יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

ועדה ממשלתית קבעה: יש לסגור את בתי הזיקוק בתוך עשור

ועדה ממשלתית קבעה: יש לסגור את בתי הזיקוק בתוך עשור

בתי הזיקוק במפרץ חיפה. צילום: יוליה גינזבורג

ועדת המנכ"לים לבחינת עתיד מפרץ חיפה מפרסמת אחר הצהריים (ב') את המלצותיה להערות הציבור. על פי הדיווח בערוץ 20 הוועדה ממליצה על הפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה בהקדם האפשרי ובתקופה של לא יותר מעשור, "תוך נקיטת הצעדים הנדרשים לשמירה על יציבות וביטחון משק האנרגיה ותכנון מחדש של המטרופולין על בסיס עירוניות איכותית ופיתוח כלכלי, תעסוקתי וסביבתי של אזור המפרץ".

הוועדה הציעה שתי חלופות תכנון נרחבות לאזור לפיהן יהפוך מפרץ חיפה מ"חצר האחורית" ללב המטרופולין ובו שטחי מגורים, שטחי פנאי ותעסוקה. כמו כן הומלץ לקדם מול קק"ל הסכם למימון ופיתוח של פארק מטרופוליני סביב נחל הקישון. כעת החומרים יוצאים להערות הציבור והמלצות הדוח הסופיות יובאו לבחינת הממשלה וראש הממשלה,.

בוועדה הוסיפו: "לצד ההזדמנויות הכרוכות בכך, סגירת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה דורשת את היערכות משק האנרגיה. פתרונות אלה אפשריים ליישום במהלך העשור הקרוב". כמו כן נכתב כי "לסגירת הפעילות צפויה להיות השפעה גם על הרשויות המקומיות, אשר נהנות מארנונה מהפעילות הפטרוכימית. בניתוח שנערך נמצא כי נקודות האיזון של ההפסד בארנונה מול העלייה בגבייה בעקבות שטחי תעסוקה חדשים באזור צפויה סביב שנת 2040".

ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם, מסרה לאתר חדשות חיפה והקריות: "שמחתי לקרוא את מסקנות ועדת המנכ"לים שקוראים לסלק את המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה בתוך פחות מעשור. ההחלטה הזאת היא פרי מאבק עיקש, שהיה מרכזי בסדר היום שלי בעשור האחרון. אנחנו נמשיך להוביל מדיניות תקיפה שתביא בסופו של דבר ליישום תוכנית מפרץ החדשנות ושיפור משמעותי באיכות חייהם של תושבי מטרופולין חיפה."

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, מסרה לאתר חדשות חיפה והקריות: "הצלחנו להוביל בוועדה הסכמה תקדימית בקרב מנכ"לי משרדי הממשלה לכך שתעשיית הזיקוק והתעשייה הפטרוכימית צריכות להיסגר, נושא שהייתה כלפיו התנגדות משמעותית וגורפת. עמדתנו, כפי שהובעה בפני הוועדה, היא שחיוני לקבוע מועד להפסקת הפעילות של התעשייה הפטרוכימית ומפעל דשנים, על מנת לייצר את המוטיבציה הנכונה לקדם את כל הפעולות הנדרשות כדי להביא לסגירה. בשבועות הקרובים נפעל כדי לעגן את המלצות ועדת המנכ"לים בהחלטת ממשלה, כך שמועד הסגירה הסופי של פעילות המתחם הפטרוכימי וחברת דשנים יהיה אף מוקדם יותר מסוף העשור.

"סגירת המפעלים הללו היא אינטרס בריאותי וסביבתי, אך גם אינטרס כלכלי. סילוק החומרים המסוכנים והפסקת פליטות מזהמים תביא לפתיחת עסקים חדשים, להקמת תעשיות ירוקות ולהגירה חיובית לאזור. החזון למימוש הפוטנציאל של מפרץ חיפה צריך ויכול להתממש, אך נוכל לפרוץ את תקרת הזכוכית רק על ידי סגירת המפעלים הפטרוכימיים. עמדתנו הברורה היא שכל תשתית תעשייתית חדשה שתוקם במפרץ חיפה צריכה להיות נקייה, ללא שימוש בדלקים פוסיליים מזהמים, כמו גז טבעי. זו הדרך היחידה למשק לעבור לאנרגיות מתחדשות ולייצר מקומות עבודה מבוססי קיימות.

"עמדנו לאורך כל הדרך לצד תושבי מפרץ חיפה עם עמדה סביבתית וצודקת, אל מול בעלי הון וגופים שונים שניסו לטרפד את המהלך. כעת עלינו להבטיח כי כלל הגורמים הרלוונטיים ימשיכו בתהליך היישום, כולל אנשי משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שמוכרחים לתמוך באינטרס הציבורי והסביבתי, ולהתעלם מהלחצים המופעלים על חברי הוועדה.

"המלצה חשובה של הוועדה, ועליה עמדנו, היא להקים במשרד ראש הממשלה מנהלת לפיתוח כלכלי של מפרץ חיפה, אשר תהיה אמונה על קידום התכנית כפי שתוגדר בהחלטת הממשלה. רק גוף יישום חזק ומתוקצב יוכל להוציא את ההחלטה האמיצה של ועדת המנכ"לים אל הפועל.

"מוטלת עלינו האחריות לוודא שהכסף הציבורי הרב אשר יושקע בתוכנית זו, יושקע בפיתוח בר קיימא – שלא רק יביא בשורה לתושבי האזור בהיבטי זיהום אוויר וסיכונים, אלא יעניק קריאת כיוון למשק שלפיה יש להשקיע בטכנולוגיות נקיות ולהיגמל מהשימוש בדלקים פוסיליים".

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top