כל מה שרציתם לדעת על דלקת מפרקים ניוונית – אוסטאוארטריטיס

כל מה שרציתם לדעת על דלקת מפרקים ניוונית – אוסטאוארטריטיס

אוריה טורקל, פיזיותרפיסט במכבי שירותי בריאות מחוז צפון (צילום: דוברות מכבי)
אוריה טורקל, פיזיותרפיסט במכבי שירותי בריאות מחוז צפון (צילום: דוברות מכבי)

לרגל יום הפיזיותרפיה הבינלאומי (8 בספטמבר), הפיזיותרפיסט אוריה טורקל ממכבי שירותי בריאות מסביר על המחלה הכרונית, שגורמת לפגיעה תפקודית משמעותית ביותר בגיל השלישי ועל הדרך מנפץ כמה מיתוסים

דלקת מפרקים ניוונית או באנגלית (Osteoarthritis (OA היא מחלה כרונית נפוצה הגורמת לפגיעה תפקודית משמעותית ביותר בגיל השלישי ומקושרת לירידה משמעותית באיכות החיים של הסובלים ממנה. המחלה מאופיינת בנוקשות, כאב ונפיחות במפרקים, בעיקר במפרקי הברך והירך.

בשל עליית תוחלת החיים של האוכלוסייה ועלייה בשיעור ההשמנה בעידן המודרני, ישנה עלייה במקרים של דלקת מפרקים ניוונית בעולם המערבי. השכיחות המדווחת בעולם משתנה על פי קריטריוני האבחון. מדוע? כי בחלק מהמקומות האבחנה נעשית באמצעות דימות (צילום) ובחלק על ידי קליניקה מתאימה. בארצות הברית השכיחות של המחלה עומדת על כ- 10 אחוז מהגברים ו-13 אחוז מהנשים מעל גיל 60.

מהם התסמינים של דלקת מפרקים ניוונית?

סימן ההיכר של המחלה הוא כאבים במפרקים בעיקר במפרקים נושאי משקל, כאשר המפרקים הנפוצים ביותר הם הברך והירך. הכאבים מגבילים את היכולת של הסובל מהמחלה לתפקד בפעילויות יומיות בסיסיות, ביניהן הליכה, עלייה וירידה במדרגות והשתתפות באירועים חברתיים. ישנם מגוון תסמינים המאפיינים את המחלה אך אין צורך בכולם כדי לאבחן אותה.

בין התסמינים: כאב לרוב אחרי פעילות או מנוחה ממושכת (לדוגמה, ישיבה), נוקשות בוקר שחולפת אחרי חצי שעה או פחות, נפיחות, חריקות ורעשים בזמן תנועה במפרק וירידה בתפקוד. האבחון נעשה באמצעות סיפור קליני מתאים וסימנים אופייניים ברנטגן הכוללים: היצרות המפרק, דחיסת עצם תת-סחוסית, כיסיות ובליטות גרמיות.

בעבר, זה אכן מה שחשבנו, אבל היום אנחנו יודעים להגיד שאין בהכרח קשר בין הממצאים בצילום שמראים פגיעה במפרק לבין הכאב והתפקוד של המטופלים. נוסף על כך, יש המון מחקרים שמראים שפעילות גופנית לא שוחקת או פוגעת במפרקים, אלא להיפך. לדוגמא בסקירת ספרות גודלה שפורסמה בשנת 2023 בג׳ורנל Orthopaedic Journal of Sports Medicine נמצא שלריצה אין השפעה על התפתחות אוסטיאוארתריטיס של הברך והיא אפילו מהווה גורם מגן.

מחקר נוסף משנת 2018 שפורסם ב-Clinical Rheumatology מצא שריצה אינה מחמירה את רמת השחיקה בברך. כמו כן ישנם מחקרים שמראים שהסחוס אפילו מתחזק תחת עומס כמו ריצה.

איזה סוג פעילות גופנית הכי טובה?

אז אחרי שהסכמנו שאין נזק בביצוע פעילות גופנית, השאלה היא איזו פעילות גופנית הכי טוב לעשות? פה הספרות מראה שהכל עובד – העיקר להתמיד. בין אם אתם אוהבים הליכה, שחייה, אופניים או חדר כושר – תבחרו פעילות שלא מחמירה מאוד את הכאב ותעלו עומס בהדרגה. כמובן אם קיימת הגבלה בטווח התנועה, חולשת שרירים או נפיחות מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט שיתאים את התרגול ויטפל בסימפטומים בהתאם. כמו כן, מומלץ להימנע מאורח חיים יושבני ולהקפיד על תזונה בריאה ושינה מספקת.

הטיפול

ישנם מספר אפשרויות טיפול, ביניהן פיזיותרפיה, ירידה במשקל ואורח חיים בריא או טיפול פולשני (זריקות למפרק / ניתוח להחלפת מפרק). ההמלצה כיום היא לבצע שיקום על ידי פיזיותרפיסט בשילוב עם ירידה במשקל. אם הטיפול השמרני לא מניב תוצאות ויש ירידה תפקודית משמעותית, ניתן לשקול לבצע ניתוח.

חשוב לדעת: אם בחרתם לבצע ניתוח, עדיין יש צורך לעבור לאחר מכן שיקום אינטנסיבי על ידי פיזיותרפיסט, כדי להשיג תפקוד מיטבי. כמו כן, המחקרים אף מראים שביצוע טיפול שמרני לפני ניתוח יכול לשפר את תוצאות הניתוח.

כפיזיותרפיסט, אחד המכשולים הגדולים שעומדים בפני הצלחת הטיפול השמרני הוא האמונות של המטופל. לא פעם אני שומע מטופלים שאומרים שיש להם ״עצם על עצם״ או שאיש מקצוע אמר להם שאסור לבצע פעילות גופנית ושהפעילות ״שוחקת״ את המפרק וחייבים להחליף אותו בהקדם כי הוא ״הרוס״.

אם גם אחרי שקראתם את הכתבה אתם עדיין מרגישים לא מספיק בטוחים להתחיל לבצע פעילות גופנית, מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט שיתאים את התרגול הטוב ביותר עבורכם.

הכותב: אוריה טורקל, פיזיותרפיסט במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, כותב ויוצר תוכן ב-Muscle and Motion, מאמין בהנגשת מידע רפואי עדכני כחלק מהטיפול ועושה זאת במספר פלטפורומות ,ביניהן אינסטגרם/פייסבוק וערוץ יוטיוב PhysioTalk.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top