רמב"ם: ירידה במספר המטופלים החדשים במכון האיידס

רמב"ם: ירידה במספר המטופלים החדשים במכון האיידס

צילום: פיוטר פליטר

בשנים האחרונות נרשמת מגמת ירידה במספר המאובחנים החדשים ל-HIV, אך יחד עם זאת נרשמת עליה בתופעות מדאיגות הקשורות לקבוצת הסיכון.

על המהפכה הרפואית שהפכה מחלה קטלנית לכרונית, על הקשר בין איידס לקורונה ואיך אפשר להציל תינוקות עם בדיקת דם פשוטה. איידס גרסת 2020

יום האיידס הבינלאומי מצוין היום, יום ג', ה-1.12.20, ברחבי העולם. למרות העלייה בתחלואה בתחומים שונים בשל השלכות מגיפת הקורונה וסבבי הסגר, במכון האיידס בקריה הרפואית רמב"ם, מעדכנים כי מנתוני השנה החולפת נרשמת דווקא ירידה במספר המטופלים החדשים אשר נקלטו במהלך 2020, זאת אחרי מספר שנים שבהם נרשמה בעיקר מגמת עלייה. זו השנה השנייה בה נרשמת ירידה במטופלי HIV חדשים, נתון אשר תואם את המגמה הקיימת בעולם בשנים האחרונות.

על פי נתוני מכון האיידס ברמב"ם, עד לחודש דצמבר 2020 נקלטו 127 מטופלים חדשים, ביניהם חולי איידס ונשאי נגיף ה-HIV, זאת לעומת 141 מטופלים חדשים שטופלו במכון במהלך 2019. ברמב"ם מציינים כי ב-2008 נקלטו במרפאת האיידס בביה"ח 66 מטופלים חדשים. ב-2017 הנתון הזה עלה ל-136 וב-2018, המשיך הנתון לגדול כאשר רק עד סוף חודש ספטמבר כבר נקלטו במרפאת ביה"ח 134 מטופלים חדשים.

יום האיידס הבינלאומי מצוין השנה בישראל בסימן הקריאה לכלול בדיקת דם לגילוי HIV בבדיקות הסקר להריון, מהלך אשר קיים במדינות מערביות רבות אך טרם יושם בישראל. "בכל שנה נולדים בישראל בין שניים לשלושה תינוקות נשאי HIV שאמם לא ידעה כלל כי היא נשאית", אומרת דר' עינת קדם, רופאה בכירה במכון לאימונולוגיה, אלרגיה ואיידס ברמב"ם ואחראית על תחום הילדים ומעקב אחר נשים הרות נשאיותHIV   ותינוקותיהן בביה"ח, "השנה לצערי נולד תינוק אחד ברמב"ם, אחד יותר מידי. בדיקת דם פשוטה יכולה לסייע לנו לשמור על בריאותן של האימהות הללו במהלך ההיריון ובעזרת תרופות נהדרות שקיימות כיום להביא לכך שייוולד תינוק נקי מהנגיף, גם אם אמו נשאית".

ממחלה קטלנית למחלה כרונית: על הקשר בין קורונה לאיידס

"איידס כבר לא הורג", מצהיר ד"ר אדוארדו שחר, מנהל מכון האיידס ברמב"ם. "בשנת 2020 איידס הפך למחלה כרונית, זאת הודות למהפכה התרופתית ומחקרים פורצי דרך שנעשו בשנים האחרונות. המגיפה שאנחנו חיים איתה היום מזכירה בהרבה מובנים את השנים הראשונות שאחרי התפרצות האיידס. אי הוודאות, הסטיגמות והקושי לטפל בהצלחה היו חלק מהעולם שלנו לפני 40 ו-30 שנה. אבל היום אנחנו נמצאים כבר במקום אחר לגמרי".

לדבריו של דר' שחר, דווקא הטיפול המוצלח באיידס הפך לסוגיה בעיתית: "היום אנחנו רואים תופעות אחרות. מצד אחד ישנם נשאים חדשים בקרב קבוצות שבהן המחלה לא נצפתה בעבר ולצערנו אין בהן מודעות גדולה לנושא. מצד שני, קבוצות אחרות שנמצאות בסיכון, הפכו לשאננות ונוקטות בגישה לא זהירה עקב זמינות התרופות החדשות והמוצלחות. יש גם צד שלישי, הצד של האנשים שחיים חיים ארוכים ואיכותיים עם המחלה. אין ספק שאלו זמנים אחרים מאלו שהיו בעבר". 

אז למה אנחנו ממשיכים להעלות מודעות למחלה שכבר אינה מסכנת חיים? "העלאת המודעות למחלה האיידס היא כלי חשוב ומשמעותי", אומר דר' שחר ומוסיף, "אך הכלי העיקרי הוא בידיים של כל אחד ואחת. הנתונים המעידים על מגמות ירידה קבועות בינתיים בהחלט משמחים ואני מקווה שהמגמה תמשך גם בשנים הבאות. מדובר בשילוב של מודעות לנושא, מחקרים פורצי דרך וטיפול אפקטיבי. אך כדי שנוכל לממש חזון של מיגור המחלה מהעולם, חייבים להיבדק. בדיקת דם אחת, פשוטה ומהימנה, יכולה להוביל לגילוי מוקדם ולהציל את חייכם ואת אלו של הסובבים אתכם".

איך אפשר למנוע הדבקות תינוקות ב-HIV? דר' קדם וקולגות מהחברה הישראלית לרפואת האיידס שופכות אור על הנושא: https://youtu.be/AdGsGc1kHzk

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top