חשיבות בניית תקציב שנתי

חשיבות בניית תקציב שנתי

צילום יחצ

התקציב השנתי של העסק הוא תשתית חיונית המאפשרת לקבל החלטות מבוססות, בהתאם למצבכם הכלכלי העכשווי ובראייה לעתיד. ואולם, בעלי עסקים רבים נוטים לפסוח על בניית התקציב השנתי, או שמכינים אותו באופן שאינו מדויק, רציני ומקצועי. מכאן קצרה הדרך להתנהלות שגויה ולאי הבנה של המצב הפיננסי לאשורו. במאמר הבא תוסבר חשיבותו של התקציב השנתי ומדוע חשוב להיעזר ביועץ עסקי לבנייתו.
מאת : ירון לוי, תוכן שיווקי

מהו בכלל התקציב השנתי?

תקציב שנתי הוא למעשה תוכנית עבודה לשנה הקרובה, הבנויה בצורת דו"ח הכולל את ההוצאות וההכנסות הצפויות לעסק. מכאן שאת התקציב בונים בתום השנה האזרחית ולפני תחילתה של השנה הבאה, דבר המאפשר להתבסס על נתוני אמת שנאספו ולגבש הנחות עבודה מציאותיות לשנה הבאה, לרבות תחזית גידול ובהתאם לדו"ח רווח והפסד ולעיתים דוחות נוספים. 

למה זה כל כך חשוב?

התקציב השנתי מאפשר התנהלות כלכלית נכונה בכל הרמות – החל בשוטף והנקודתי ועד לכללי והאסטרטגי. באמצעותו ניתן לבצע את השינויים המתחייבים בשנה הבאה ולפתח את העסק, לא בהחלטות ספוראדיות הבאות מהבטן, אלא כחלק מתכנון פיננסי המבוסס על הערכות ריאליות ומוקדמות. התקציב השנתי נותנת תוכנית כלכלית ברורה וסדורה, המיועדת בתחילתו ובסופו של דבר לשפר את הביצועים משנה לשנה.

כאמור, בעיה נפוצה במשק הישראלי היא בעלי עסקים שאינם בונים תקציב שנתי בכלל או שלא בונים אותו נכון. לתופעה זו יש סיבות רבות, כגון העומס השוטף והיומיומי שלא מאפשר הקדשת זמן הולם לניהול הפיננסי, ו/או הבנה כלכלית שאינה טובה מספיק הגורמת להסתייגות מנתונים ומספרים. בכל מקרה, התוצאה היא היעדר שליטה בהיבטים הכלכליים של העסק, ובתוך כך גם היעדר תקציב או תקציב שאינו בנוי נכון.

חשוב להבין שהתקציב השנתי נמנה על הכלים הבסיסיים והחשובים ביותר שעומדים לרשות בעל העסק. הוא מאפשר לנווט את העסק היטב בשנה הקרובה, לפתור בעיות בזמן אמת ועוד כשהן קטנות ולפני החרפתן, לקבל החלטות שוטפות וברמה האסטרטגי, ולתכנן צעדים מראש. יתרה מכך, תקציב שנתי מעניק לבעל העסק ביטחון ושקט לאורך זמן, במקום התחושה וההתנהלות המתמדת של כיבוי שריפות, של בעיות המחייבות פתרון מהיר, ושל לחץ ועומס מתמיד.

כמה מילים על מבנה התקציב

התקציב השנתי כולל כמה סעיפים מרכזיים. ראשית, עליו לכלול הערכה של מצב ההכנסות הצפויות לשנה הקרובה. זאת לאור מצבת הלקוחות, ההסתברות לגבי כל לקוח אם ימשיך אתכם גם השנה, והצעות המחיר הצפויות לאותו לקוח שיהפכו למכירות. ההסתברות להמשך שמוכפלת בהצעות המחיר הצפויות, נותנת את ההכנסות המשוערות מכל לקוח לשנה באה. בתוך כך, יש להתייחס גם לנשירה אפשרית של לקוחות מסוימים, או ליזום נשירה של לקוחות לא יעילים, ולתכנן יעדי גדילה ריאליים. יש לציין כי השאיפה היא לייצר פירוט רב ככל הניתן בסעיפים, בלקוחות וברמה העונתית ואף החודשית.

סעיף מרכזי נוסף בתקציב השנתי הוא ההוצאות הצפויות, כגון על משכורות, ביטוחים, שכר דירה, הוצאות ייצור/אספקה, ייבוא רכיבים ומוצרים, חומרי גלם ועוד. מטבע הדברים, קיימת זיקה חזקה בין סעיף ההוצאות וההכנסות, שכן גידול בהכנסות עתיד להתבטא גם בגידול בהוצאות על העסקת עוד עובדים, השכרת עוד שטחים, ייבוא עוד רכיבים ועוד. בנוסף, אין לשכוח את החזרי המיסים ההשקעות וההלוואות, שאינם נכללים בדו"ח רווח והפסד של רואה החשבון, אך בהחלט מהווים חלק משמעותי בהוצאות.

מדוע כדאי להסתייע ביועץ עסקי

מהאמור לעיל עולה כי בניית תקציב שנתי אמנם חיונית והכרחית, אך איננה בהכרח פשוטה. קודם כל, כי צריך לעבור באופן מפורט ואף קפדני על ההכנסות וההוצאות שלכם מהשנה המסתיימת, לרבות התייחסות לנושאים שדוחות רואה החשבון אינם כוללים אותם. בנוסף, הצפי של התקציב לגבי ההוצאות וההכנסות אינו ירייה מהמותן, וכאמור משקלל הסתברויות, הנחות עבודה ריאליות וזיקה בין בסעיפים השונים. לשם כך נדרשת הבנה כלכלית טובה ויכולת לראות את הדברים באופן אובייקטיבי, לא מתוך משאלות הלב של בעל העסק. 

כמו כן, קיימים נתונים שלגביהם ההערכה יותר מורכבת וקשה להערכה, כגון הגידול בהוצאות עקב גידול בהכנסות, וזאת בנוסף לשינויים צפויים ברמת העונה והחודש, שינויים מהותיים בענף ובמשק שיש סבירות גבוהה שיתרחשו, ועוד. יתרה מכך, לאחר שיש לכם תקציב שנתי ביד גם צריך לדעת איך לגזור מסקנות, איך להשוות לאורך זמן את הצפי מול התוצאות בפועל, איך לתכנון אסטרטגיה בהתאם לתקציב, ואיך לקבל החלטות. לכן כדאי להיעזר לבניית התקציב השנתי ביועץ עסקי מיומן.

היועץ העסקי הוא בעל מקצוע שברשותו ניסיון רב בניהול עסקים בשטח, יש לו השכלה כלכלית אקדמית מקיפה, ומאחוריו ייעוץ לעסקים רבים. לאורך השנים סייע היועץ העסקי במשימת בניית התקציב לעסקים ממגזרים שונים, וכן סייע בניהול מושכל ונכון של מכלול ההתנהלות הכלכלית בעסק. לפיכך, שירותיו של היועץ העסקי יעזרו הן בבניית תקציב שנתי מקצועי, הן בהתנהלות נכונה מולו לאורך השנה הקרובה, הן באיתור נקודות תורפה כלכלית, והן באיתור הזדמנויות עסקיות. כל אלו יובילו לשיפור הרווחיות ואף להגדלה של המחזור. 

לפרטים נוספים וסיוע מקצועי בבניית תקציב שנתי

אם הדברים הכתובים לעיל נראים לכם מורכבים, ממש לא צריך להיבהל. בסופו של דבר, בניית התקציב היא משימה חד פעמית המבוצעת בתום כל שנה ולקראת השנה באה, רק שצריך לשבת על המדוכה ולבצע את המלאכה באופן רציני ומקצועי. יועץ עסקי מיומן ובעל השכלה כלכלית הולמת בהחלט יכול לסייע למשימה, ובמידת הצורך גם ללוות את יישום תוכנית העבודה לאורך השנה תוך השוואה לצפי בתקציב וביצוע שינויים נדרשים. לפרטים נוספים בנושא ומידע בנושא קביעת תקציב שנתי לעסק לחצו כאן ניתן לתאם פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות בטלפון 03-5377088

 אודות הכותב : ירון לוי הינו כלכלן מומחה, יועץ עסקי והבעלים של חברת "לוי ייעוץ כלכלי ועסקי", בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. כותב מאמרים בנושאים של ייעוץ פיננסי ועסקי לגופי תקשורת מובילים ובעל ניסיון עשיר בעולם העסקי . ירון ליווה בהצלחה רבה מאות עסקים בישראל

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top