מה חשוב לדעת לפני קניה ומכירת דירה?

מה חשוב לדעת לפני קניה ומכירת דירה?

עו"ד ניר אביבי | צילום: יח"צ

תוכן שיווקי
קנייה ומכירה של דירת מגורים הוא אחד מהאירועים החשובים בחיים. פעמים רבות מדובר על עסקה בסכום גבוה, אם לא הגבוה ביותר שאדם מבצע במהלך חייו.

ולמרות זאת, קיימים מקרים רבים בהם אדם המוכר או קונה דירת מגורים, אינו נהג בזהירות מספקת או לא קיבל ייעוץ משפטי נכון וליווי מקצועי מעורך דין שמתמחה במקרקעין, ועקב סיבות אלו, נגרם נזק רב לקונה ו/או למוכר הדירה ועגמת נפש לא מבוטלת.

במאמר זה, נסקור את הדגשים שחשוב לקיים בעת קניה ו/או מכירה של דירת מגורים על מנת להימנע ממצבים בהם יכולים להיגרם נזקים הן למוכר והן לקונה.

קבלת ייעוץ משפטי נכון בעת קניה ו/או מכירה של דירת מגורים

הדבר הראשון והמשמעותי ביותר עבור מי שמתכנן לבצע עסקת נדל"ן, הינו קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין שבקיא בתחום המקרקעין וכמו כן לקבל ליווי מעורך דין במהלך תקופת חיי העסקה. פעמים רבות לא מקבלים ייעוץ משפטי נכון ולכן נעשות טעויות שגורמות לנזק ממשי למבצע העסקה.

לדוגמא, כאשר הצדדים חותמים על "זכרון דברים" בהתקשרות הראשונית ולפני החתימה על הסכם המכר. במקרים אלו נהוג לחשוב שזכרון הדברים אינו חוזה מחייב. אך הדבר שגוי מיסודו, שכן הוראות חוק החוזים בדרך כלל תקפות במקרה שנחתם זכרון דברים והפסיקה בבית המשפט כבר הכריעה בעניין זה פעמים רבות. לכן, חתימה על זכרון דברים, אפילו אם מדובר בתנאים ראשוניים ובסיסיים, עלולה במרבית המקרים לחייב את הצדדים ולגרום לנזק ממשי למי מהצדדים בעתיד ולאחר החתימה על זכרון הדברים.

לכן, קבלת ייעוץ משפטי נכון מעורך דין מתחילת ההליך, יכולה לחסוך עגמת נפש רבה ובעיות עתידיות ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין כבר בראשית התהליך.

עריכת בדיקות מתאימות טרם החתימה על הסכם המכר

כלל חשוב ביותר בכל עסקת מקרקעין, הינו עריכת בדיקות מתאימות טרם החתימה על הסכם המכר. מיותר לציין שללא בדיקות מתאימות באשר למצבה של הדירה ובאופן מדוקדק ביותר בקשר למצבה התכנוני של הדירה יכול להגרם נזק רב לצדדים, כגון: 

  • בדיקת נסח הטאבו של הדירה והאם יש הערת אזהרה לבנק/נושה/משכנתא וכו'.
  • בדיקת הזכויות ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) והאם יש הסכם חכירה בתוקף, האם שולם היוון? האם ישנם חובות? וכו'.
  • במידה ומדובר בדירת מגורים, האם ישנה חברה משכנת? האם יש חוב לעמידר? וכו'. 
  • ביצוע בדיקה מקיפה באשר לחובות שרובצים על הדירה לנושים שונים, עיקולים וכו'.
  • בדיקת המצב התכנוני של הדירה, האם יש חריגות בניה וכו'.
  • ועוד בדיקות רבות שחובה לעשות טרם חתימה על הסכם המכר.

כל הבדיקות המצוינות לעיל, הינן רק חלק מהבדיקות הרבות שחובה לעשות לפני שקונים דירת מגורים, ועל עורך הדין המייצג בעסקה לבצע את בדיקות אלו על הצד הטוב ביותר לשם שמירה על לקוחותיו.

האם עורך דין אחד יכול לייצג את שני הצדדים?

דבר נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת הינו שפעמים רבות שוקלים הצדדים לעסקת מקרקעין שעורך דין אחד ייצג את שני הצדדים. במקרים אלו הדבר אפשרי, אך חשוב לציין שהדבר אפשרי אך ורק כאשר אין כל ספק שעורך הדין ייצג את שני הצדדים באופן שווה כאשר ידאג לאינטרס של שני הצדדים לעסקה.

במידה ועורך הדין מייצג מטעם מישהו אחר ו/או אחד הצדדים מרגיש שעורך הדין לא ייצג אותו על הצד הטוב ביותר, זכותו של הצד השני לשכור את שירותיו של עורך דין מטעמו.

לסיכום, עסקת מקרקעין וקניית דירת מגורים הינה עסקה חשובה ביותר שדורשת ייצוג של עורך דין שמתמחה במקרקעין ובעניינים מסוג זה.

עו"ד ניר אביבי הינו עורך דין בחיפה וכן עורך דין מקרקעין בצפון ומתמחה במקרקעין, חוזים, תביעות בבתי משפט וייצוג בערכאות השונות. 

האמור בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ משפטי 

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top