שתהיה שנה טובה ומתוקה כדבש אך ע"מ שנוכל לשמור על תזונה נכונה, קיבלנו טיפים מקצועיים

שתהיה שנה טובה ומתוקה כדבש אך ע"מ שנוכל לשמור על תזונה נכונה, קיבלנו טיפים מקצועיים

צילום: gettyimage

ראש השנה בפתח ואיתו גם שולחן החג עם שלל המאכלים. על מנת שנוכל לשמור על תזונה נכונה, קבלנו טיפים מקצועיים מבתיה שהרבני, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, שיעזרו לכם להתרכז ביתרונות הבריאותיים

על הדבש ועל העוקץ

לברכה שאנו מברכים איש את רעהו לקראת השנה החדשה יש שמוסיפים את מילת התואר "ומתוקה", ולא סתם מתוקה אלא "כדבש". שלא יהיה ספק לגבי דרגת המתיקות.

מה כל כך סמלי ומשמעותי בתוספת הזו?

במנהגי החג משולבת אכילת מזונות המסמלים שפע, טוב וברכה, ובמיוחד בולט החיבור בין החומר (הגַשמי) לרוח. באמצעות אכילת מזונות מסוימים, אנו מזינים את הגוף והנפש הן במאכלים עשירים מבחינה תזונתית והן בברכות להתחדשות ושגשוג. "הסימנים" הם אותם מזונות שעליהם מברכים בסעודת ליל ראש השנה, ותפוח בדבש הוא הסימן העיקרי בחג.

פעמים רבות אנו יכולים להתמודד עם אתגר או לעבור משבר שרק בדיעבד נוכל להסתכל לאחור ולומר: "מזל שכך קרה. רק טוב יצא לי מזה". למשל, פיטורים מעבודה יכולים להוביל למצב של אובדן הביטחון העצמי והכלכלי, אולם לא מעט קורה שבזכותם אותו אדם אזר אומץ, גילה בעצמו כישרונות חבויים ומצא עבודה טובה ומספקת יותר. את זאת יוכל לדעת רק בהמשך.

ברכת שנה טובה ומתוקה כדבש פירושה שנקבל ונזכה רק לדברים טובים, ושנצליח לראות את הטוב כאן ועכשיו ולא רק בדיעבד. היום הראשון בשנה מזמין לחשבון נפש ביחס לשנה החולפת, ובמקביל מהווה אבן פינה לפֶרֶק חיים חדש. מן הראוי שנקדיש מחשבה למה שעתיד לקרות בשנה הקרובה, ונכוון למקום טוב ושלם יותר.

בלי להמליח או לפַלפֵּל

אם נתייחס לשאר סימני החג נוכל לשים לב למגוון הצבעים והטעמים שיש בהם. אני מתפעלת מהמזונות שאנו אוכלים כמו שהם או לאחר בישול קל במים ללא תוספת מלח או תבלינים.

מדוע נהוג ליהנות מהטעם הטבעי המקורי ללא מלח ותבלינים? כי לא נרצה "להמליח" או "לפַלפֵּל" את השנה הבאה עלינו לטובה.

שפע הצבעים: ירוק, אדום עז, חום, לבן, צהוב, כתום, בורדו.

הסימנים המוכרים בכל העדות הם:

כפי שצוין, תפוח בדבש – לשנה מתוקה כדבש

תמר – שייתמו אויבנו ושונאינו

רימון – שירבו זכויותינו

ראש של דג – שנהיה לראש ולא לזנב.

בעדות שונות מוסיפים סימנים נוספים למגוון ברכות –

קישוא או דלעת – שייקרע רוע גזר דיננו

סלק – שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו

לוביה טרייה – שירבו זכויותינו ותלבבנו

אפשר לשים לב למגוון סוגי המזונות, פירות וירקות – מבושלים וטריים, מקורות לחלבון – לוביה כקטנייה, דג. שלל הצבעים מייצג את מגוון הוויטמינים והמינרלים שנספק לגוף. כל צבע מהווה יתרון בריאותי ייחודי. למשל, הרימון בצבעו אדום העז מכיל ליקופן, ויטמין סי ועוד.

הירוקים – תפוח ירוק, קישוא, כרישה, עלי סלק, לוביה טרייה – מכילים כלורופיל, חומצה פולית ועוד.

הכתומים והצהובים – דלעת, גזר – כוללים בטא קרוטן, ויטמינים ומינרלים נוספים כמו אשלגן וויטמין סי. מגוון הוויטמינים, המינרלים והחומרים נוגדי החִמצוּן מסייעים בהפחתת סיכון למחלות סרטן, לאיזון ערכי לחץ דם וכולסטרול, מחזקים את המערכת החיסונית ועוד. כדאי להיעזר בייעוץ מקצועי לגבי צריכה יומית ושבועית מותאמת אישית, אולם ברור לכולם שמזונות ללא עיבוד ותוספות מהווים בסיס חשוב לתזונה מאוזנת ומיטיבה.

באמצעות הברכה על המזון אנו רוצים לזכות גם ביתרונות הבריאותיים וגם בסגולה שמביא איתו הסימן. בדומה לכך, נשים לב גם לדרך האכילה: אכילה בנחת ליד שולחן, הנאה מאכילה, התרכזות באכילה ללא התעסקות במסכים, ומתן כבוד לרכיבי ה"מזון" הנקלטים בגופנו ובנפשנו ומשפיעים על תפקודנו היומיומי. הלוואי שנוכל להמשיך לאורך כל השנה בקו של "סימני החג" המהווים תשתית למזונות איכותיים וקרובים ככל שניתן לצורתם הטבעית.

הכותבת: בתיה שהרבני, תזונאית קלינית בראייה משפחתית במכבי שירותי בריאות בצפון ועוסקת בליווי אישי ובהנחיית קבוצות הורים במכבי אקטיבי (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים) ומרצה בפני צוותי חינוך ובני נוער.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top