"ר ארז גלר, הפראמדיק המפקח המרחבי במד"א

על פי נתוני מד"א כרמל, בשנת 2011 טיפלו צוותי ניידות טיפול הנמרץ והפרמדיקים ב-8527 אירועים שונים של דום לב, התקפי לב, כאבים בחזה, הפרעות קצב ובעיות לבביות שונות, לעומת 8051 אירועים בלבד בשנת 2010. סכנת החיים המיידית של אירועי לב חריפים, המתבטאת בדום פעילות הלב, הובילה לכך שהפרמדיקים במרחב ביצעו מעל ל-700 פעולות החייאה מחוץ לכותלי בית החולים. מתחילת חודש מרץ, ביצעו צוותי מד"א כרמל 44 פעולות החייאה במטופלים, כמעט פי 2 מאותה תקופה מקבילה אשתקד. רק בשבוע שעבר, נקבע מותו של גבר בשנות ה-40 לחייו שהובא לתחנת מד"א בחיפה לאחר שנמצא במושב האחורי של מונית שירות ללא רוח חיים, ככל הנראה עקב אירוע דום לב אותו עבר בנסיעה.

מתוך הנתונים עולה כי 5491 מטופלים דיווחו על כאבים בחזה, 1963 סבלו מהפרעות קצב והשאר דיווחו על בעיות לבביות אחרות. מבחינה גיאוגרפית, טופלו 3616 חולים בחיפה, 2163 בקריות, 518 בקרית טבעון, יקנעם והסביבה, 331 בטירת הכרמל ו-215 בנשר.

מג"ר ארז גלר, הפראמדיק המפקח המרחבי במד"א מדגיש כי ישנם גורמי סיכון שבהם ניתן לשלוט על-מנת לצמצם את התמותה המוקדמת והתחלואה ממחלות לב. "בשנת 2011 טיפלו הצוותים בכמעט אלף מטופלים שסבלו מתופעות יתר לחץ דם, שהינו גורם הסיכון העיקרי להתפתחות מחלות ואירועים לבביים. לחץ הדם, פרופיל השומנים בדם, השמנה ותזונה הם רק חלק מהגורמים בהם אנו יכולים לשלוט על-מנת לזכות בחיים בריאים וארוכים יותר". אירוע לב מתרחש בדרך כלל אחרי פעילות גופנית מאומצת או אירוע מלחיץ, המתבטא בכאבים לוחצים בקדמת החזה היכולים להקרין ליד שמאל, ללסת ולצוואר בליווי תופעות של קוצר נשימה, חיוורון והזעה. "במידה והמטופל איבד את הכרתו והנשימה, יש להתחיל בפעולות החייאה בהתאם להנחיות מוקדן מד"א, שכן, התחלת ההחייאה טרם הגעת צוותי מד"א למקום היא זו שתקבע את סיכויי הישרדות המטופל", מדגיש גלר.

דוקטור חן ימין, פיזיולוג קליני ומאמץ מהמכללה האקדמית בוינגייט עומד על חשיבות ביצוע פעילות גופנית וקיום אורח חיים בריא על-מנת לצמצם תחלואה ממחלות לב. "כבר בשנת 2002 הצהיר ארגון הבריאות העולמי שפעילות גופנית נכונה חשובה בקידום ובשמירה על בריאות. אדם שישכיל לקיים אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה, יפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב, וישפר את: לחץ הדם, פרופיל השומנים בדם, תפקוד פעילות הלב, שמירה על משקל תקין ועוד". דוקטור ימין קורא לציבור לבצע מדי שבוע פעילות אירובית, כגון הליכה וריצה המלוות בתחושת מאמץ, לפחות 90 דקות מדי שבוע, על-מנת לשפר את סיבולת לב-הריאה. חשוב להדגיש כי קיימת חשיבות בהתאמת הפעילות הגופנית ע"י מדריך או מאמן שעבר הכשרה בתחום הכושר הגופני והבריאות.

מחלקת ההדרכה במד"א מנחה את הציבור לא לאבד זמן יקר ומדגישה כי אם אדם חש כאבים בחזהו, יש להושיבו במנוחה מוחלטת ולבקש ממנו לנשום עמוק ולאט ולהזעיק את מד"א בטלפון 101 בהקדם. אם המטופל נמצא לבדו בבית, יש לדאוג לפתוח את דלת הבית במלואה עד להגעת צוות הפרמדיקים למקום. אם אדם איבד את הכרתו ואת הנשימה, יש למקם את הידיים במרכז בית החזה ולבצע לחיצות החייאה על בית החזה.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

18 תגובות
החדשות
הישנות האהובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

Scroll to Top