עינת קליש: "ראינו מה קרה בעוטף עזה, ואני לא אסכים שיהיה לנו כאן עוטף בזן"

עינת קליש: "ראינו מה קרה בעוטף עזה, ואני לא אסכים שיהיה לנו כאן עוטף בזן"

ראש עיריית חיפה עינת קליש צילום ראובן כהן
עינת קליש רותם | צילום ראובן כהן

בריאיון לאסי לביא בתוכניתו "בריזה" ברדיו צפון, דיברה ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם על ההחלטה לבטל השנה את אירועי החג של החגים בחיפה, על בת הדוד ובעלה שנרצחו בבארי ובנם שנחטף לעזה, על האפשרות של התרחבות הלחימה בגזרה הצפונית והמאבק לסילוק החומרים המסוכנים ממפרץ חיפה: "כל התוכנית הזו – תמ"א 75 – סליחה על הביטוי, זה סוג של חרטוט"

ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם התראיינה ביום חמישי לאסי לביא בתוכניתו בריזה ברדיו צפון, ובין היתר, הסבירה מדוע הוחלט השנה לבטל את אירועי החג של החגים בחיפה: "הפורמט האחר לגמרי של חג החגים בא מתוך רצון להיות עם הפנים לקהילה. השנה אנחנו לא מחפשים אירועים וחגיגות, בטח לא תיירים, ובטח לא בתקופה שאנחנו לא יודעים מה יכול לקרות מחר בבוקר. המטרה שלנו הייתה לאסוף את הקהילה כמה שאפשר, לתת לה את האירועים הקטנים, האינטימיים, את היכולת להתחזק, להרגיש את החג, למרות שזה חג בלי חגיגה".

קליש רותם סיפרה גם כיצד תפסו אותה אירועי 7 באוקטובר: "התעוררתי בשבת בבוקר לטלפונים, לא הספקתי אפילו לשתות כוס קפה, ומצאתי את עצמי תוך דקות יוצאת למנ"ם (מרכז לניהול משברים). באותו היום לא יצאנו משם בכלל. היה קשה להבין מה קורה, אבל כן הבנו שמתחילה מלחמה ומיד התחלנו לבדוק מקלטים, לפתוח אותם, לעשות טלפונים לכל מי שצריך, פיקוד העורף הגיע, נוצר הקשר עם הצבא, עם המשטרה, כל גורמי הביטחון הגיעו, וזהו, הכנו את העיר למלחמה עד כמה שאפשר".

בני משפחה של קליש רותם מתגוררים בבארי, והיא שיתפה גם את מאורעות היום ההוא מהפן האישי: "באותו היום לא ידענו מה קורה להם. התקשרנו, אף אחד לא ענה, ואחר כך הבנו שזה משהו יותר גדול, גם שומעים בחדשות. רק כעבור שבועיים קיבלנו אישור שבת הדוד ובעלה נרצחו. זה היה אירוע מאוד קשה. בהתחלה לא ידענו מה עלה בגורלו של הבן שלהם, הוא נחשב נעדר. רק אחרי חודש הודיעו לנו שהוא כנראה בעזה, ורק עכשיו, אחרי שחלק מהחטופים שוחררו, קיבלנו אות חיים ממנו".

בתי הזיקוק במפרץ חיפה | צילום ארכיון

על האפשרות שהלחימה בגבול הצפון תתרחב וחבית חומר הנפץ שנקראת מפרץ חיפה, אמרה קליש רותם: "כבר באותה השבת של 7 באוקטובר, ביקשתי להתחיל לרדד את החומרים המסוכנים. בסופו של דבר הוציאו צו כזה, שאומר שכל הכניסה והיציאה של החומרים המסוכנים מחיפה תהיה מבוקרת על ידי פיקוד העורף. אני לא מרוצה מכך, כי בעיניי זה לא מספיק. אני מבינה שהמדינה חייבת אספקת אנרגיה ודלקים למסוקים ולטנקים, אבל אין ספק שיש הרבה דברים שלא צריכים להיות כאן. יותר מזה, אני היחידה שמובילה מאבק מאוד-מאוד קשה נגד הוספת חומרים מסוכנים ותשתיות של חומרים מסוכנים למפרץ חיפה, לא רק בימי מלחמה וימי חירום, אלא בימי שגרה.

"אני מנהלת מלחמת עולם כדי לעצור את הקמת נמל הדלקים החדש, שקיבל אישורים טרם זמני, בקדנציה הקודמת. לא סתם לא הקימו אותו עד היום. הצלחתי לעצור הקמה של תחנת כוח בבתי הזיקוק בתחילת הקדנציה. לא אסכים להגדלת התשתיות. אני היחידה שאומרת שכל התוכנית הזו – תמ"א 75 – כאילו סילוק או הוצאת בזן, סליחה על הביטוי, זה סוג של חרטוט מהסיבה הפשוטה שמכניסים דברים אחרים, והולכים להפוך את מפרץ חיפה למרכז אחסנה מאוד גדול של חומרים מסוכנים. כל הפגישות שלי עם הצבא ופיקוד העורף הן סביב הנושא הזה, לראות מה אפשר לעשות במסגרת הנתונים העכשוויים, שהם בעייתיים כבר עשרות שנים, כדי למזער את הנזק לתושבי חיפה. אני לא מוכנה לקבל את מפרץ חיפה המזוהם כקונספציה. אני לא מתכוונת להכיל את הדבר הזה, אני לא מוכנה שישתיקו אותי, לא מוכנה שיגידו לי 'אין ברירה' וכל מיני קשקושים כאלה, ראינו מה קרה בעוטף עזה, ואני לא אסכים שיהיה לנו כאן עוטף בזן".

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top