האחראי על הגנת חיי העובדים במקום העבודה – ממונה בטיחות

האחראי על הגנת חיי העובדים במקום העבודה – ממונה בטיחות

pixabay

מקומות עבודה רבים כוללים בתחומם אלמנטים שונים המציבים סכנה לבטיחותם של העובדים במקום, כמו גם של העוברים והשבים. אתרי בנייה, מפעלים למיניהם בהם נעשה שימוש בחומרים מסוכנים או במיכון כבד ואינספור מקומות עבודה נוספים מתאפיינים בסיכונים בטיחותיים פוטנציאליים שונים, חלקם כאמור סכנות חיים של ממש. לכן, מתערבת המדינה ומחוקקת חוקים אשר ייעודם הוא לוודא כי בעלי אותם מקומות עבודה (דוגמת בעל השטח החקלאי או המפעל, היזמים והמנהלים של פרויקטים של בנייה וכד') עושים את כל מה שניתן על מנת להבטיח את בטיחותם של עובדיהם. אחד מבעלי המקצוע הייעודיים בדיוק עבור מטרה עליונה זו הוא ממונה בטיחות. מהם תפקידיו הרשמיים של ממונה בטיחות ומי מחויב על פי חוק להעסיק בעל מקצוע מוסמך בתפקיד זה?

איתור מפגעים פוטנציאליים, הטמעת נהלי בטיחות ועוד – תפקידיו של ממונה בטיחות

ממונה בטיחות הוא כאמור בעל מקצוע אשר בהעסקתו מחויבים על פי חוק מעסיקים ומנהלי מקומות עבודה מסוימים (לקריטריונים הספציפיים נגיע בהמשך), במטרה להעלות את רמת הבטיחות האישית של העובדים במקום העבודה ולהבטיח כי הסיכויים לתאונות עבודה מצערות יצטמצמו למינימום האפשרי.

לכן, בין תפקידיו של ממונה הבטיחות נוכל למצוא סעיפים דוגמת איתור מפגעי בטיחות פוטנציאליים באותו מקופם עבודה, הטמעה של נהלי בטיחות קפדניים ווידוא קיומם הרציף, הכנת תכנית בטיחות מפורטת עבור אותו מקום עבודה ספציפי תוך פירוט של הוראות עדכניות ליישום תוכנית זו ועוד.

כלומר, ממונה הבטיחות פועל בדרכים המתבקשות והיסודיות ביותר על מנת להבטיח כי אותו מקום עבודה אינו מכיל מפגעי בטיחות מיותרים, כי קיימת מודעות באותו מקום לסוגיות של בטיחות במקום העבודה וכי המנהלים והעובדים בדרגים השונים עושים את הנדרש על מנת להגדיר, להטמיע וליישם נהלי בטיחות מספקים. כמובן שכל זה לא יכול למנוע תמיד ובמאה אחוז את כל תאונות העבודה האפשריות, אך מדובר בתרומה משמעותית לצמצום בעיות פוטנציאליות של בטיחות במקום העבודה.

מי מחויב בהעסקת ממונה בטיחות?

השמירה על בטיחות במקומות עבודה היא כאמור אינטרס של כלל העובדים ובעלי מקומות העבודה במשק, ולכן המדינה עצמה מתערבת בתחום זה ומחוקקת חוקים המחייבים העסקת אנשי מקצוע מתחום הבטיחות במקום העבודה, דוגמת ממונה בטיחות, יועץ בטיחות כללי, יועץ בטיחות אש ועוד.

במקרה של ממונה בטיחות, מוגדרים קריטריוני מסוימים המחייבים את העומדים בהם בהעסקת בעל מקצוע זה, על פי חוק. כך, מחויבים בהעסקת ממונה בטיחות מנהלי אתרי בנייה בהם מועסקים מעל למאה עובדים, חקלאים המעסיקים מעל לחמישים עובדים, מחזיקים במקומות עבודה אשר מפקח עבודה אזורי בסביבת פעילותם קובע כי עליהם להעסיק ממונה בטיחות (על פי הסיכונים הספציפיים המתגלים בתחום פעילותם) והמחזיקים בכל מקום עבודה עליו חלה פקודת הבטיחות בעבודה, ובו מועסקים חמישים עובדים ומעלה.

כאמור, מעסיקים שונים העומדים בקריטריונים אלו מחויבים על פי חוק בהעסקתו של ממונה בטיחות, אך בפועל גם מעסיקים ומנהלי מקומות עבודה אחרים אשר אינם בהכרח עונים בדיוק להגדרות הללו בוחרים להעסיק בעל מקצוע זה, על מנת להבטיח כי הם עושים כל שביכולתם על מנת לוודא כי בטיחותם האישית של עובדיהם נשמרת. כך, גם יועצי בטיחות למיניהם דוגמת יועץ בטיחות אש מועסקים במקומות עבודה רבים, בין אם באופן קבוע ובין אם באופן ממוקד לצורך העברת הדרכות וכו'. 

עם כל זאת, תאונות במקומות העבודה עדיין קורות בישראל לא מעט. נקווה כי כלל בעלי העסקים הגדולים ומנהלי מקומות עבודה בעלי פוטנציאל לסכנות בטיחותיות יעשו בעתיד שימוש נרחב ומוקפד יותר בשירותיהם של אנשי מקצוע אלו.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top