כשבא האביב, האלרגיות מסביב

כשבא האביב, האלרגיות מסביב

צילום: GettyImages
צילום: GettyImages

התחדשות הטבע והפריחה מביאות איתן עסקת חבילה שכוללת תופעות של גירודים ופריחות לצד נזלת, בעיות בדרכי הנשימה וגרד בעור. עונת האביב היא עונת השיא של האלרגיות, ואנחנו כאן למזער נזקים בעזרתה של ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה במכבי שירותי בריאות

אלרגיה עונתית מכונה גם בשם "קדחת השחת", והיא אלרגיה שבעיקרה עונתית, אך יכולה להיות במשך כל השנה. לצד היופי של הפריחה, האוויר מתמלא באבקני פרחים ועצים. תסמיני אלרגיה מסוג זה יכולים להופיע בתקופה זו ולהביא עימם תסמינים רבים.

אלרגיה 

אלרגיה היא תגובה לא רצויה של מערכת החיסון על ידי יצירת נוגדנים ספציפיים לאלרגנים סביבתיים. מערכת החיסון של הגוף מזהה גוף כלשהו כאויב ומגיבה ביצירת נוגדנים ובשיגור נוגדנים מסוימים. המפגש בין הנוגדנים לגוף הזר יוביל להפרשת היסטמין, הגורם לתגובה האלרגית בגוף.

תסמיני האלרגיה

תסמיני האלרגיה כוללים, בין היתר, נזלת מוגברת, התעטשויות, גודש באף, גרד באף, צריבה בגרון, אדמומיות או גרד בעיניים ולפעמים גם מופיעים כאבי גרון או אי נוחות בגרון. הנזלת האלרגית שכיחה אצל חולי אסתמה וכמו כן היא שכיחה אצל ילדים עם אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס). בנוסף, בימים בהם קיים גם יובש באוויר, האסטמה עלולה להחמיר. 

גירויים ועקצוצים בעור

בתקופה זאת, האוויר מלא בחרקים מסוגים שונים. אלו מסוגלים לעקוץ ולגרום לתגובה עורית באזור העקיצות ומסביבן, וכאשר ישנו גרד, עצם הגירוד עלול להביא להחמרת הפריחה המקומית והתסמינים. בילדים, שנוטים לגרד אף יותר ממבוגרים, רואים לעיתים קרובות תסמינים משמעותיים יותר, ועקיצות אלו עלולות להזדהם. באנשים עם נטייה לתפרחת עורית אלרגית, או "אסתמה של העור", תופעות אלו עלולות להחמיר משמעותית בתקופה זו. 

בדיקת אלרגיה

בדרך כלל רופא המשפחה יאבחן את הבעיה בהתאם לתלונות ולצד בדיקה גופנית. ישנם מקרים בהם קיים צורך בבדיקות על מנת להבין את גורם האלרגיה. אבחנה של אלרגיה נעשית במרפאות אלרגיה באמצעות תבחין עור, כאשר מטפטפים נוזל המכיל אלרגנים שונים על האמה ועל ידי דקירה קטנה מחדירים את האלרגנים לעור. עוצמת התגובה בעור תעיד על אלרגיה. במקרים מסוימים אבחנת האלרגיה תיעשה על ידי בדיקת דם כדי לאתר רמות נוגדנים ספציפיים לאלרגנים שונים. הבדיקה תיעשה על ידי האלרגולוג, וזאת לפי החשד לגורם לאלרגיה.

הימנעו מאלרגיה

ביכולתכם למזער נזקים על ידי היצמדות לפעולות הבאות:

  • מודעות לתזמון של פריחת האביב וייחוס התסמינים לתקופה זו יתרמו לאבחנה הנכונה ולעזרה בטיפול המתאים. 
  • הצטיידו מראש בתכשיר דוחה חרקים לשימוש יומיומי. 
  • הקפידו על רשתות תקינות ושלמות בחלונות הבית לצד מתקנים לדחיית חרקים (חשמליים או אחרים) בחדרי השינה ועוד. 
  • לאמיצים, ניתן לאכול שום טרי שידוע כדוחה יתושים. 
  • כובע ומשקפי שמש. אבקנים או קשקשת של בעלי חיים נישאים ברוח, נמצאים בכל מקום וקשה להימלט מפניהם. אביזרים כמו משקפי שמש מלאים יתרמו משמעותית להגנה על העיניים וכובע רחב יגן על הפנים והשיער.
  • החלפת בגדים בהגעה לבית. להסיר בגדים, להתקלח ולחפוף את ראש מיד כשמגיעים הביתה על מנת לצמצם את החשיפה בבית. 

הטיפול באלרגיה

כאשר הימנעות אינה מספיקה או אינה אפשרית, קיימים כיום מגוון טיפולים לאלרגיה:

  • תכשירים אנטי היסטמינים מכילים מינון מזערי ולא מזיק של סטרואידים. במצבים קשים של אלרגיה, נעזרים בזריקות סטרואידים.
  • תרסיסים לאף/מי מלח יאפשרו שטיפה של רירית האף מחומרים שגורמים לאלרגיה ונמצאים באוויר ויתרמו במניעת פוסט נאזאל דריפ (טפטוף של נזלת לגרון). 
  • טיפות עיניים. ניתן להשתמש בטיפות של כרומולין וניתן לרכוש אותן ללא מרשם 
  • אם המטופל אינו מגיב לתכשירים, ניתן לטפל באלרגיה באמצעות זריקות חיסון, על ידי הזרקה הדרגתית במינונים בהדרגה של אותו אנטיגן היוצר את התגובה האלרגית. מדובר בטיפול הניתן במשך מספר שנים, במהלכו המטופל מפתח סיבולת כלפי האנטיגן.
  • נשמו אוויר נקי. בכל הזדמנות שבה הגשם עדיין כאן, תקפצו על המציאה. הימים הגשומים האחרונים הם הזמן המתאים לסובלים מאלרגיה לצאת לאוויר החופשי, כיוון שהגשם שוטף את האבקנים ואת האבק באוויר לאחר ימי אובך.

הכותבת: ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top