יחידת אכיפה כלכלית צפון בלהב 433 ופקיד שומה חקירות חיפה חשפו הונאה במכירת קרקעות של רשות מקרקעי ישראל באמצעות מסמכים ותצהירים הנחשדים למזויפים, אותם ניסחו שני עורכי דין, החשודים שהם חלק מהתרמית ■ מלהב 433 נמסר כי על פי החשד, כך בוצעו עשרות עסקאות נדל"ן וארבעה חשודים נעצרו ■ עו"ד אורלי מנדלסון, לשעבר יועצת משפטית לענייני נדל"ן של עיריית חיפה והיום בעלת פירמה המתמחה בדיני מקרקעין ורשויות מקומיות, התייחסה לפרשה: "מדובר באירוע חמור שמערער את אמון הציבור בעורכי הדין, במערכת המשפטית בכלל ובתהליך רכישת קרקעות בישראל. על כל אדם המעוניין לבצע עסקת נדל"ן להקפיד על בדיקות יסודיות, בהן בדיקת זכויות הקרקע מול רשות מקרקעי ישראל או בלשכת רישום המקרקעין, ולבחור בעורך דין מנוסה ואמין המכיר את המערכת לעומקה"
משטרת ישראל הודיעה כי יחידת אכיפה כלכלית צפון (אכ"ל) בלהב 433, בשיתוף פקיד שומה חקירות חיפה ומשרד מיסוי מקרקעין נצרת, חשפה הונאת נדל"ן בהיקף של למעלה מ-30 מיליון ש"ח. במסגרת החקירה, שנמשכה מספר שבועות, נעצרו ארבעה חשודים בחשד למעורבות בהונאה שבה "מכרו" קרקעות של רשות מקרקעי ישראל בטענות שווא, תוך שימוש במסמכים מזויפים.
על פי החשד, שניים מהחשודים, ששימשו כ"מוכרים", הציעו קרקעות למכירה תוך הצגתן כרכושם הפרטי, כאשר בפועל הקרקעות שייכות לרשות מקרקעי ישראל. על פי החשד, את חוזה המכר ניסחו החשודים בסיועם של שני עורכי דין, ובחלק מהמקרים עורכי הדין חתמו על תצהירים כוזבים שאפשרו את ביצוע ההונאה.
החקירה החלה בעקבות דיווחים שהתקבלו במשרדי מיסוי מקרקעין בנצרת על עשרות עסקאות נדל"ן שבוצעו בין השנים 2021 ל-2024, בהיקף של למעלה מ-30 מיליון ש"ח.
על פי ממצאי החקירה, כאשר "המוכרים" נדרשו לשלם מס שבח על העסקאות, הם הגישו בקשות לביטול העסקאות כדי להימנע מתשלום המס. בעקבות חשד למעשים פליליים, הועבר המידע למשטרה, ויחידת אכ"ל של להב 433 פתחה בחקירה משותפת עם רשות המסים.
אתמול בבוקר, עצרו בלשי היחידה את ארבעת החשודים. לאחר חקירתם, הם הובאו לדיון בבית משפט השלום בנצרת. מעצרם של שני החשודים המרכזיים, "המוכרים", הוארך עד יום ראשון, 15.12.24. מעצרם של שני החשודים האחרים הוארך עד מחר, יום שני, 9.12.24.
במשטרה וברשות המסים מדגישים כי החקירה נמשכת וצפויות להתבצע פעולות נוספות לחשיפת כלל המעורבים ולהבטחת מיצוי הדין עם האחראים לעבירות חמורות אלה.
"מקווה שהחקירה תחשוף את כל המעורבים ותביא למיצוי הדין באופן שיחזק את האמון במערכת"
עו"ד אורלי מנדלסון, לשעבר יועצת משפטית במחלקת הנדל"ן של עיריית חיפה והיום בעלת פירמה המתמחה בדיני מקרקעין ורשויות מקומיות, התייחסה לפרשה ואמרה כי "חשיפת ההונאה מעידה על הצורך הקריטי בשקיפות ובקרה קפדנית בעסקאות נדל"ן, במיוחד כשמדובר בקרקעות הנמצאות תחת רשות מקרקעי ישראל. מדובר באירוע חמור שמערער את האמון של הציבור במערכת המשפטית ובתהליך רכישת קרקעות בישראל".
עוד אמרה עו"ד מנדלסון כי "כאשר עורכי דין, שאמורים להיות עמוד התווך של יושרה ומקצועיות, מעורבים בפרשות כאלה, אם החשדות יתבררו כנכונים, הפגיעה היא כפולה: הן ברוכשים שהולכו שולל והן בתדמית המקצוע שלנו. המקרה הזה מדגיש את החשיבות של תפקידם של עורכי הדין כאחראים להבטיח את תקינות העסקאות ולשמור על אמון הציבור".
"אני ממליצה לכל אדם המעוניין לבצע עסקת נדל"ן להקפיד על בדיקות יסודיות, בהן בדיקת זכויות הקרקע מול רשות מקרקעי ישראל או בלשכת רישום המקרקעין, ולבחור בעורך דין מנוסה ואמין המכיר את המערכת לעומקה. לצערי, ללא ליווי מקצועי מתאים, הרוכשים עלולים להיות חשופים למקרים של הונאה, כמו במקרה זה."
"מניסיוני כיועצת משפטית במחלקת הנדל"ן של עיריית חיפה, אני מודעת לחשיבות המיוחדת של שמירה על סדרי עבודה תקינים בעסקאות נדל"ן, בעיקר בעסקאות מול רשויות מקומיות ומוסדות ציבוריים. אני מקווה שהחקירה תחשוף את כל המעורבים ותביא למיצוי הדין באופן שיחזק את האמון במערכת."