יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

יום היוגה הבינלאומי: איך מאמנים את התודעה וכיצד היא יכולה לתרום לנו לנשימה ולהתמודדות עם כאבים?

יום היוגה הבינלאומי: איך מאמנים את התודעה וכיצד היא יכולה לתרום לנו לנשימה ולהתמודדות עם כאבים?

צילום: GETTYIMAGE

מאת: דוד מקיאס
מה קופץ לכם לראש כשאתם חושבים על המילה יוגה? אולי גבר צעיר וגמיש שמכניס את הגוף שלו לתנוחה שנראית בלתי אפשרית, אולי אישה בגילה העמידה ששוכבת על הגב בעיניים עצומות ונראית ישנה, אולי אישה צעירה שעומדת בפיסוק גדול ומרימה את הידיים שלה כלפי מעלה. כל המחשבות האלו הן נכונות, ולרוב, במיוחד בעולם המערבי, יוגה נתפסת כשיטת תרגול פיזית שהמטרה שלה היא להיטיב עם הגוף; לחזק להגמיש, לשפר את שיווי המשקל ואת הקואורדינציה. אבל מלבד התועלת הגדולה שתרגול היוגה יכול להביא לגוף, המטרה האמיתית של תרגול היוגה, ובמיוחד תרגול היוגה המסורתי והעתיק יותר, היא להיטיב עם הנפש. בתרגול היוגה המסורתי, הגוף הוא האמצעי, הכלי, שבעזרתו אנחנו מעוררים מצבים תודעתיים מיטיבים ותובנה, ועל ידי כך משפיעים לטובה על הנפש.

הדרך הנגישה ביותר להיעזר בתרגול היוגה כדי לאמן את התודעה היא להיעזר בו כדי לטפח מערכת יחסים אינטימית ועמוקה יותר עם הנשימה שלנו. הנשימה היא התהליך הגופני שהכי מושפע, והכי משפיע, על הנפש שלנו. לכל מצב רגשי שאנחנו חווים – שמחה, התלהבות, חשש, פחד או כעס – יש את תבנית הנשימה המסוימת שלו, הדרך בה הנשימה מתנהגת כאשר אנחנו נמצאים במצב הזה. במהלך תרגול היוגה, כאשר אנחנו עוברים באופן מודע מתנוחה לתנוחה ומרגישים את הנשימה, הקשר הזה בין הנשימה לנפש נחשף בצורה בהירה ומוחשית. אם נהיה ערניים ונבחין בנשימה שלנו בזמן התרגול, אנחנו נגלה שהיא תמיד משתנה; מתכווצת בתגובה לתנוחות קשות יותר או אפילו נעצרת לפרקים בתנוחות מאתגרות. ומצד שני, נעה בחופשיות כאשר התרגול זורם ומעוררת תחושת רווחה נעימה בתנוחות ההרפיה.

למעשה, יוגה יכולה לעזור לנו ללמוד כיצד להיעזר בנשימה כדי להשפיע על הנפש לטובה. למשל, לשמור על הנשימה משוחררת ונוחה למרות הקושי כתוצאה מהתנוחה המאתגרת שאנחנו נמצאים בה, לאפשר לנשימה להיכנס ולצאת מהגוף בחופשיות ובקלות בתנוחות ההרפיה, ולפתח מודעות רחבה ומלאה לתחושות הנשימה ברחבי הגוף כולו. עם התרגול, אנחנו יכולים להעביר בהדרגה את המיומנות הזו גם אל מחוץ למזרן ואל חיי היומיום – ולהשתמש בנשימה כדי לווסת את הנפש שלנו ברגעים קשים או מאתגרים. זה כמו לגלות משאב פנימי שיכול לתמוך בנו, לייצב את התודעה ולשמח אותה, בכל רגע שאנחנו זקוקים לתמיכה הזו.

בנוסף, יוגה יכולה לעזור לנו ללמוד כיצד להתמודד עם כאבים ותחושות גופניות לא נעימות. בעזרת תרגול ממושך וסדיר, אנחנו לומדים כיצד להכיל תחושות לא נעימות וכאבים ולטפח גישה מקבלת וסובלנית יותר כלפיהם. אנחנו לומדים לשחרר את הנשימה למרות הכאב, לשחרר את השרירים המכווצים ולשחרר מחשבות שליליות שעלולות להתעורר בתודעה בזמן התרגול ולהחמיר את הכאבים. בהדרגה, מתרגול לתרגול, אנחנו עשויים לגלות מרחב פנימי בתוכנו שיכול לעזור לנו להתמודד עם קשיים וכאבים בלי להתנגד או להילחם בהם. למעשה, תרגול מודע של יוגה מאפשר לנו להבין את ההבדל שבין כאב וסבל.

לבסוף, כשאנחנו הופכים להיות מיומנים יותר בתרגול היוגה, הקשר שבין הנשימה לנפש יכול לעזור לנו לגלות חלק בתודעה שלנו שיכול להיות מודע לדברים, לדעת, להבחין, מבלי להיות מושפע מהם. היכולת הזו של התודעה להיות מודעת, לשקף, היא חלק מהטבע שלה. אנחנו יכולים לשהות בתנוחה מסוימת, להרגיש את הנשימה, את תחושות המתיחה, כיווצי השרירים, המאמץ והמחשבות שעוברות בתודעה, ורק להיות מודעים לכל החוויות האלו, בלי להגיב או להיות מושפעים מהם. כמו הרקיע שנשאר בהיר ופתוח למרות העננים שחולפים על פניו, כך גם הנפש נשארת בהירה ופתוחה למרות התחושות הגופניות, המחשבות והרגשות שמתעוררים בה – והיכולת לזהות ולשהות עם הידיעה הבהירה הזו יכולה להיות חוויה מאוד משחררת ומרפאת.

אז לא משנה איזה סוג של יוגה אתם מתרגלים, חשוב לתת את הדעת גם לחלק התודעתי או הנפשי של האימון. כך תוכלו להפוך את החלקים הפיזיים של תרגול היוגה; את השהייה בתנוחות השונות והמעבר ביניהן, גם לאימון שמטרתו היא להשפיע לטובה על הנפש – לעורר בה תובנות משחררות, ולהזין אותה.

הכותב הוא דוד מקיאס, פיזיותרפיסט במחוז הצפון של 'מכבי שירותי בריאות', מעביר סדנאות מיינדפולנס וסטודנט לטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top