"משפחות רבות בישראל על סף פשיטת רגל ועלולות לאבד את ביתן"

"משפחות רבות בישראל על סף פשיטת רגל ועלולות לאבד את ביתן"

עו"ד עופר פרץ | צילום: קובי דוברז

עו"ד עופר פרץ, מאנשי המקצוע המובילים בתחום חדלות פירעון, פשיטת רגל, הבראה/פירוק חברה והסדרי חובות בישראל, אומר לאתר חדשות חיפה והקריות כי "חוק חדלות פירעון החדש אמנם הביא עימו בשורה אמיתית לחייבים ולעסקים שנמצאים במשבר כלכלי אך ביטל את ההגנה על דירת המגורים ומשפחות רבות עלולות לאבד את ביתם".

יחד עם זאת, עו"ד פרץ מבהיר "בחסות הקורונה בוצעו תיקונים לחוק חדלות פירעון המאפשרים לחייבים להגיע להסדר עם הנושים תוך שהם נהנים מעיכוב כל ההליכים נגדם, כך שעל ידי בחירת ההליך המשפטי המתאים וניהולו באופן מקצועי ומיומן ניתן להגן על הבית ולהפטר מהחובות, גם כשמדובר בחובות גבוהים".

"במשרד המשפטים נרשמה ירידה של כ-90% במספר הבקשות המוגשות לפתיחת הליכי חדלות פירעון בהם לחייב יש זכויות בדירת מגורים וזאת בשל ביטול ההגנה כנכס תפוס על דירות מגורים כפי שהיה בהתאם לדין הקודם". מסביר עו"ד עופר פרץ " אומנם ההגנה על נכס תפוס שבוטלה הוחלפה בהגנה אחרת- הגנת "הדיור החלוף" אשר משמעותה היא שבמימוש דירת המגורים של החייב על ביה"מ לקצוב סכומים מתוך שווי הנכס בעבור שכר דירה. החוק קבע כי הדיירות המוגנת תהיה בין מינימום 4 שנים ועד לכל החיים. במקרים מסוימים הגנה זו יכולה להחליף את ההגנה על נכס תפוס בהתאם לנסיבות האישיות של החייב בינהם: פוטנציאל השתכרות, מצבו הבריאותי והרכב התא המשפחתי של החייב . מידת ההגנה כאמור תיקבע בדין החדש ותקבע בשיקול דעת ביה"מ. מדובר בשיקול דעת רחב מאוד ובשלב זה למייצגי חייבים קיימת אי וודאות וחוסר בהירות באשר למידת והיקף ההגנה שיספקו בתי המשפט. הירידה כפי שדווחה ע"י הממונה משקפת את אותה חוסר בהירות וחוסר יכולת לתכנן מראש את מידת ההגנה על בית המגורים.

יצויין כי כעת ההנחה היא שבעתיד, כאשר יהיו פסקי דין שיידונו בנושא, ייקבעו קריטריונים ואז ניתן יהיה לכלכל ולשקול מראש את התועלת בכניסה להליך חדלות פירעון, כאמור במקרה של נכס מגורים. לפיכך, חייבים רבים שמסתבכים ולהם נכס מגורים מעדיפים כיום למכור בעצמם את נכס המגורים ולהתחיל חיים חדשים מבלי להכנס להליך חדלות פירעון.

"יחד עם זאת, צריך וחשוב להבין שעל אף שיש דירת מגורים במרבית המקרים ניתן להגיע לגילום חלקי של הנכס תוך הפחתות משמעותיות שיגלמו את ההפחתות הצפויות בהתאם להגנת הדיור החלוף ועל כן מוטב יהיה להתייעץ עם עו"ד בטרם מימוש/מכירת הנכס", אומר עו"ד פרץ.

עו"ד עופר פרץ מדגיש כי על אף התמונה הקודרת כתוצאה ממשבר הקורונה שבה אלפי משפחות בישראל על סף פשיטת רגל, חוק חדלות פירעון החדש יצר הליך פשיטת רגל יעיל, וודאי ומהיר ששם את ערך שיקום החייב כמטרת העל, כך שבתוך שנה החייבים מגיעים לדיון בבית המשפט ומקבלים תוכנית לשיקום כלכלי והפטר מהחובות".

ומה כאשר החובות גבוהים משווי הנכס, מה ניתן לעשות כדי להגן על הבית? 

"מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה מצב שבו בעלי עסקים רבים צפויים לפשוט רגל ורבבות משפחות ייאבדו את ביתן וייזרקו לרחוב ולכן תיקון 4 לחוק חדל"פ החדש שם דגש על הליכי הסדר כאלטרנטיבה להליך פשיטת רגל . כיום ישנו מגוון של הליכי הסדר שניתן להציע בכל נקודת זמן בהליך ללא תנאי מינימום כפי שהיה קבוע בחוק הישן,  בכך החוק מאפשר לסיים הסתבכות כלכלית מבלי לאבד את הבית בתוך פרק זמן מהיר יחסית."

"אני מזהה כי הליך הסדר (לפי חלק י' לחוק) בחסות בית משפט ללא פשיטת רגל הופך להיות הליך אטרקטיבי, יותר ויותר חייבים מעדיפים לפנות להליך זה שכן אם בחוק הישן היה צריך להציע לנושים מינימום 30% מהחובות, הרי שבחוק החדש אין דרישת מינימום. המשמעות היא שניתנת לחייבים אלטרנטיבה מצוינת להגיע להסדר תשלומים בו יוכלו לעמוד ובכך להימנע מהליך פשיטת רגל, הרי שמדובר בהזדמנות מצוינת לכל אלו שיש להם נכסים ו/או לכאלו שיש להם אפשרות לגייס סכום מסוים וכך לצאת מהחובות מהר יותר". 

בראשית דרכו המקצועית עו"ד פרץ עסק בעיקר בייצוג נושים: תחילה ניהל מחלקת גבייה והוצל"פ בהיקף של עשרות אלפי תיקים, במשרד גדול, ובהמשך כעורך דין פשיטת רגל. על רקע המשבר הכלכלי בשנת 2008 הקים וניהל מחלקת חדלות פירעון תוך שהוא מייצג בעיקר נושים ובעלי תפקיד (מנהל מיוחד, נאמן, מפרק). בעשור האחרון מתמקד בעיקר בהגנה על חייבים ועסקים במשבר כך שהיכרותו הקרובה ויחסיו הטובים של עו"ד פרץ עם כל השחקנים בהליך, בעלי תפקיד ועורכי  דין מייצגי בנקים וחברות אשראי, לצד הניסיון המקצועי העשיר מהווים יתרון משמעותי עבור לקוחותיו. במהלך השנים זכה להצלחה רבה בתיקים מורכבים ובעלי חשיבות כלכלית. 

בשנת 2013 הקים את משרדו העצמאי בחיפה ונחשב לאחד המובילים בתחום. עו"ד פרץ משמש גם כנאמן מטעם משרד המשפטים במחוז דרום כשהוא ממשיך לייצג חייבים בשאר המחוזות. 

"הניסיון לימד אותי שכל  לקוח והסיפור המיוחד שלו, ושהסתבכות כלכלית אינה פשע אלא דבר שעלול לקרות לכל עסק ולכל אדם, בייחוד עת הקורונה אנו עדים עד כמה הדבר נכון. יש להיוועץ עם עו"ד שזה תחום התמחותו על מנת לקבל את התוצאה האופטימלית עבור החייב", הוא מסכם.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top