המדריך המלא לבית החכם

המדריך המלא לבית החכם

shutterstock

כל מה שרציתם לדעת (וכמה דברים שלא) על בית חכם – מה זה, איך עושים את זה ולמה בעצם?
אור גרין, תוכן שיווקי

לפני כמה שנים לימדתי במכללת היי טק נחשבת קורס שכלל הסבר על העולם החדש שבדרך, אינטרנט של דברים – IoT. מאז העתיד כבר הופך אט אט להווה, ואני, עוד מאז מקפידה להתעדכן בכל מה שקשור לנושא כאשר אחד הנושאים המובילים בו קשור למה שנקרא – הבית החכם שהוא מבחינות רבות שדרוג משמעותי מאד באיכות החיים ובעקיפין גם בחסכון ושמירה על הסביבה. כל הנושא של בית חכם התחיל לתפוס תאוצה כאשר הטכנולוגיה שתומכת בו התחילה (וממשיכה) להגיע לבשלות, ובראש ובראשונה הנושא של אינטרנט ביתי. בית חכם הוא בית שיודע מצד אחד לעשות דברים בעצמו ומצד שני ניתן לשלוט עליו באמצעות מכשירי טלפון חכם. אינטרנט ביתי מומלץ יתמוך בשליטה מרחוק ובמקרים רבים גם ביכולת הבית לתפקד בעצמו. בואו נבין במה בעצם מדובר, מה מחכה לנו בעתיד (אולי), ואיך כל זה בעצם עובד.

מה זה מערכת בית חכם?

מערכת בית חכם היא מערכת שכוללת חיישנים מסוגים שונים ושליטה על מכשירי חשמל ותקשורת, וכמו כן סט של חוקי הפעלה ויכולת הפעלה מרחוק באמצעים שונים (טלפון סלולרי, מתגים, הפעלה קולית, מחוות וכדומה) שנוגעים למצבים שונים בבית ויכולים לכלול יותר ממכשיר חשמלי בודד. כדי להבין איך מערכת כזו פועלת בגדול בואו ניתן דוגמאות לכמה חוקים:

  • אם אין אף אחד בחדר במשך חמש דקות (בהתאם לחיישן נפח או תנועה) – כבה את האור והמזגן.
  • "לקום בבוקר" – אם השעה היא עשרה לשבע בבוקר (חיישן שעון), הדלק את הדוד, פתח את התריס החשמלי, הפעל את מכונת הקפה, פתח את הרדיו והשמע פלייליסט מסוים, הדלק את האור בחדר, כבה את האזעקה ואת מצלמות האבטחה בבית.
  • אם השעה שתיים (חיישן שעון) וגם אין גשם (חיישן לחות במרפסת), וגם הרוח לא חזקה מדי (חיישן רוח) – פתח את התריס החשמלי במלאו ופתח את הדלת החשמלית למרפסת עד חציה.
  • אם המשתמש מבקש דרך הטלפון "אווירה רומנטית בסלון" – עמעם אורות ל-50%, הפעל אווירת תאורה בצבעים מתחלפים, פתח את המזגן, שים פלייליסט "אוירה רומנטית" והפעל את מערכת השמע.

מערכת כזו כוללת מרכז שליטה על כלל המכשירים החשמליים והחיישנים המחוברים, קשר למכשירים השונים ויכולת הפעלה מרוחקת עבור המכשירים הללו. ישנן מערכות בית חכם מסוגים שונים, ואפשרות להפעיל מכשירים חכמים ללא מערכת כוללת – לדוגמה נורה חכמה שאינה מקושרת למרכז שלטה מרכזי בבית אבל ניתנת להפעלה מרחוק.

אילו סוגים של מערכות בית חכם קיימות?

בגדול, מדובר בהתפתחות היסטורית של הבית החכם, למה הכוונה? בהתחלה, כשאינטרנט לא היה יציב ומהיר רב מערכות הבית החכם היו מערכות תקשורת ייעודיות ומקומיות. מה זה אומר? זה אומר שחברה ייצרה את כל המוצרים והמפסקים, את כל החיישנים ואת המרכז, המח של מערכת הבית החכם – ההאב (Hub). כל מערכת כזו עבדה עם שפה משלה, שרק המוצרים שלה הכירו. רציתם בית חכם? הייתם צריכים לבחור חברה ואז הייתם משועבדים למעשה למוצרי החברה הזו, ולמגבלות המוצרים שהיא סיפקה.

אחת הבעיות עם השלב הזה הייתה שכדאי להעביר קווי תקשורת מכל חיישן ולכל מכשיר חשמלי שנשלט היה צריך להעביר כבלי תקשורת מיוחדים דרך רשת החשמל. זה היה פתרון בבתים חדשים כאשר מראש נבנתה תשתית שתומכת בבניית רשת כזו אבל מה לגבי בתים ישנים שלא כללו את התשתית? עלתה דרישה לאפשר תקשורת באמצעות התשתית הקיימת, בלי להוסיף כבלי תקשורת בין מפסקי תאורה, לדוגמה. אז נולד הפתרון השני – החלפת המתגים והעברת המידע על גבי קווי החשמל עצמם. מערכת כזו רגישה לתנודות בזרם החשמל והיא גם יחסית איטית – אבל זולה בהרבה מהאפשרות הראשונה, במיוחד בבתים שהם כבר בנויים.

הדור השלישי של מערכות בית חכם הלך על פתרון אחר, כזה שהסתמך על רשת האינטרנט הביתית. כאשר הרשת הזו הפכה למהירה ויציבה אפשר היה להעביר תשדורות דרכה במקום באמצעות חיווט קווי – דרך קווי תקשורת ייעודיים או כבלי החשמל. פתרון שכזה עדיין דורש להחליף את מוצרי הקצה (ולעתים גם המפסקים) במוצרים שיודעים "לדבר" דרך האינטרנט – אבל זה מאפשר ליישם בית חכם במינימום הוצאות.

איך מתארגנים לקראת בית חכם?

יש טיפים שרק חשמלאים יוכלו לתת, אני כאן לתת טיפים דווקא מהכיוון שאני מבינה בו – המשתמש. אומרים שסוף מעשה במחשבה תחילה והדבר נכון וגם קצת לא נכון בכל מה שקשור בבית חכם. אין ספק שחשוב לתכנן את הרצונות והצרכים לפני שניגשים לביצוע וקבלת ההחלטות. אם כל מה שרוצים זה אפשרות לבדוק שסגרנו את כל האורות בבית גם אחרי שיצאנו ממנו – נזדקק למערכת פשוטה בהרבה מאשר מערכת שיכולה לעדכן אותנו מה מצב האורות בבית, האם יש עשן, והאם מישהו כבר הפעיל את הדוד. גם אם כל מה שנרצה זה מערכת שתוכל להגיד למזגן להידלק כל יום בשש בערב או לכל היותר להדליק או לכבות אותו מרחוק לא נזדקק להרבה. אם מצד שני נרצה לשלב בין מערכות מסוגים שונים כדי לקבל תרחיש שלם דוגמת "לקום בבוקר" שהזכרתי קודם – נזדקק למח שידע לעבד מידע שמגיע מחיישנים, לקבל החלטה ולהפעיל מכשירים שונים בהתאם לתרחיש אחד.

אז בואו ונסכם – תרחישים זה דבר שמעניין אתכם? אז צריך לחשוב על מה התרחישים שתרצו להפעיל כי הם אלו שיקבעו על מה צריך לשלוט ומה צריך לחוות.

נקודה נוספת שלמעשה כבר עלתה – האם מעניין אתכם המצב הכולל בבית או רק האפשרות לתת פקודות מרחוק? בשביל מצב כולל תזדקקו ל"מח" מתוחכם, בשביל שליטה מרחוק – יש אמצעים פשוטים יותר.

הנקודה האחרונה בהקשר הזה – איך תרצו לשלוט? סמארטפון? טלוויזיה חכמה? טאבלט? מפסקים ייעודיים? הפעלה קולית, ואם כן באיזו שפה? התשובות לכל השאלות האלו יקבעו כבר איזו מערכת תרצו לקנות.

טיפים להתקנת בית חכם

  • תשתדלו לקנות מערכת כמה שיותר פתוחה מבחינת אפשרות להוסיף מוצרים וחיישנים גם מבחינת כמות וגם מבחינת מהות. קצב שינוי הטכנולוגיה היום הוא עצום ולא משנה כמה תתכננו – מחר ימציאו משהו חדש. חבל לפספס.
  • רצוי לבחור מערכת שבה אתם תוכלו לתכנן חוקים ותרחישים בעצמכם. ככל שתשתמשו במערכת כזו יותר, תדעו טוב יותר ומדויק יותר מה נכון עבורכם, וגם יעלו לכם רעיונות חדשים.
  • רצוי לבחור במערכת שנותנת לכם חיווי על מצב המוצרים והבית ולא רק שולחת פקודות. להפעיל מצלמת אבטחה מרחוק זה קול, לקבל התראה מחיישן עשן שיש אולי שריפה חשוב לא פחות, גם כאשר אתם לא בבית.
  • חשבו מה מתאים לכם יותר – שליטה בענן או מקומית. בשליטה בענן יש לכם יותר גמישות ואפשרויות להתפתח עם הטכנולוגיה אבל תזכרו שיש גם מי שעוקב אחריכם.
  • אל תשכחו לקנות מוצרי אבטחת מידע גם למוצרים הביתיים. מתקפת סייבר מוצלחת היום יכולה גם להפעיל את מצלמות האבטחה בבית עליכם או להפעיל את הדוד בלי שליטה. תדאגו לקנות אמצעים לאבטח את מערכת הבית החכם שתדע לזהות מתקפות סייבר ולהגיב עליהן במהירות.

מה צופן לנו העתיד?

הנבואה ניתנה לשוטים אולם יש כמה התפתחויות שכבר בדרך להכנס לנו לחיים… לדוגמה:

  • סכום שבודק כמה קלוריות צרכתם
  • מקרר שיודע מתי תאריך התפוגה של הביצים שקניתם עומד לעבור
  • תנור שיודע להתחיל ולהפסיק לבשל בעצמו, לבדוק שבשר עשוי דיו ולשנות טמפרטורה בהתאם.
  • מערכות השקיה שיודעות לבד לבדוק אם יש צורך בהשקיה על פי מידת הלחות בקרקע

כמו רב ההתפתחויות הטכנולוגיות החדשות, מערכת בית חכם יכולה לשדרג באופן משמעותי את החיים וגם יכולה להכניס סיכונים חדשים, לא רק מתקפות סייבר אלא אפילו נפילות אינטרנט פשוטות. דאגו למצב שבו גם אם האינטרנט נופל, עדיין תהיה לכם האפשרות להדליק אור בבית.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top