חג החירות בפתח, וכמו בכל שנה, רבים מאיתנו תוהים האם זה תקין שמעסיקים מנצלים את חופשת הפסח על מנת להוציא את העובדים לחופשה מרוכזת בחג על חשבון מניין ימי החופשה הצבורה? עו"ד לירן שוובר מסבירה
עורכת הדין לירן שוובר ממשרד עורכי הדין ליאור לוי מסבירה: "חג ראשון ושני של פסח הקרוב (26.3.13 ו- 1.4.13) – אינם באים במניין ימי החופשה הניתנים לניכוי וזאת על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, משמע – העובד זכאי בעבורם לשכר מלא".
"עובד בשכר גלובאלי – שכרו לא יפגע ולא ינוכו שני ימי החג ממניין ימי החופשה שצבר לזכותו", אומרת עו"ד שוובר, "עובד בשכר יומי/שעתי – אם טרם החג סיים העובד לפחות שלושה חודשי עבודה אצל אותו מעסיק – זכאי העובד לשכר בעבור שני ימי החג בסכום השווה לשכרו הרגיל. חופשה בערבי חג ("גשר") ניתנת לניכוי כיום עבודה מלא, גם אם לולא החופשה היה העובד עובד מחצית היום".
חוק חופשה שנתית, תשי"א-1951, מאפשר חופשה מרוכזת של מעל 7 ימים רק בהודעה מוקדמת ובכתב של המעסיק, חופשה מרוכזת בת פחות מ- 7 ימים אינה מחייבת הודעת מוקדמת. החופשה המרוכזת תנוקה ממניין ימי החופשה אותם צבר העובד לפי חוק, בהתאם לוותק שלו והימים שכבר ניצל בעבר.
"עובד שלא עומדים לרשותו ימי חופשה צבורים – ימי החופשה המרוכזת יהיו על חשבון המעסיק", מבהירה עו"ד שוובר, "מעסיק לא יכול לנכות ימים אלו משכרו של העובד או לפדות את הימים הללו מימי חופשה שיצבור בעתיד (כלומר להיכנס "למינוס"), אלא בהסכמת העובד המאשר יציאה לחופשה ללא תשלום".
"עובד שנוכה שכרו יהא רשאי לפנות לבית הדין לעבודה, אשר עתיד לחייב את המעסיק בתשלום אותם ימי חופשה שנכפו על העובד. לאלו מכם שמסגרת עבודתם מחייבת עבודה בשני ימי החג, זכאים לתגמול של 150% משכרם הרגיל לכל הפחות. כמובן יש לוודא אם מקום העבודה שלכם אינו חתום על הסכם קיבוצי בו תנאים השונים מהרשום לעיל".
* לירן שוובר, עורכת דין ומגשרת, תושבת חיפה, בוגרת תואר ראשון במשפטי (L.L.B) מאוניברסיטת חיפה, מגשרת מוסמכת מטעם "המרכז הישראלי לגישור ולאימון- גומא" ובוגרת פרקטיקום (גישור מעשי) בבית משפט השלום בחיפה. עו"ד שוובר מתמחה בנזקי גוף, בדיני עבודה ובדיני אישות.