עורך דין דיני עבודה – מהן חובות המעסיק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה?

עורך דין דיני עבודה – מהן חובות המעסיק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה?

אישה עצובה אילוסטרציה pexels.com
אילוסטרציה pexels

מאת: עו"ד רועי סבג
מעסיק אחראי לשמירה על ביטחון עובדיו וכבודם, ועליו לספק להם סביבת עבודה נאותה החפה מהטרדות מיניות, ובכך להגן על כבודם, חירותם, פרטיותם ועקרון השוויון בין המינים.

עפ"י חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, מעסיק של יותר מ-25 עובדים חייב לערוך תקנון מיוחד המותאם למקום העבודה וחייב לתלות עותק של התקנון במקום העבודה. בתקנון יפורטו עיקרי החוק למניעת הטרדה מינית, וכן פרטי האחראית למניעת הטרדה במקום עבודה, דרכי הגשת התלונות על הטרדה מינית בחברה, הליך הבירור והטיפול בהן. 

נגד מעסיק שלא מקיים את חובתו לפרסם תקנון ניתן להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה במשרד העבודה.

עו"ד רועי סבג | צילום: אופיר איב

אי-פרסום התקנון מהווה גם עבירה פלילית שדינה קנס וחושף את העסק לתביעות בתי הדין לעבודה מצד עו"ד לדיני עבודה.

כמו כן, לפי החוק למניעת הטרדה מינית קיים עיגון נורמטיבי המטיל חובה לברר את התלונה/ות בדבר הטרדה מינית תוך הגנה מרבית על כבודם ופרטיותם של המתלונן, הנילון ועדים אחרים – (תקנה 6(ה) לתקנות למניעת הטרדה מינית (חובות המעביד), התשנ"ח-1998).

תפיסת החוק היא שעל המעסיק מוטלת חובת בירור מהעת שנודע לו עליה. בתקנות למניעת הטרדה מינית נקבע כי חובת בירור תלונה חלה ברגע שנודע למעסיק על מקרה של הטרדה מינית במסגרת יחסי עבודה גם כאשר לא הוגשה תלונה או שהמתלונן חזר בו מתלונתו. בהיקש מכך, משמעשה ההטרדה המינית אינו שנוי במחלוקת, הרי שעל המעסיק לנקוט באמצעים למניעת הישנותו.

בתי הדין לעבודה יוצאים מנקודת הנחה כי מעסיק המקיים את חובותיו לפעול למינוי אחראית ומפרסם תקנון למניעת הטרדה מינית, מגן בכך על עובדיו על ידי העלאת מודעות המנהלים והעובדים כאחד לחובותיהם בקשר למניעת הטרדה מינית, ובכלל זה יצירת סביבת עבודה עוינת.

מעסיק המבקש להסיר את נטל האחריות להטרדה מינית שביצע עובדו (כל עובד, לא רק ממונה מטעמו) במקום העבודה – נדרש להוכיח שקיים את חובתו על פי החוק למניעת הטרדה מינית, וכן להוכיח שפעל באופן יעיל למניעת מקרי הטרדה מינית בעתיד.

מעסיק שלא קיים את חובותיו, חשוף לכך שבית הדין לעבודה יקבע כי הוא נושא באחריות בגין מעשי ההטרדה עצמם. 

כמו כן, מעסיק שלא קיים את חובותיו חשוף לכך שהפיצוי שייפסק בגין ההטרדות המיניות – יחולו על המטריד ועל המעסיק, בלי הבחנה ביניהם, על כל המשתמע מכך. כלומר, מעסיק שלא קיים את חובתו נוטל סיכון לפיו אם ייקבע שעובד או ממונה מטעמו ביצעו במסגרת יחסי העבודה מעשה הטרדה מינית או התנכלות – הוא יחוב בגינם.

רועי סבג, עורך דין דיני עבודה בחיפה מעניק למעסיקים ולמנהלים שירות משפטי רחב הכולל הטמעת הוראות החוק למניעת הטרדה מינית, הכנת תקנון מותאם לעסק, הרצאות לעובדים וליווי והדרכה לאחראית במילוי תפקידה.

הקפדה על הוראות החוק ומתן ייעוץ משפטי על-ידי עורך דין דיני עבודה תצמצם את החשיפה של המעסיק ותשפר את הנראות בפני בית הדין לעבודה, מסביר עורך דין רועי סבג. 

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top