יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

מוצקין: אבחון מהיר ומדוייק מנע הסרת אשך של נער בן 17

מוצקין: אבחון מהיר ומדוייק מנע הסרת אשך של נער בן 17

ד"ר אמל ח'ורייה מטר, רופאת הילדים
ד"ר אמל ח'ורייה מטר, רופאת ילדים במכבי

הנער התלונן על כאב בטן, רופאת הילדים במכבי שירותי בריאות זיהתה 'תסביב אשך', הוא הובל במהירות לניתוח חירום בזמן ונמנע מפגיעה בלתי הפיכה: "הרבה ילדים מתביישים לספר להוריהם על כאב באשך או מציינים רק כאב בטן, דבר שמעכב את האבחון והטיפול"

נער בן 17 וחצי הגיע בליווי אמו למוקד הרפואה הדחופה של מכבי שירותי בריאות בקרית מוצקין בשל כאב בטן שנמשך כשעתיים. אומיימה נסיר, האחות שקיבלה את פניו, התרשמה מרמת הכאב וביקשה לבדוק אותו בדחיפות. ד"ר אמל ח'ורייה מטר, רופאת הילדים, בדקה אותו מיד, ובבדיקה מהירה ויסודית שללה את האפשרות לפתולוגיה בטנית. היא בדקה גניטליה (אזור הפין והאשכים), מתוך ידיעה שילד עם כאב בטן חייב בדיקת גניטליה גם כאשר אין תלונה על כאב באשכים, וכך העלתה אבחנה שיש לה השלכות ארוכות טווח.

לאחר בדיקת גניטליה, הנער אובחן קלינית עם "תסביב אשך", מצב חריף בשק האשכים בו האשך מסתובב סביב עצמו מסיבה לא ברורה וכתוצאה מכך נגרמת חסימה בכלי הדם של האשך, המאבד את חיותו ומתנוון. הנער הופנה בדחיפות למיון, שם בדיקת אולטרסאונד איששה את האבחנה. הוא הובהל לניתוח חירום, שם נמצא כי האשך מסובב ב-180 מעלות. למזלו של הנער האשך היה במרקם תקין, ללא סימני פגיעה, ושני האשכים עברו קיבוע כמקובל במצבים אלה. לאחר המקרה אימו של הנער התקשרה לד"ר חוריה ומסרה: "לא האמנתי שזה הכוון בטיפול בכלל, לא הבנתי בכלל איך מכאב בטן הרופאה אבחנה משהו אחר.התפלאתי שהילד נשלח למיון עם אבחנה כזאת. אני כמובן מודה מקרב לב לרופאה שהצליחה לזהות מוקדם מאוד את הנזק ובזכותה נמנע אסון בלתי הפוך"

"תסביב אשך" הינו מצב חירום שמחייב טיפול מהיר, ככל שהאבחון והניתוח יתבצעו מהר יותר, כך יקטן הסיכון לפגיעה לא הפיכה באשך שתצריך את הסרתו. תסביב האשך יכול לקרות בכל גיל, אך מצב זה שכיח בעיקר בילדים בגיל ההתבגרות, שכיחות תופעה זו היא 1 ל־ 4,000 בנים. הוא מתבטא קלינית בד"כ בכאב פתאומי ועוצמתי בשק האשכים, בחילה והקאה. הכאב יכול להקרין לאזור המפשעה או לבטן ובשלבים מתקדמים יכולים להופיע נפיחות ושינוי צבע של שק האשכים. במקרה הנוכחי, התסמין היחיד היה כאבי בטן, ובכל זאת הרופאה בחרה להצע בדיקת גניטליה (של אזור הפין האשכים), מתוך ידיעה שילד או נער הסובל מכאבי בטן חייב לעבור בדיקה כזו, גם כאשר אין תלונה מפורשת על כאב באזור האשכים.

חשוב להדגיש, כי מרבית הנערים יתביישו לדווח על כאב באשכים, ולפי בדיקה שערכו במרכז הרפואי שניידר, עולה כי מעל ל-90% מההורים כלל לא מכירים את התופעה. לכן, חשוב לשים לב לכל תלונה של בני נוער לכאבים חריגים בבטן או במפשעה. נדגיש, כי מרגע הכאב של תסביב אשך, עוד לפני שזוהה ככזה, ללא טיפול מהיר, הנזק הבלתי הפיך, של כריתה או הסרה, יכול לקרות תוך מספר שעות בודדות.

"אופן הטיפול הוא ניתוח אורולוגי שחייב להתבצע מוקדם ככל האפשר על מנת להגדיל את הסיכוי להציל את האשך. בניתוח משחררים את הסיבוב של חבל הזרע ומקבעים את האשך לשק האשכים. באם נמצא אשך שאינו חי") ויאבילי ("הוא יוסר. במקרה של תסביב אשך נהוג לקבע את האשך הנגדי כדי למנוע תסביב אפשרי גם בו. לרוב הפוריות לא נפגעת אם האשך שנותר תקין. הרבה ילדים מתביישים לספר להוריהם על כאב באשך או מציינים רק כאב בטן, דבר שמעכב את האבחון והטיפול. שמחה שזיהינו את הבעיה הקלינית בזמן ומהילד נמנעה הסרה של האשך", סיכמה ד"ר אמל ח'ורייה מטר, מומחית לרפואת ילדים במוקד לרפואה דחופה של מכבי שירותי בריאות.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top