חיפאים? פורשים לפנסיה? הכירו את טופס 161

חיפאים? פורשים לפנסיה? הכירו את טופס 161

FREEPIK

הידעתם שלכל ישראלי וישראלית מגיע פטור ממס עבור הקצבה שיקבלו בעת הפרישה? הפטור ניתן על המס של כל קצבה שהגיעה מצד מעביר לשעבר או מקופת גמל. זכאים לקבל את הפטור הזה פורשים לאחר שהגיעו לגיל פרישה, או שנאלצו לפרוש מעבודתם עקב נכות של 75% ומעלה.  מבדיקה נרחבת עולה כי אחוז נכבד מתושבי חיפה ואזורים אחרים בישראל מפספסים את הזכאות עקב חוסר ידיעה, אנחנו כאן על מנת להאיץ בכם לעמוד על הזכויות שלכם. 

לא ביקשת – לא קיבלת

למרבה הצער, רבים הישראלים שאינם מודעים לזכות לפטור ממס על הקצבה ולכן פשוט אינם מקבלים אותו! זאת מאחר והזכות אינה אוטומטית: כל עובד זכאי לקבל אותה במעמד פרישתו, אבל אף אחד לא יקבל אותה אם לא יפנה באופן יזום לפקיד השומה של מס הכנסה ויגיש בקשה לכך. התוצאה של שיטת הפעולה הזו היא כי ישראלים רבים משלמים מס מיותר על קצבת הזקנה שלהם. לפי נתונים שמגיעים מהתנועה לחופש המידע, עד היום הגישו רק 58 אלף ישראלים את הבקשה, למרות שהאפשרות להגיש אותה פתוחה כבר שנים.

טופס 161: בקשה לקיבוע זכויות

ברוב המקרים, רק מי שעשה מחקר מקיף בנושא זכויות הפרישה, או שקיבל יעוץ פרישה ממקור מקצועי ומוסמך, מכיר על בוריה את האפשרות לדרוש את זכותו לפטור ממס על קצבת הפרישה. דרישה זו נקראת "בקשה לקיבוע זכויות", וכדי לקבל אותה יש להגיש למס הכנסה את טופס 161 ד'.

הבחירה בידיכם

במהלך קיבוע הזכויות מול מס הכנסה, תוכלו לבחור גם כיצד תעדיפו לחלק את הפטור: על כספי הקצבה שלכם, על תשלום מזומן חד פעמי (מה שנקרא גם היוון הקצבה), או על שילוב כלשהו של שתי האפשרויות. ההחלטה הזו לא פשוטה עבור רוב האנשים, ותלויה במספר משתנים והנחיות מס. בשלב זה מומלץ מאוד להישען על ייעוץ פרישה מקצועי כדי לוודא שתקבלו את ההחלטה המשתלמת והמושכלת ביותר עבורכם.

מי יכול לבצע קיבוע זכויות?

  • כל מי שהגיע לגיל פרישה (גיל 62 עבור נשים, ו-67 עבור גברים) או מי שקיבל את קצבת הפרישה הראשונה שלו – המאוחר מבין השניים.
  • גם פורש בעל קצבה נמוכה, שאיננה חייבת במס, יכול לעתים לממש את הפטור לגבי הכנסות אחרות שכן חייבות במס, כמו למשל הכנסות מעסק.
  • שכירים, שכירים בעלי שליטה ועצמאיים. כל מי שיוצא לפנסיה זכאי לבצע קיבוע זכויות. 
  • לא ניתן לקבע זכויות עוד בטרם הפרישה, מאחר ורק כאשר תתחילו לקבל את קצבת הפנסיה שלכם תהיו מוגדרים בעיני מס הכנסה בתור פורשים.

כיצד מתבצע תהליך קיבוע הזכויות?

אל תיגשו מיד לפקיד השומה ללא הכנות. לפני הגשת הבקשה, אתר ורכזו את כל המסמכים הדרושים, בצעו חישובי מס וכדאיות והתייעצו עד כמה שניתן לגבי ההשלכות של החלטותיכם. בנוסף, מומלץ לבדוק אצל משרדי מס הכנסה כי הטפסים שלכם התקבלו באופן תקין. לפקידי השומה יש כוח גדול בהגשת המסמכים שלכם, וטעות מצידם יכולה לשנות את הבחירות שלכם עבורכם. שימו לב כי ניתן לשנות כל בקשה שהוגשה עד 3 חודשים מיום ההגשה.

אל תוותרו על הכספים שמגיעים לכם בחוק

תהליך קיבוע הזכויות, למרבה הצער, איננו תמיד קל או פשוט – אבל הוא כן משתלם. ההחלטות שתקבלו (או שיתקבלו אוטומטית עבורכם) במעמד הפרישה יהיו בלתי הפיכות החל מ-3 חודשים אחרי הגשתן. החלטות בלתי משתלמות או אפילו טעויות שנובעות מחוסר ידיעה של פקיד השומה עצמו בעת קבלת הטפסים שלכם – ילוו אתכם במשך כל תקופת הפנסיה שלכם, ויכולים להצטבר לסכומי כסף נכבדים שבוזבזו. אל תהססו לחפש ייעוץ פרישה אמין ויסודי כדי לוודא שקיבלתם את ההחלטות הנכונות. זכרו כי יתרה מכך, יוכל לסייע היועץ בחסכון בדמי ניהול של קרנות השתלמות, קופות גמל וקרנות פנסיה. לפיכך, אם אין בידיכם את מלוא הכלים על מנת לעשות אופטימיזציה לכסף שלכם אז כדאי ומשתלם לפנות לבעלי מקצוע עם הבנה יסודית של התחום.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top