יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

תקווה ובריאות בצל האתגרים: סימנים לשנה החדשה

תקווה ובריאות בצל האתגרים: סימנים לשנה החדשה

צילום: gettyimages

מנהגי ראש השנה כוללים אכילת מזונות המסמלים ברכה, שגשוג ובריאות. "הסימנים" שאנו אוכלים בסעודת החג, הם סמלים רוחניים, אבל הידעתם שהם גם מזונות עשירים ברכיבים תזונתיים איכותיים וחשובים? בתיה שהרבני, תזונאית קלינית במחוז צפון של מכבי שירותי בריאות, עם כל היתרונות התזונתיים בראש השנה שלא הכרתם.

בתיה שהרבני דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות מחוז צפון

רימון

עשיר בליקופן, ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים, התורמים לשמירה על בריאות הלב והמערכת החיסונית.

התפוח – עשיר בסיבים תזונתיים התורמים לאיזון ערכי כולסטרול וסוכר בדם וכן בנוגדי חימצון המסייעים במניעת מחלות כגון מחלות לב וכלי דם ואף סרטן.

דבש

הדבש כמזון המיוצר על בסיס צוף צמחים מכיל וויטמינים ומינרלים אך בכמויות קטנות ובוודאי עדיף מסוכר לבן. אולם, יש לצרכו בכמויות קטנות מאחר ומכיל סוכרים פשוטים וזמינים הנספגים במהירות ומשפיעים כך על עליית רמת הסוכר בדם.

ראש של דג

אכילתו כסמל לכך שלקראת השנה החדשה נזכה להוביל, להנהיג. "שנהיה לראש ולא לזנב".

גם בחירת אכילת דג במהלך השנה מומלצת כמו שתוארו לעיל סימני החג הנוספים.

הדגים מהווים מקור איכותי לחלבון, לויטמין B12 ואף לחומצות שומן חיוניות ( אומגה 3) ברמות משתנות בהתאם לסוג הדג. על פי התזונה הים תיכונית המומלצת על ידי משרד הבריאות, רצוי לצרוך דגים פעם – פעמיים בשבוע. חשוב לשים לב לסביבת הגידול בגלל הסיכון למתכות כבדות (כמו כספית).

ירקות ירוקים

למשל לוביה טרייה, מכילים כלורופיל ועשירים בחומצה פולית החשובה למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר וכן לשמירה על תפקוד המוח עם התקדמות הגיל.

תמר

התמר הוא ממתק מהטבע עשיר בכל טוב! מכיל וויטמינים ( כמו מקבוצת ויטמיני B) ומינרלים ( כמו מגנזיום וסידן). אומנם עשיר בסוכר אך בזכות הסיבים התזונתיים, רמות הסוכר בדם יעלו באופן מתון. צריכתו בפרט לסוכרתיים תהיה בהתאם למנות פרי מומלצות בהמשך לייעוץ תזונאי.ת.

כרישה

(לוף, פראסה) עשירה בוויטמינים כמו חומצה פולית, ויטמין k ובסיבים תזונתיים. מתאים לשלבה בסלט ירקות טרי או מאודה ומוסיפה טעם עשיר לפשטידות. הכרישה עשירה בפוליפנולים, נוגדי חמצון, ובכך מגינה בין היתר על דפנות כלי הדם.

השפעתם של הרכיבים התזונתיים אומנם חשובה מאוד אך ההתייחסות התזונתית אינה מסתכמת רק בהשפעה הפיזית. יש ערך גם לדרך בה אנו אוכלים ולמסגרת המשפחתית שסביבנו. כאשר אנו מתיישבים יחד לשולחן החג, זהו רגע של הפוגה והתכנסות, זמן שבו אנו יכולים להקדיש תשומת לב למזון ולאנשים שסביבנו. ההנאה מארוחה משפחתית מגבשת יכולה לחזק את תחושת השייכות והביטחון.

אני מאחלת שנמשיך גם במהלך השנה את הקו של ארוחת החג ושל "הסימנים" המהווים תשתית למזונות איכותיים וקרובים ככל שניתן לצורתם הטבעית. נזכור שתזונה מאוזנת, יחד עם חוסן משפחתי וקהילתי, יכולים לעזור לנו לעבור את התקופה הזו אולי, קצת יותר בקלות. ארוחה משפחתית יכולה להפוך להזדמנות לחזק את הגוף והנפש, ולנטוע תחושת תקווה ואופטימיות לקראת השנה החדשה.

הכותבת: בתיה שהרבני, תזונאית קלינית בראייה משפחתית במכבי שירותי בריאות בצפון ועוסקת בליווי אישי ובהנחיית קבוצות הורים במכבי אקטיבי (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים) ומרצה בפני צוותי חינוך ובני נוער.

צילום: gettyimages

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top