יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

הגבול הדק בין חיזור להטרדה: לקח יקר ממקרה משפטי

הגבול הדק בין חיזור להטרדה: לקח יקר ממקרה משפטי

עו"ד עידית רייכרט | צילום: יהונתן שדה

תוכן שיווקי

בלילה רגוע אחד, כשהרחובות שקטים ואנשים פורשים לעניינם, חייו של מהנדס מוערך ומוכר קיבלו תפנית חדה והגיעו לצומת קריטית. תיק של הטרדה ופגיעה בפרטיות נפתח נגדו, והחשדות הכבדים שקיבלו ביטוי בכתב חשדות איימו להרוס את כל מה שבנה במו ידיו במשך עשרות שנים. זהו סיפורו של שי (השם בדוי), אדם נורמטיבי לחלוטין שמצא עצמו נלחם על שמו הטוב ועל חירותו רק בשל תלונה שהוגשה נגדו במשטרה, אך איך יוכל שי להתמודד בזירה הזו שהוא אינו דובר את שפתה? התשובה במאמר שלפניך.

הטלפון צלצל במשרדה של עורכת דין פלילית עידית רייכרט. על הקו בקול חנוק, ביקש שי את עזרתה ואמר: "קיבלתי זימון לשימוע לפני העמדה לדין". שי סיפר כי נקלע למצוקה פלילית בעקבות היכרות עם אישה שהובילה לדייט כושל וביקש להיפגש באופן דחוף ודיסקרטי.

"כשנפגשנו למחרת במשרדי, שי סיפר לי את גרסתו המפורטת לאירועים, "לא התכוונתי להטריד ולעקוב אחרי אף אחת, אני רק רציתי להבהיר שאני רציני לגביה, וביקשתי הזדמנות נוספת להסביר את עצמי" הוא הסביר לי בכאב. עם זאת, בחומר המשפטי שהיה מונח בפניי נחשפתי לתמונה ראייתית חמורה שכללה עשרות שיחות והודעות טקסט שלא הותירו מקום לפרשנות: שי הטריד באופן אובססיבי את המתלוננת בשיחות בלתי רצויות ובמעקב פולשני. תמהתי כיצד שי מפרש את מעשיו כלגיטימיים. הפער בין אישיותו הנעימה לבין מעשיו הקשים הפתיע אפילו אותי".

בישיבות העבודה שקיימה עו"ד רייכרט עם שי, הוא התקשה להכיר בחלקיו הפוגעניים. והנחת המוצא של עו"ד רייכרט היתה שיוגש בעניינו כתב אישום. "תפקידי היה לחלץ אותו מן הסבך המשפטי שהוא חפר לעצמו ולמזער בעבורו את הנזקים. זה לא היה פשוט. אבל אט אט שי התקלף מולי והבין כי הוא מתמודד עם ראיות מוחלטות שקושרות את מעשיו לעבירה פלילית וכעת צריך לפעול באופן מושכל ויצירתי.  הדגשתי בפניו את חומרת המצב עם כל הראיות שנאספו נגדו, ואת הסבירות כי התמודדות בבית המשפט עלולה להסתיים בהרשעה וענישה כבדה" סיפרה.

לאחר שבחנה עו"ד רייכרט את כלל הראיות, הציעה לשי לשקול הסדר מותנה כאפשרות לסיום התיק ללא כתב אישום, ללא משפט וללא הרשעה. "אבל אין "מתנות" חינם", הבהירה לו "תוצאה כזו אפשרית רק אם שי יסכים להודות בחלק מן החשדות ולמלא אחר תנאים מסוימים. זו היתה האפשרות המשפטית הטובה ביותר עבורו כשכלל לא ברור שהתביעה בשלב זה תהיה מוכנה לשקול זאת כי מבחינתה מדובר במקרה חמור שראוי להתברר בבית המשפט ולא להסגר בהסדר מותנה".

אך לאחר דיונים אינטנסיביים ומשא ומתן מול התביעה הצליחה עו"ד רייכרט לשכנע את יחידת ההסדרים המותנים לקבל את הצעתה ועניינו של שי הסתיים באופן חריג מבלי שהוא הועמד לדין, אך עם נטילת אחריות על מעשיו, והבעת התנצלות בפני הקרבן.

הסבר: ההסדר המותנה, הוא כלי משפטי יצירתי שמאפשר לחשוד להימנע מהעמדתו לדין במשפט פלילי תוך הכרה בחלק מהאישומים ומילוי תנאים ספציפיים שהוסכמו על ידי שני הצדדים. כך, תמורת הודאה וקיום של תנאים, כמו תשלום פיצויים לנפגע, או התחייבות להליך שיקומי בצו מבחן תסכים התביעה לא להעמיד את החשוד לדין. זהו הסדר שמבוצע רק אם החשוד עומד בתנאי סף המוגדרים בחוק בהם ומקום בו הכדאיות המשפטית היא לטובת שני הצדדים ובהסכמתם.

כפי שהסבירה לנו עו"ד רייכרט במקרה של שי ובמקרים דומים, להסדר מותנה מספר יתרונות ברורים:

  1. מניעת משפט פלילי: ההסדר מותנה מאפשר להימנע מהעמדה לדין ומהליך משפטי פומבי מורכב וממושך, שסופו אינו ידוע אך מהלכו עלול להשפיע לרעה על מוניטין מקצועי ואישי, ולגרום לנזקים בלתי הפיכים אף אם יסתיים בזיכוי.
  2. שליטה בתוצאה: ההסדר המותנה מעניק לחשוד שליטה בתוצאה ובעונש שייגזר עליו, בניגוד למשפט שבו תוצאותיו הן בגדר נעלם, אינן בשליטתו וסביר להניח כי אם יורשע ייגזר עליו עונש מכביד וחמור יותר ממה שהוסכם עליו בהסדר המותנה.
  3. חיסכון במשאבים : זמן וכסף – הסדר מותנה מאפשר לסיים את ההליך המשפטי בזמן קצר יותר ובעלויות נמוכות  מה שמאפשר לחשוד לחזור לשגרת חייו ולהתמקד בשיקומו.
  4. הליך דיסקרטי: ההסדר המותנה הוא דיסקרטי ופותר את המקרה מבלי לחשוף אותו לעיני הציבור והתקשורת, דבר שעשוי לשמור על חיי הפרט ולמנוע נזק למוניטין האישי והמקצועי של החשוד.
  5. שיקום וחזרה למוטב – הסדר מותנה מאפשר לחשוד הכרה והתמודדות עם המעשים: ההסדר דורש מהחשוד להודות ולהכיר במעשיו, תהליך שיכול לסייע לו להבין ולהפנים את השלכות מעשיו ולעבוד על שינוי התנהגותי לעתיד.

עורכת הדין הפלילית עידית רייכרט הינה בעלת ניסיון רב של עשרות שנים הן כפרקליטה בכירה בעברה וכסנגורית פלילית ותיקה ומובילה, בניהול משברים פליליים ובליווי וייצוג משפטי במקרים פליליים מורכבים, מדגישה את חשיבות הליווי המשפטי המיומן: "במקרים פליליים, כאשר השלכות ההחלטות עשויות להיות כה חמורות ומשפיעות, הכרחי להיות מלווים על ידי עורך דין פלילי מיומן ומקצועי. עורך דין פלילי בעל ניסיון רבמדבר את השפה הפלילית, ידע לנתח את המקרה עבור לקוחו, להזהיר אותו מפני זחיחות משפטית, להבחין בנקודות התורפה בתיק התביעה, ולהציע אסטרטגיות הגנה שייעודן להביא לתוצאות הטובות ביותר ללקוח." 

לדבריה הסיפור של שי הוא דוגמה קלאסית לכך שכל אדם יכול לסייע לעצמו אם ישכיל לפנות בהקדם האפשרי לקבל ייעוץ משפטי. לדבריה, כבר בשלב החקירה ולעיתים עוד קודם לכן, יש להיוועץ בעורך דין פלילי באזור הצפון, שיוכל להעניק ייעוץ משפטי אישי ומקצועי, כדי לשמור על הזכויות אבל לא פחות חשוב מזה על מנת למקסם את ההגנה המשפטית של החשוד ולבסס DNA ראייתי שבסבירות גבוהה ישפיע על ההחלטה לסגור את התיק.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top