שינוי או ביטול ייפוי כוח מתמשך

שינוי או ביטול ייפוי כוח מתמשך

עורך דין אהוד פאי | צילום: יחצ

תוכן שיווקי
מטרתו של ייפוי כח מתמשך היא להפקיד בידו של מי שאנו סומכים עליו, את ניהול ענייננו למקרה שלא נוכל לדאוג לעצמנו. מטבע הדברים, ייתכן מאוד כי יעבור זמן ממושך מהמועד בו חתמנו על המסמך ועד למועד מימושו. משכך, עולה השאלה, האם נוכל לשנות את ייפוי הכח המתמשך לאורך השנים? מהי צריך לעשות לשם כך? כמו כן, האם ניתן לבטל ייפוי כח מתמשך לאחר עריכתו? 

שינוי ייפוי כח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לכל אחד מאיתנו לבחור מי יהיה זה אשר ידאג לו ויטפל בענייניו, כאשר יאבד את כשירותו המשפטית. על כן, ניתן לנו גם החופש לערוך שינויים במסמך אשר ישקפו את רצוננו בכל עת בעניין זה. הצורך לשנות ייפוי כח מתמשך אינו דבר יוצא דופן, שהרי במקרים רבים, חולפות שנים רבות ממועד עריכת המסמך ועד למועד בו הוא נכנס לתוקף. על כן זה אך טבעי כי לעיתים נרצה לעדכן את הוראותיו. כך למשל אם אנו לא מרוצים עוד מבחירת מיופה הכח ומבקשים להחליפו. ישנם מקרים בהם נידרש לבצע שינוי בזהות מיופה הכח, משום שמי שמיננו אינו יכול או רוצה עוד למלא את התפקיד. לעיתים, נבחר לצמצם את סמכויות מיופה הכח כפי שהוגדרו קודם לכן במסמך או להפך, להרחיבן. כן, אף יכול להיות מצב שבו נחליט למנות מספר מיופי כח ולפצל את הסמכויות ביניהם. 

כיצד משנים ייפוי כח מתמשך? 

כידוע, בשל ההשלכות הענפות של ייפוי כח מתמשך, נקבע בחוק כי אדם המבקש לחתום על מסמך זה, יפנה אל עורך דין אשר קיבל הסמכה מיוחדת מן האפוטרופוס הכללי. לעניין שינוי ייפוי כח מתמשך, חשוב להדגיש כי היכן שמדובר בשינו מהותי, כמו למשל החלפת מיופה הכח, או הוספת מיופה כח נוסף, עלינו לפנות שוב לעורך הדין, היות שמדובר למעשה במסמך חדש לחלוטין בעיני החוק. אז יש צורך לוודא עמנו שוב כי אנו בטוחים בבחירתנו, מבינים את משמעותו של ייפוי הכח המתמשך ועורכים את השינוי מרצוננו החופשי. ככל שהשינוי הוא טכני במהותו, למשל פרטי התקשורת של מיופה הכח, ניתן מבחינת החוק, להסתפק בשליחת הודעה בכתב על גבי הטופס המתאים לאפוטרופוס הכללי. אולם, על מנת למנוע את ההתלבטות האם מדובר בשינוי מהותי או טכני וכדי שלא לפגוע חלילה בתוקפו של ייפוי הכח המתמשך, מומלץ בכל מקרה שבו אנו רוצים לשנות דבר מה במסמך, לפנות לעורך הדין אשר יטפל בכך עבורנו. 

ביטול ופקיעת המסמך

לצד זכותו של הממנה לשנות את תוכנו של ייפוי הכח המתמשך, הוא גם רשאי לבטל אותו בכל עת, מכל סיבה שהיא. זאת אלא אם הגביל בעצמו את האפשרות הזו במסמך. לשם כך, יש לשלוח הודעה למיופה הכח וכן לאפוטרופוס הכללי באמצעות טופס הודעה על ביטול. בנוסף לכך, לבית המשפט נתונה הסמכות להחליט על ביטולו של ייפוי כח מתמשך, כאשר סבר כי הממונה אינו מפעיל את סמכויותיו באופן ראוי. כמו כן, החוק קובע מספר עילות אשר בהתקיימן, יפקע תוקפו של ייפוי כח מתמשך. כך למשל, כאשר מיופה הכח הודיע כי אינו רוצה לשמש עוד בתפקיד זה, או כאשר איננו כשיר עוד לשמש בתפקיד. דוגמא נוספת היא מצב שבו התקיים תנאי מסוים שנקבע בייפוי הכח המתמשך כי אם התממשותו יפקע המסמך. כמובן, כי בעת פטירתו של הממנה או של הממונה, יפקע המסמך. פקיעתו של ייפוי כח מתמשך תיעשה גם היא על ידי מתן הודעה לאפוטרופוס הכללי על ידי מיופה הכח עצמו או מי מטעמו. 

מאמר זה מהווה תוכן פרסומי, ואין באמור בו בכדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

לחצו כאן למידע נוסף על ייפוי כוח מתמשך

מאמר זה נכתב על-ידי עורך דין אהוד פאי, בעל הסמכה מטעם האפוטרופוס הכללי לערוך ייפוי כוח מתמשכים. לשאלות בנושא דוא"ל office@felaw.co.il או טל. 077-6596951

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top