יום הניקיון הארצי: המשרד להגנת הסביבה מגביר את המודעות לשמירה על ניקיון בשטחים הפתוחים והציבוריים

יום הניקיון הארצי: המשרד להגנת הסביבה מגביר את המודעות לשמירה על ניקיון בשטחים הפתוחים והציבוריים

צילום: דיפק יאדב

אפשר לבלות בטבע מבלי לפגוע בסביבה! מטרת יום הניקיון הארצי שחל היום (ג'), כפי שנקבע לפי חוק שמירת הניקיון, ביום שלישי האחרון של חודש אדר, היא להגביר את המודעות בקרב הציבור לשמירה על הניקיון בשטחים הפתוחים והציבוריים ולהגנה על הסביבה. היום מקיימים ברשויות המקומיות ובמוסדות החינוך פעולות חינוך והסברה על שמירת הניקיון והגנת הסביבה ועל חשיבותם של הטבע והסביבה לאדם.

גם עובדי המשרד להגנת הסביבה יצאו היום לנקודות עניין בשטחים הפתוחים וידאגו שיישארו נקיים למען המבקרים הבאים. במסגרת הפעילות שמלווים מדריכים של רשות הטבע והגנים, יינתן דגש על הערכים הסביבתיים והתרבותיים של המקום, ועל החזון שהציב המשרד להפיכתה של ישראל לנקייה. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, יהיו אף הם בנקודות שונות במהלך היום, וכן המשרד ישתתף בפאנל מומחים בנושא הניקיון בוועידה בחיפה, שבו יציג אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה, את החזון ליצירת שינוי אמיתי במצב הניקיון במרחב הציבורי בישראל.

אחד הגורמים לכמויות הלכלוך הרבות שבהן אנו נתקלים ברחובות הערים ובטבע הישראלי הוא התנהגות האנשים, אשר אינם לוקחים אחריות על הלכלוך שהם מייצרים במרחב הציבורי, בתחומי הערים ובשטחים הפתוחים. לאור זאת, בשנים האחרונות מקדם המשרד להגנת הסביבה מהלך לשיפור מצב הניקיון במרחב הציבורי בישראל, כאשר הדגש העיקרי הוא ביצוע תוכניות התערבות מבוססת נתונים, לשינוי התנהגות התושבים.

בתחילת הדרך התמקד המהלך במרחב הציבורי העירוני: המשרד גיבש מדד להתנהגות ציבור עם פריטי לכלוך במרחב הציבורי העירוני, במסגרת זו פותחו לומדה ופלטפורמה דיגיטלית להכשרת המודדים ולביצוע המדידות בשטח. פורסמו שני קולות קוראים בהיקף של 50 מיליון שקל לרשויות בדירוג חברתי-כלכלי 1-5 של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הרשויות התבקשו לבצע מדידות, על פי המדד, להכין ולבצע תוכניות התערבות מבוססות נתונים לשינוי התנהגות. תוכניות ההתערבות עסקו בשיפור תשתיות, בקידום הסברה וחינוך ובפעולות אכיפה. במטרה להעריך את אפקטיביות הצעדים שננקטו ועל מנת לבנות תוכניות המשך לשנת 2024 יבצעו הרשויות בחודשים הקרובים מדידות חוזרות, באותן הנקודות שבהן נערכו המדידות הקודמות.

מאגר המדידות מורכב מכ-1,500 נקודות מדידה בכ-100 רשויות מקומיות ו-10,000 תצפיות על התנהגות של תושבים עם פריטי לכלוך בנקודות המדידה. בקישור הבא https://did.li/uz0YH ניתן למצוא מידע רב על מצב הזנחה או הטיפוח של התשתיות – מדרכות, מעקות, נפח האצירה, מפלס הפסולת בפחים צמחייה מוזנחת ועוד. נאספו במסגרת זו כ-500 אלף פריטי לכלוך שמוינו ל-20 קטגוריות.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top