כל מה שצריך לדעת על בדיקות שגרתיות

כל מה שצריך לדעת על בדיקות שגרתיות

אילוסטרציה: pexels

תוכן שיווקי
כולם רוצים להיות בריאים! להרגיש טוב, לחיות לאורך שנים, ליהנות מהבית מהשפחה ולנצל את הזמן בצורה האופטימלית. לצורך כך, אנו משתדלים לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה, עושים פעילות גופנית ופונים לרופא בעת הצורך.

בפנייה לרופא המשפחה, או רופא מומחה, לרוב נעשה תשאול קצר לגבי הבעיה בגינה נקבע התור, לעיתים מתבצעת בדיקה ידנית מסוימת ולבסוף נותן הרופא את אבחנתו הרפואית וכן המלצה לטיפול. פנייה מסוג זה נעשית בזמן שאנו לא חשים טוב ורוצים להבריא. באופן כללי מומלץ לבצע מעקב רפואי שגרתי גם ללא עילה של מחלה מקננת.

כדי לשמור על בריאות תקינה לפני המחלה, כדאי לעשות בדיקות תקופתיות כדי לוודא שאין בעיה כלשהי שעדיין לא נראים תסמיניה וכדי למנוע מחלות עתידיות.

בדיקות שגרתיות מותאמות לרוב לגילם של המטופלים. בדיקות ומעקב לתינוקות וילדים אינן זהות לאלו של מבוגרים, ואילו בדיקות מבוגרים תהיינה שונות מעט מאלו של אוכלוסיית הגיל השלישי.

בדיקות שגרתיות לתינוקות וילדים

תינוקות זקוקים למעקב התפתחותי המבוצע במרכזי טיפת חלב, וכן לחיסונים תקופתיים שגם הם מתבצעים שם. פעמים רבות, נמצאים רופאים במקום כך שהם זוכים לבדיקות רופא תקופתיות גם ללא צורך לקבוע בדיקה כזו באופן אישי.

בדיקות דם אף הן שגרתיות בגיל הילדות והן מומלצות כדי לוודא שאין כל בעיה או חוסר כלשהו שאינו נראה לעין. בנוסף, מומלץ לעשות בדיקות ראייה ושמיעה בעיקר אצל תינוקות וכן לבקר אצל רופא השיניים כאשר כל השיניים כבר צמחו.

בגנים ובבתי הספר נעשות בדיקות שגרתיות בנוסף לחיסונים הניתנים בהתאם ללוח של משרד הבריאות. בדיקות אלו כוללות הערכת גדילה של גובה ומשקל, בדיקות ראייה ושמיעה אשר מטרתם להצביע על חריגה המצריכה המשך בירור וכן בדיקות על־ידי רופא שיניים.

בדיקות למבוגרים

לאחר סיום בית הספר והצבא, נמצא כל אדם ברשות עצמו כך שכל בדיקה צריכה להיות יזומה באופן עצמאי. הרופאים ממליצים על בדיקות דם אחת לשנה או חצי שנה שבה נבדקים מגוון מדדים כגון ברזל, סוכר, המוגלובין נמוך או גבוה, בלוטת התריס ועוד. גם בדיקת שתן מומלצת והיא לרוב מצורפת באופן קבוע להפניה לבדיקת דם.

בנוסף, מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא השיניים אחת לשנה גם אם אין בעיה המצריכה טיפול.

עבור נשים מומלצת בדיקה תקופתית אצל רופא הנשים ואצל כירורג שמבצע בדיקות שד ידניות ומפנה לבדיקות המשך במקרה הצורך.

בדיקות עבור אוכלוסיית הגיל השלישי

בגיל מבוגר יותר, הבעיות הרפואיות נפוצות יותר וכך גם הביקורים אצל רופא המשפחה או רופא מומחה אחר. יחד עם זאת, עדיין מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות כדי למנוע בעיות עתידיות.

בדיקות שתן ודם המומלצות כבר מגיל ילדות תמשכנה להיות חלק מהשגרה הרפואית. בנוסף מומלץ לעשות בדיקת לחץ דם כדי למנוע עליה בלחץ הדם אך גם כדי לתעד את מי שיש לו לחץ דם נמוך שיכול להסביר תסמינים רבים גם אין לו טיפול אפקטיבי.

קולונוסקופיה מומלצת מגיל 50 ואחת לחמש שנים אחר־כך כדי למנוע גילוי מאוחר של סרטן המעי.

גם בגיל מבוגר נדרשת עדיין בדיקת מעקב אצל רופא הנשים וכן המשך הבדיקות הידניות אצל הכירורג כאשר נוספת אליהן גם ממוגרפיה ובדיקת אולטרסאונד משלימה.

הרשימה הארוכה עשויה לבלבל או גרום לתחושה של עומס וחוסר ודאות. חשוב לזכור כי בדיקות מעקב וטיפולי מניעה תמיד עדיפים על טיפול במחלה המתעוררת וכן שכל אחד זקוק לייעוץ, בדיקות וטיפולים אחרים, כך שההמלצה החשובה ביותר היא להיות בקשר רציף עם רופא המשפחה ולהקשיב להמלצותיו השונות.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top