יום שלישי
יום שלישי cloudy icon
Search Icon

על חשיבות איזון השקעות

על חשיבות איזון השקעות

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תיק השקעות, גם המוצלח ביותר, דורש תחזוקה שוטפת כדי לעמוד ביעדים ולהישאר ברמת סיכון רצויה

תוכן שיווקי

כולנו רוצים איזון – תפריט מאוזן, איזון עבודה-בית, איזון נפשי. בכל הנוגע להשקעה בבורסה, איזון בהשקעות  הוא חשוב לכל מי שרוצה למקסם את התשואות שלו ולמזער סיכונים לאורך זמן, כלומר, להשקיע באופן בר-קיימא. בכתבה זו נסקר הרעיון של איזון בהשקעות, נדון בחשיבותו ונספק תובנות כיצד להשיג אותו ביעילות.

ראשית, מה כולל איזון בהשקעות בשוק ההון?

בעת הרכבת תמהיל השקעות, המשקיע מקצה את ההון שלו לסוגי נכסים שונים כגון מניות, אג"ח, מזומנים והשקעות אחרות. תהליך האיזון בהשקעה מתייחס לחלוקה אסטרטגית של נכסים אלו לטובת השגת פיזור סיכונים ואופטימיזציה של תשואות מותאמות סיכון. איזון הפורטפוליו הוא חיוני שכן מטרתו לשמר את ערך הנכסים בכללותם ולמנוע חשיפה יתר על המידה לתנודתיות של כל סוג נכס בודד, והכל כמובן בהתאם לרמת ה"רעב" לסיכונים של המשקיע הספציפי.

חשיבות איזון בהשקעות: שליטה ברמות הסיכון

מדוע לאיזון בהשקעות יש תפקיד בעל חשיבות עליונה, אפילו יותר מזהות המניות או האג"ח הספציפיות שמרכיבות את התיק? המטרה העיקרית באיזון הנכסים בתיק ההשקעות עם הרכבתו ואז שוב לאורך השנים, היא לשלוט ברמת הסיכון המתקיימת בו בכל רגע נתון. סוגי נכסים שונים מייצגים רמות שונות של סיכון ותשואה. על ידי פיזור השקעות על פני מספר סוגי נכסים, המשקיע מפזר את הסיכון שלו ומפחית את ההשפעה של ביצועים גרועים מכל השקעה בודדת. איזון התיק מבטיח שמירה על פרופיל סיכון מתאים בהתאם ליעדי ההשקעה וסיבולת הסיכון של בעל התיק.

לשם הדוגמה, אלה הם סוגי הנכסים שיכולים להרכיב תמהיל השקעות סטנדרטי, ורמות הסיכון המיוחסות להם בדרך כלל: מזומנים ושווי מזומנים – כל כסף זמין או השקעות שניתן בקלות להמיר למזומן, אלה הם נכסים שנחשבים בסיכון נמוך, עם פוטנציאל צמיחה נמוך; מניות – מניות של חברות הנסחרות בבורסה, עם או בלי חלוקת דיווידנדים, נחשבות לנכס בסיכון גבוה, עם פוטנציאל צמיחה גבוה; איגרות חוב – הלוואות המחולקות ליחידות ונמכרות למשקיעים, שמקבלים תשלומי ריבית עד להבשלת האג"ח, ואז משלמות גם את החזר הקרן, אג"ח נחשבות לני"ע בסיכון נמוך יחסית למניות, עם פוטנציאל צמיחה נמוך. קיימות אג"ח ממשלתיות ואג"ח קונצרניות ורמות הפוטנציאל והסיכון הנלווה מושפעות מהמאפיינים הספציפים של כל אגרת; השקעות אלטרנטיביות – קטגוריית נכסים לכל דבר שאינו מזומן, מניות או אג"ח, למשל – נדל"ן, סחורות, מטבעות דיגיטליים, הלוואות חוץ-בנקאיות ועוד, כאן הסיכון והתשואה תלויים מאוד בזהות הנכס, והם משתנים בהתאם.

(צילום: Shutterstock)

התזמון של איזון תמהיל ההשקעות

מתי כדאי לבדוק האם  הרכב ההשקעות שלנו מאוזן, ולפעול לטובת איזון מחודש? האם לעשות זאת במרווחי זמן קבועים או רק כאשר השווקים חוו תנודות משמעותיות? ישנן שתי גישות מרכזיות:

איזון הרכב הנכסים במרווחי זמן קבועים

הגישה הראשונה היא קביעת מרווחים קבועים מראש לאיזון מחדש, כגון מדי רבעון, מחצית השנה או שנה. גישה שיטתית זו עוזרת לשמור על עקביות ומשמעת לפי אסטרטגיית ההשקעה. איזון מחדש של התיק באופן שוטף מאפשר להתאים את הקצאת הנכסים בהתבסס על תנאי השוק באופן תקופתי, ומבטיח שהתיק יישאר מיושר עם היעדים ארוכי הטווח של המשקיע.

הגדרת יעדים ואיזון הרכב הנכסים בעת חריגה מהם

הגישה השנייה כוללת איזון מחדש כאשר התיק חורג באופן משמעותי מהקצאות היעד שלו. מצב זה יכול לקרות כשנכסים מסוימים משיגים ביצועים טובים יותר או פחות ביחס לאחרים, מה שגורם להקצאות בתיק להשתנות. לדוגמה, אם הקצאת היעד בתיק X היא 60% מניות ו-40% אג"ח, אבל עקב תקופה של שוק שורי המניות מהוות כעת 70% מתיק זה, ניהול תיק ההשקעות יצטרך לאזן מחדש לפי יעדי ההרכב על ידי מכירת מניות והקצאה מחדש של הכספים הנזילים לרכישת אג"ח. כך יחזור התיק להקצאה המקורית שלו, ותישמר החשיפה הרצויה לנכסים השונים.

סיכום

איזון בהשקעות הוא היבט קריטי בניהול תיקים. הדבר כרוך בהקצאה אסטרטגית של נכסים והתאמה תקופתית מחדש של התיק כדי לשמור על החשיפה הרצויה לסיכון. על ידי גיוון ההשקעות ומעקב מקצועי אחר ביצועי התיק, ניתן לייעל תשואות בהתאם לסיבולת הסיכון של המשקיע, לקראת הגשמה של היעדים הפיננסיים שלו. בין אם נבחר בגישת איזון מחדש באופן תקופתי, או איזון מחדש המבוסס על חריגות מהקצאות יעד, המפתח הוא להישאר ממושמעים ומותאמים לתנאי השוק.

* אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top