בשני המקרים אושרו הבקשות במטרה לאפשר את הבראת החברות והמשך פעילותן כעסק חי * עו"ד לירום סנדה, המייצג את החברות: "מדובר בהבעת אמון של בית המשפט"
במקרה הראשון מדובר בחברת בנייה מהצפון, המתמחה בעבודות שלד, איטום, שיקום ושיפוץ מבנים עבור גופים מוסדיים וחברות גדולות במשק. החברה נקלעה לקשיים תזרימיים בעקבות המלחמה ועיכוב משמעותי בפרויקטים. החברה, שצברה חובות בסך מיליוני שקלים, פנתה לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה להקפאת הליכים ומינוי נאמן במטרה לשקם את פעילותה.
החברה, אשר נוסדה בשנת 2007 הינה בעלת סיווג קבלני ג1 ותווי תקן נוספים, עסקה בפרויקטים מורכבים וביצעה עבודות עבור חברות גדולות כמו חברת חשמל ותאגידים נוספים. עם זאת, עיכובי פרויקטים שנבעו מהמלחמה לצד הוצאות קבועות שהמשיכו לרדת, הביאו למצוקה תזרימית קשה.
הבקשה להקפאת הליכים, שהוגשה על ידי עו"ד לירום סנדה ממשרד ל. סנדה, להב ושות', כוללת דרישה למינוי נאמן שינהל את החברה וישמור עליה כעסק חי, במטרה להוציא לפועל את הפרויקטים הקיימים ולגבש הסדר חוב מול הנושים.
במשרד "ל. סנדה, להב ושות'", טוענים כי החברה נוסדה על ידי יזם שפתח את פעילותו לאחר שחרורו מהשירות הצבאי, שבו שירת כלוחם ביחידה מיוחדת במג"ב. במהלך שירותו, נפצע ונקבעה לו נכות. סיפורו האישי כולל התגברות על קשיים ואתגרים שהובילו אותו להקים את החברה ולהוביל אותה להצלחה מקצועית בתחום הבנייה והשיפוצים. עוד נטען כי החברה הצליחה לצלוח את משבר הקורונה ואף שמרה על פעילותה, אך בעקבות המלחמה נרשמו עיכובים משמעותיים בפרויקטים, שהביאו למצוקה כלכלית. לחברה מספר חוזי אחזקה מול תאגידים גדולים, דוגמת חברת חשמל ומי כרמל, והזמנות רבות לביצוע עבודות בחודשים הקרובים.
בבקשה, טוענת החברה כי סגרים על כניסת עובדים פלסטינים לצד עיכובים מול קבלני משנה פגעו ביכולת החברה לעמוד בלוחות זמנים ולהשלים פרויקטים.
סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה, השופטת בטינה טאובר, קיבלה את הבקשה ואפשרה לחברה להיכנס למסלול של הקפאה, תוך מינוי נאמן זמני לניהול הפעילות. הנאמן יבחן את נכסי החברה ויגבש הסדר חוב מול הנושים. בית המשפט אף אישר את ההקפאה ללא דרישה להפקדת סכום של 300,000 שקלים, בניגוד לדרישת הממונה, תוך הבעת אמון בפעילות החברה וביכולתה להשתקם.
גם במקרה השני היה מדובר בחברת בנייה תשתיות גדולה אשר נקלעה לחובות של מיליוני שקלים. החברה מבצעת פרויקטים גדולים לעריית עראבה, לחברת חוצה ישראל ופועלת במגוון אזורים כקבלן משנה בתחום סלילת כבישים, העתקת תשתיות, קווי מים וביוב וכיוצב.
עו"ד לירום סנדה, שהגיש את הבקשות בשם החברות: ״בשני המקרים מדובר בחברות בעלות מוניטין רב, אשר ברשותן חוזים קיימים והזמנות עתידיות. לדבריו, עיקר החובות הם לבנקים ולגופים מוסדיים, אך קיים פוטנציאל ממשי לשיקום החברות אם יינתן להן האפשרות להמשיך בפעילותן ולבצע את הפרויקטים שבידיהן. במסגרת הליך ההקפאה החברות תוכלנה לשקם את פעילותן, להמשיך בביצוע הפרויקטים שבידיהן, לקבל פרויקטים חדשים לבניית הצפון, ולייצר מתווה שיאפשר להן להתאושש כלכלית תוך הסדרת חובותיהן".
"המשבר שבו מצויות החברות מדגיש את האתגרים הניצבים בפני ענף הבנייה", מוסיף עו"ד סנדה, "במיוחד בתקופות של אי-ודאות כלכלית ומדינית וכאשר החברות ניצבות בפני אתגרים שונים כגון המחסור בעובדים זרים, ההתייקרות של עליות חומרי הגלם, והמשך סביבת הריבית הגבוה שמקשה על מימון הפרויקטים. בשני המקרים אישור הבקשות על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה (כבוד הנשיאה בטינה טאובר) מדגיש את חשיבות השיקום וההבראה כאשר יש בסיס מקצועי איתן ופוטנציאל ממשי.