מצבים רפואיים נפוצים בתחום רפואת אף אוזן גרון

מצבים רפואיים נפוצים בתחום רפואת אף אוזן גרון

אילוסטרציה: freepik

החל מדום נשימה בשינה ועד שקד שלישי, מומחה אף אוזן גרון צריך להיות מסוגל להתמודד עם מגוון גדול של בעיות בעלות רמת מורכבות או חומרה שונות התוקפות את מערכת האיברים הזו. האיחוד בין האף, האוזן והגרון לתחום התמחות אחד קשור לקרבה הפיזית והחיבור הפנימי בין שלושת האיברים האלה, כמו גם לגורם הסיכון המשותף לשלושתם: הם כולם חשופים לסביבה החיצונית לגוף, ומסתמכים על מנגנוני הגנה שונים על מנת לסנן גורמי זיהום שמנסים להיכנס לגוף, וגם על מנת להגן על עצמם מפני אותם מזהמים. 

כאשר אחד ממנגנונים אלה נכשל או לא פועל כראוי, יכולות להיווצר אחת משלל הבעיות הנפוצות בתחום הזה.

דום נשימה בשינה

אחת הבעיות החמקמקות שאיתן מתמודד מומחה אף אוזן גרון היא בעיות נשימה בשינה, ובמיוחד דום נשימה במהלך השינה. מטופלים רבים לא מודעים כלל שהם סובלים מהבעיה, מאחר והיא מתרחשת בהכרח כאשר הם ישנים ואינם מודעים למה שעובר על הגוף שלהם. עם זאת, זוהי בעיה נפוצה למדי בכלל האוכלוסייה – במיוחד אצל גברים – ויכולה לפגוע באיכות החיים בשל העובדה שהיא גוזלת מאיתנו את האפשרות לשנת לילה טובה. הסובלים מהפרעות נשימה בשינה יפנו פעמים רבות לרופא בשל תחושת עייפות רבה והירדמות במהלך היום למרות שהקפידו לישון מספיק שעות בלילה, בעיות ריכוז, נחירות, ועוד. במקרים חמורים יותר, הבעיה עלולה להעלות את הסיכון ללקות בבעיות לב, בלחץ דם גבוה, ואף מעלה את הסיכון לשבץ מוחי.

לעתים ניתן לטפל בבעיה באמצעים התנהגותיים (ירידה במשקל, הימנעות משינה על הגב) ולעתים נדרשים צעדים משמעותיים יותר כמו שינה עם מכשיר לחץ אוויר חיובי שמקל על הנשימה בשינה, או אפילו ניתוח לתיקון האנטומיה של דרכי השינה.

סינוסיטיס

כולנו מכירים את התופעה המטרידה של דלקות בסינוסים – אותם חללים שנמצאים בתוך הגולגולת שלנו ומסייעים לה לסנן חיידקים ומזיקים שונים על מנת שלא יגיעו למוח ולשאר הגוף וייפלטו החוצה בלי לגרום נזק. סינוסיטיס נוצר כאשר הסינוסים מתמלאים בנוזל ולא מסוגלים להתנקז כראוי, בין אם בשל ייצור מוגבר של נוזל או חסימה של דרכי הניקוז. סינוסיטיס הוא לרוב סיבוך של צינון או שפעת, ועובר מעצמו בתוך מספר שבועות. אולם במקרים מסוימים סינוסיטיס עלול להפוך לכרוני בשל סיבוך ויראלי או בשל בעיות מבניות בסינוסים ובמערות האף. במקרה כזה, מומחה אף אוזן גרון יכול להקל על הבעיה בעזרת ניתוח מלא, טיפול אנדוסקופי בעזרת בלון סינופלסטי, ועוד.

שקד שלישי

תופעה שנפוצה בעיקר בילדים ופעוטות היא צמיחתו של "שקד שלישי" – גדילה מוגברת של הרקמה הרכה מאחורי האף, באופן שחוסם את מעבר האוויר ומקשה עליהם לנשום דרך האף. בתור הורים, בדרך כלל נבחין בבעיה כאשר נשים לשם שהילד נוטה לנשום דרך הפה במהלך היום ומסתובב עם פה פתוח, כאשר הילד נוחר בלילה או מפגין סימפטומים שיכולים להעיד על עייפות רבה ומחסור בשינה, כמו קושי להתעורר בבוקר ונטייה לנמנם במהלך היום. התופעה עלולה להפוך למסוכנת אם לא מטפלים בה, ולכן אין לזלזל בה. מומחה אף אוזן גרון יכול לטפל בבעיה בין היתר בעזרת ניתוח להורדת הרקמה המיותרת, מה שיפתח מחדש את דרכי הנשימה ויקל על הילד או הפעוט לנשום. 

חסימות באף

תלונה מוכרת שאיתה מגיעים מטופלים למומחה אף אוזן גרון היא "אף סתום", כלומר קושי לנשום דרך האף במהלך הלילה או אפילו כל היום. דרכי הנשימה באף יכולות להיחסם בשל הגדלה של הקונכיות, עצמות קטנות ומכוסות רקמה השוכנות בתוך חלל האף ומסייעות לסנן את האוויר הנכנס לריאות, ולנטר את הטמפרטורה והלחות שלו. סיבות אפשריות נוספות לחסימת האף הן סטיית המחיצה, אלרגיה, סינוסיטיס ועוד. לרוב ינסה הרופא לטפל בבעיה בעזרת טיפול תרופתי ואלרגני, ורק אם לא ימצא פתרון יפנה לטיפול בעזרת ניתוח.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top