חשיפה: מפעלי מפרץ חיפה יועתקו לדרום – ובמקומם ייבנו 100 אלף דירות

חשיפה: מפעלי מפרץ חיפה יועתקו לדרום – ובמקומם ייבנו 100 אלף דירות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה | צילום: דורון תלמי, ויקימדיה

רשות מקרקעי ישראל והמועצה האזורית רמת נגב מקדמות תוכנית ענקית להקמת אזור תעשייה בנגב שישמש לפעילות פטרוכימית. ב-THEMARKER נחשף כי המהלך יאפשר להעתיק את מפעלי מפרץ חיפה, ולשווק על הקרקע 50-100 אלף יחידות דיור, בשטח ששוויו מוערך עד 11 מיליארד שקל

המהלך הלאומי להעתקת מפעלי מפרץ חיפה קיבל באחרונה דחיפה משמעותית: רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) והמועצה האזורית רמת נגב מתכננות להקים אזור תעשייה פטרוכימי במתחם אורון בדרום הארץ – כך נודע ל-TheMarker. המתחם, שממוקם סמוך לירוחם ולדימונה (11 ו-17 ק"מ, בהתאמה) בשטחי המועצות האזוריות רמת נגב והערבה התיכונה, משתרע על פני 24 אלף דונם ומשמש ברובו לכרייה וחציבה.

עוד דווח בדה-מרקר כי התוכנית להעתקת פעילות המפעלים ובתי הזיקוק מחיפה למתחם אורון מצויה כעת על שולחנה של הוועדה המחוזית דרום, שהורתה לפני כמה שבועות למשרד להגנת הסביבה לבצע תסקיר סביבתי לצורך בחינת התוכנית. לצד זאת, לפני כמה חודשים הוקמה ועדת היגוי במטרה לבחון את ישימות המהלך במתחם זה. לאחר שלבי הבדיקה והתכנון שצפויים להימשך כמה חודשים – אם מתחם אורון יימצא מתאים על ידי כלל הגורמים – תובא התוכנית בפני הממשלה לצורך החלטה על יישומה. 

רפי אלמליח, מנהל אגף בכיר לתכנון ברמ"י ומי שעומד בראש הצוות שמקדם את תכנון אזור התעשייה אורון מטעם הרשות, אמר לדה מרקר כי "התוכנית התגבשה במסגרת פעילותנו לפינוי ופיתוח מפרץ חיפה, ועל רקע דרישה מרובה למתחמים בסדר גודל כזה לצרכים תעשייתיים. הבחירה במתחם נעשתה לאחר שביצענו בחינה ראשונית סביבתית, כלכלית ותשתיתית".

אלמליח מוסיף כי "במרחב מפעלי אורון קיימת כיום תוכנית מתאר שמייעדת את השטח לחציבה ומפעלי חציבה וכן למתקן טיפול תרמי. למעשה, זוהי הרחבה של התוכנית הקיימת בשטח שיאפשר הקמה של מפעלי תעשייה כבדה בשטחים גדולים ובתי זיקוק. אם יהיה צורך להמשיך את פעילות בזן ולא לסגור אותה אלא רק להעתיקה – ניתן יהיה להעבירה לשטח זה. המטרה היא ליצור פוטנציאל העתקה למפעלי מפרץ חיפה או לחלק מהם".

מתחם אורון הוא החלופה המרכזית למפעלי מפרץ חיפה, אף שיש שני מתחמי תעשייה מרכזיים נוספים: מתחם תעשייה כימי במישור רותם, ומתחם תעשיות ברום, שפועל בנאות חובב. שניהם נבחנו כאלטרנטיביות למפעלי מפרץ חיפה – אבל משיחות עם גורמים המעורים בנושא עולה כי עתודות הקרקע הזמינות בהם אינן מספקות, וכי שניהם סמוכים יותר לאזורים מאוכלסים, שייפגעו כתוצאה מהעברת הפעילות התעשייתית לתחומם.

לחזק את הפריפריה

פרט להיבטים הסביבתיים הכרוכים בפעילות המפעלים לצד ריכוזי אוכלוסייה במפרץ חיפה, בדה מרקר דווח כי אחד השיקולים המרכזיים כיום לפינוי המפעלים הוא ערך הקרקע של מפרץ חיפה, והכדאיות הכלכלית של פינויו עבור המשק ושוק הדיור. לפי הערכות רמ"י, הנסמכות על דו"ח שערכה חברת הייעוץ מקינזי עבור המועצה הלאומית לכלכלה, ניתן יהיה לשווק בעשרים השנים שלאחר פינוי המפעלים 100-50 אלף יחידות דיור במפרץ חיפה. שווי הקרקע במתחם מוערך ב-11.2-7.5 מיליארד שקל. ברשות מקרקעי ישראל סבורים כי להעתקת מפעלי מפרץ חיפה לנגב יש גם פוטנציאל לחיזוק הפריפריה בהיבט הכלכלי-חברתי – עם תוספת מוערכת של 9,400 מקומות עבודה.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

Scroll to Top