אגדה אמריקאית רועמת: שברולט קורבט חוגגת 70

אגדה אמריקאית רועמת: שברולט קורבט חוגגת 70

סמל סטטוס. שברולט קורבט | צילום: שאטרסטוק

איך הפכה מכונית ספורט קטנה ואנרגטית למפלצת ביצועים יחידה במינה, עם מעריצים בכל גיל ופס ייצור שעובד מאז 1953? כיצד צמחה למותג אמריקאי שכבש אפילו את האסטרונאוטים, ומה מחכה לה בעתיד?

אורן הדר בשיתוף מימון ישיר

החודש לפני 70 שנה נחשפה לראשונה מהפכת התחבורה שנהייתה למכונית הכי אמריקאית שיש: שברולט קורבט האגדית. זאת לא רק מכונית הספורט הכי ותיקה אי פעם בייצור רציף, אלא מוצר שהפך לנכס תרבות אמריקאי – כמעט יחיד במינו. לכבוד יום הולדתה, נבחן את חייה ונראה איך הפכה לאייקון שדחף קדימה את שברולט *, את התעשייה האמריקאית ואת עולם הרכב כולו.

"את זה אתם חייבים לראות!"

בינואר 1953 נהרו ההמונים למלון וולדורף אסטוריה, לתערוכת הרכב מוטוראמה; רבים שכבר ביקרו הלכו וגררו חברים ובני משפחה, באומרם "תשמעו – את זה אתם חייבים לראות". כוכבת התערוכה היתה מכונית ספורט קטנה ואנרגטית, צבועה אדום לוהט בשילוב לבן. גם לפניה הציגה שברולט דגמים שזכו לעניין, אבל הקורבט היתה סיפור אחר. עד אז, מכוניות ספורט שכאלה היו מתוצרת חוץ; חברות בארה"ב ניסו להפיק מכוניות ספורט, אך לא בכמויות ובעוצמות של היצרניות הוותיקות באירופה – בדגש על בריטניה. הקורבט הייתה בעצם, הראשונה שענתה להגדרה. וגם אז, היא בעיקר נראתה ספורטיבית; הדור הראשון של המכונית הושק בסוף השנה, והתגלה כחלש מכדי לתת פייט לאירופיות. למשל, האיץ מאפס למאה ביותר מ-11 שניות.

ואז בא ב-1955 זורה ארקוס דנטוב, מהנדס יהודי בלגי, שהיה גם נהג מירוצים ובעברו טייס קרב; הוא הציע לתת לקורבט מנוע V8 חזק בהרבה, הפך אותה למפלצת ביצועים וגם לקח אותה למירוצים. כך הפכה המכונית לפנטזיה של כל נהגי ארה"ב: סטייל שמשלב ספורטיביות אירופית עם אגרסיביות מקומית, חוויית נהיגה כיפית, וגאווה עצומה בידיעה שכל זה 100% אמריקאי. מפה הדרך לתהילת עולם היתה פתוחה.

שמונה דורות, שבעים שנה

הדור הראשון של המכונית עדיין חיפש את עצמו. רק ב-1957 נכנסו לתמונה הזרקת דלק ותיבת הילוכים ידנית; הקורבט נולדה במקור אוטומטית. הדור השני C2 שהושק ב-1963 קיבל צורה הרבה יותר קרבית: גוף מחודד שנשען על עיצוב סטינגריי, מכונית המירוץ של ביל מיטשל. משפחת הקורבט התפצלה: לצד הדגם הסטנדרטי, הוצעה Z06, סדרת סטינגריי מיוחדת. הקהל התלהב בלי קץ, ורץ לקנות; הקורבט היתה זולה בהרבה ביחס למכוניות ספורט זרות, ומשכה נהגים רבים.

הדור השלישי C3 קיבל ב-1968 עיצוב יותר מחודד ואווירודינמי, ולצידו סדרת ZR1 שקיבלה אבזור מירוצים מלא. הקהל המשיך לקנות בשמחה; ב-1977 נמסרה הקורבט החצי מיליון. הדור הרביעי של שנות השמונים קיבל צורה חדשה, מרובעת ביותר, עם שלדה נמוכה ושפיצית מאי פעם. הדור השישי הושק ב-2005, ולראשונה קיבל סגנון קצת יותר אירופי; הפנסים הנשלפים המסורתיים הוחלפו בגופי תאורה בחיפוי שקוף, ומערכות בטיחות ובקרה מתקדמות נכנסו למכונית הספורט, מגמה שהתעצמה גם בדור השביעי (2017).

הדור השמיני, שהגיע אל הכבישים ב-2020, כבר היה מפלצת טכנולוגית: מכונה חכמה ועתירת חיישנים, מחשבים וכל מ"מ שלה גולף ופוסל כך שישפר את האחיזה, התאוצה והחוויה על הכביש. העיצוב כבר נראה איטלקי לחלוטין, והביצועים מסחררים. למשל, גרסת השרירים Z06 האחרונה מזנקת מאפס למאה בקצת יותר מ-2.5 שניות, על מנוע בן 670 כ"ס. וזה רק הדגם הסדרתי הכי חזק; לגרסת המירוצים ZR1 מ-2019 יש 755 כ"ס ולמהדורת הנסי – 1,200 כ"ס, יותר משל מסוק קוברה. הגדולה של הקורבט היה בשילוב בין ביצועים, מחיר ופופולריות מתמשכת, שאיפשרו לכל מי שרוצה שברולט יד שניה לקנות אחת: בעלי האמצעים קנו קורבט חדשה, בעוד אחרים הסתפקו באחת מכמה דורות אחורה.

סמל סטטוס. שברולט קורבט | צילום: שאטרסטוק

אייקון אמריקאי שמגיע לכוכבים

עבור שברולט, הקורבט היתה ספינת דגל למותג הוותיק – בין היתר, בזכות יצירתיות שיווקית. בשנות השישים, הגיבורים הכי גדולים ונערצים בארה"ב לא היו ספורטאים או מוזיקאים, כי אם אסטרונאוטים. צוות הטיסה של תוכנית מרקורי נחשפו ותיזזו ללא הרף בין מתקני האימונים ואולפני הרדיו והטלוויזיה – ושברולט החליטה שהם צריכים מכונית של גיבורים. שלושה אסטרונאוטים קיבלו בהנחה עצומה שלוש מכוניות קורבט שעוצבו במיוחד עבורם, והדיל חזר על עצמו גם עבור אנשי תוכנית אפולו בה נחת אדם על הירח. החיבור בין עוצמה וביצועים ובין הקורבט של שברולט היה מוחלט; גם טייס הניסוי האגדי צ'אק ייגר, האדם הראשון שעבר את מהירות הקול, אימץ את הקורבט ב-1988 ואפילו לקח אותה למסלול אינדי 500. במקור עשה זאת עבור פרסומת – אך פשוט התאהב במכונית.

עתיד חשמלי מפתיע

באפריל 2022 נדהמו חובבי הרכב בארה"ב: ג'נרל מוטורס הודיעה שתושק קורבט היברידית – E Ray. מה כל כך מפתיע? הרי לא חסרות מכוניות על היברידיות וחשמליות. אבל חישמול הקורבט עלול לקחת מהאמריקאים משהו שהם מאוד אוהבים: לתקן, לשפר ולשדרג את המכונית בעצמם. גם כי רכב חשמלי מצריך שבריר מהטיפולים שדורשת מכונית בהנעת בנזין – וגם כי כדי לשדרג אחד יש צורך בידע בתחומי החיישנים והתוכנה. אנשים בפלורידה שיצאו לפנסיה רוצים לנבור בקרביים של מנוע V8, לא לשבת מול לפטופ ולנסות לקנפג שנאים.

סיכום

שברולט הפכה את הקורבט ממכונית לסמל לאומי. ימים יגידו איך יתקבל הדור החדש; החברה מחויבת לקורבט שלה כאייקון אמריקאי, אך היא מחויבת גם למהפכה החשמלית, ולא תתפשר על הביצועים.

* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top