יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

אושר סופית: מתווה פיצויים מלא לעסקים בקריות – חיפה בחוץ

אושר סופית: מתווה פיצויים מלא לעסקים בקריות – חיפה בחוץ

ועדת הכספים אישרה את הארכת מתווה הפיצויים לעסקים – דיון מעמיק על מעמד חיפה, הקריות, קריית שמואל וקריית חיים

בתום דיון סוער, אישרה ועדת הכספים את הארכת מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו בעקבות המלחמה לחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024. ההחלטה התקבלה תוך דיונים ממושכים על הקריטריונים לפיצוי, עם דגש על הפגיעה בעסקים בערים חיפה, הקריות ובייחוד בקריית שמואל וקריית חיים.

חיפה במסלול הוצאות מזכות

בהחלטה הנוכחית, חיפה הוכנסה למסלול הוצאות מזכות, המספק פיצוי על הוצאות קבועות אך אינו כולל פיצוי רחב על בסיס ירידת מחזורים, כפי שמוענק ליישובים בקו העימות ולקריות האחרות. המסלול הזה נועד להקל על עסקים בעיר שסבלו מירידה בפעילות העסקית בשל המצב הביטחוני, אף על פי שהנחיות פיקוד העורף לחיפה היו פחות מחמירות מאשר לערי הקריות.

במהלך הדיון ציין יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני, כי חיפה מהווה עורף חשוב לצפון ונפגעה כלכלית בשל אובדן לקוחות ותיירות. עם זאת, באוצר טענו כי הכללת העיר במסלול המחזורים אינה עומדת בקריטריונים, אך ציינו שהייתה פרשנות מרחיבה שנועדה להעניק פיצוי על ההוצאות.

הקריות: מסלול מחזורים רחב

ערי הקריות, הכוללות את קריית ביאליק, קריית מוצקין וקריית אתא, הוכנסו למסלול מחזורים רחב. במסגרת זו, עסקים בקריות יוכלו לקבל פיצוי משמעותי על ירידת ההכנסות שנגרמה בשל הפגיעה בפעילות העסקית ובביקוש המקומי. המעמד הזה ניתן בשל ההחמרה בהנחיות פיקוד העורף באזור, שגרמו להשבתה של עסקים רבים ולפגיעה בתנועה המסחרית.

הדיון על קריית שמואל וקריית חיים

אחת הסוגיות המרכזיות בדיון הייתה מעמדן של קריית שמואל וקריית חיים, שהוחרגו בתחילה ממסלול המחזורים למרות קרבתן הגיאוגרפית לקריות האחרות ולמרות שהן חלק בלתי נפרד מהמרקם העירוני והחברתי שלהן. חברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה טענו כי ההבחנה הזו אינה מוצדקת, במיוחד לאור העובדה שבפועל גם קריית שמואל וקריית חיים סבלו מפגיעה כלכלית דומה לשאר הקריות.

בדיון ציין יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני: “כל מי שגר שם יודע שזה לא שונה משאר הקריות. אי אפשר להתעלם מכך ולתת דין אחד לקריות ודין אחר לקריית שמואל וקריית חיים. פיקוד העורף עצמו אישר שאין הבדל משמעותי במצב הביטחוני.”

סמנכ”ל משרד האוצר, יוראי מצלאוי, הודיע כי בעקבות שיח מול פיקוד העורף תבוטל ההבחנה הזו החל מחודש נובמבר. עם זאת, לגבי ספטמבר ואוקטובר, הנושא עדיין נמצא בבדיקה, ובאוצר מתחייבים לעשות מאמץ למצוא פתרון שוויוני גם לחודשים אלה.

מה ההחלטה אומרת בפועל?

1. חיפה: נכללת במסלול הוצאות מזכות בלבד. המשמעות היא שעסקים בעיר יקבלו פיצוי על הוצאות קבועות אך לא על ירידת מחזורים.

2. הקריות (למעט קריית שמואל וחיים): נכללות במסלול מחזורים רחב, המספק פיצוי משמעותי על ירידות בהכנסות, בהתאם למצב בשטח.

3. קריית שמואל וקריית חיים: נכון להיום, עדיין לא נכללות במסלול המחזורים לחודשים ספטמבר ואוקטובר, אך פיקוד העורף ומשרד האוצר התחייבו לבחון מחדש את מעמדן ולמצוא פתרון. החל מחודש נובמבר, הן ישולבו במסלול המחזורים כמו יתר הקריות.

ביקורת על ההחלטה

חברי כנסת, ראשי רשויות ובעלי עסקים רבים מחו על האבחנה בין קריית שמואל וקריית חיים לבין יתר הקריות. ח”כ ולדימיר בליאק אמר בדיון: “זו אותה עיר, אותם תנאים, ואותה פגיעה עסקית. האבחנה הזו פשוט לא מתקבלת על הדעת.” יונה יהב, ראש עיריית חיפה, הוסיף: “הקריות כולן, כולל קריית שמואל וקריית חיים, הן חלק מהמרחב המטרופוליני של חיפה. הפגיעה בהן זהה לפגיעה בעיר עצמה.”

מבט קדימה

משרד האוצר התחייב לשוב לוועדה ב-2 בדצמבר עם תיקונים אפשריים לתקנות, במטרה לתת מענה גם לקריית שמואל וקריית חיים עבור ספטמבר-אוקטובר. כמו כן, הובטח להגיש בהקדם את התקנות לחודשים נובמבר ודצמבר, מתוך מטרה לספק לעסקים ודאות כלכלית.

יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני, סיכם: “הוועדה פועלת כדי להרחיב את מתווה הפיצויים בצורה שוויונית. אני מצפה שמשרד האוצר יעמוד בהתחייבויותיו ויספק פתרון לכל העסקים שנפגעו, בלי הבדלים גיאוגרפיים לא מוצדקים.”

ההחלטה מהווה צעד משמעותי במאמץ לספק מענה לעסקים שנפגעו מהמלחמה, אך עדיין משאירה שאלות פתוחות לגבי ההשלכות של האבחנות שנעשו בין אזורים שונים בצפון.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top