כל מה שרציתם לדעת על נדידת ציפורים בישראל

כל מה שרציתם לדעת על נדידת ציפורים בישראל

נדידת ציפורים בישראל

מדור שיווקי

נדידת ציפורים היא תופעה מחזורית ידועה ומוכרת של עופות שונים הנודדים לרוב בין אזורי הקינון בצפון כדור הארץ, לבין אזורי החריפה בסמוך לקו המשווה או מדרומה לו. בגלל מיקומה הייחודי של ישראל, בדיוק בצומת היבשתית בין אפריקה, אסיה ואירופה, ובין הים התיכון במערב לבין המדבר הערבי במזרח, ארצנו הקטנה בורכה בתופעת נדידת הציפורים בסתיו ובאביב.

להקות ציפורים עוצרות בישראל ובמדינות השכנות לה, כדי לנוח, לאכול ולאגור כוחות לקראת חציית המדבריות באפריקה, או בכיוון ההפוך לקראת חציית הים והמדינות בצפון בדרכם צפונה בעונת האביב.

ישראל ממוקמת בלב האוטוסטרדה הבין לאומית של להקות הציפורים

מדי שנה ניתן להבחין בלהקות עצומות בגודלן של אלפי ציפורים בשמיים. הציפורים נודדות בשמי ישראל פעמיים בשנה – באביב ובסתיו.

  • נדידת הציפורים בסתיו – הנדידה בסתיו מתקיימת בדרך כלל החל מהשבוע האחרון של אוגוסט ועד סוף חודש אוקטובר. נדידת הסתיו מאפיינת ציפורים הנודדות מצפון אירופה ואסיה בדרכן למדינות השונות בדרום יבשת אפריקה.
  • נדידת הציפורים באביב – נדידת האביב מתקיימת בחודשים מרץ עד מאי, ומאפיינת את הציפורים החוזרות מדרום יבשת אפריקה לאזורי הקינון בארצות הצפון.

כדאי לדעת כי בתקופות הנדידה ניתן להבחין בהלקות ציפורים רבות בשמי הארץ, עם זאת רק חלק הלהקות בוחרות לרדת למנוחת לילה, להתאוששות ולאכילה, בעוד להקות ציפורים אחרות ממשיכות בדרכן ורק חולפות מעל ראשנו.

אילו ציפורים נודדות וחולפות בשמי ישראל?

בישראל יש חמש קבוצות של ציפורים, ביניהן עופות יציבים החיים בארץ כל השנה, ועופות מים גדולים הנודדים בסתיו דרומה ובאביב צפונה, למשל שקנאים, חסידות, פלמינגו ושלדגים. כמו כן, ישנם עשרות מינים של עופות חורפיים וקיציים המגיעים לישראל לתקופה של מספר שבועות או חודשים, ורק לאחר מכן הציפורים ממשיכות לדרכן, למשל שרקרק, נחליאלי ועוד.

רוב הציפורים נודדות בלילה, לכן ניתן לראות אותן בתמונת מכ"ם, ולהקות הבוחרות לנוח מעט נוחתות בדרך כלל לפנות בוקר, בעיקר בשדות חקלאיים, בגינות, בפארקים ובשטחים הפתוחים השונים, וכך ניתן לצפות בהן מקרוב. אחד האתרים המושלמים לחובבי הצפרות הוא ללא ספק אגמון החולה, אך יש עוד מגוון אתרי צפרות ברחבי המדינה בהם ניתן להיחשף לעולמן המופלא והקסום של הציפורים הנודדות.

סוגי הציפורים המובילות שנודדות מעל ישראל

ניתן לצפות בנדידת הציפורים באתרי הצפרות השונים ברחבי הארץ, הם ציפורי שיר כמו סלעית, עופות מסדרת הכחלאים כמו שלדג גמדי, פלמינגו זוטר או גדול, שקנאי מצוי, וכמובן חסידות, עגורים ואפילו דורסי יום מסוימים.

סיכונים לציפורים הנודדות

בתקופת נדידת הציפורים בחודשי המעבר להקות הציפורים מתמודדות עם סיכונים ואתגרים רבים ומגוונים. כאשר הלקות נודדות בשמי הארץ ומעל המדינות השכנות, הן נחשפות לסכנות כמו צייד (בעיקר במדינות השכנות של ישראל), פגיעה ממטוסי קרב ומטוסי נוסעים, פגיעה בבנייני מגורים ומשרדים גבוהים, הרעלות מכוונות מצד חקלאים בגלל הנזק שהציפורים הנודדות מסבות לחקלאים השונים ועוד.

כמו כן, שינויים בנוף המוכר כתוצאה מבנייה רוויה, מחלפים, גשרים, ייבוש ביצות וצמצום מסיבי בשטחים הפתוחים לצורכי חקלאות והתיישבות –  כל אלו ועוד גורמים ללהקות של הציפורים הנודדות לחפש נתיבים חדשים, נוחים ובטוחים יותר.

יחד עם זאת, ראוי לציין כי ישראל נחשבת לאחת המדינות המתקדמות בתחום הצפרות, ובעיקר בתחומי מחקר, איסוף מידע ומעקב אחרי הציפורים הנודדות. חובבי צפרות ממתינים בקוצר רוח לעונות הנדידה ובתקופות אלה יש תצפיתנים העוקבים אחרי נתיבי הנדידה, מתבצע גם מעקב באמצעות מכ"ם, בעזרת מטוסים קלים ודאונים, מבצעים טיבוע ומנהלים מאגרי מידע.

בשנים האחרונות החלו מיזמים חשובים באתרים שונים בארץ, למשל מיזם ההאכלה היזומה של שקנאים בעמק החולה, וגופים שונים משתפים פעולה כדי למזער את הנזק הנגרם לחקלאים, למגדלי הדגים בבריכות ולחיל האוויר ורשות שדות התעופה.לסיכום, נדידת ציפורים היא אחת מתופעות הטבע המרשימות והמעניינות ביותר, מומלץ לעקוב אחרי הפרסומים ולהצטרף לפסטיבלים השונים העוסקים בנושאי צפרות, בעיקר בעמק החולה ובאילת, וכדאי להירשם מראש לסיורים המודרכים של מרכז הצפרות הישראלי וליהנות מהתופעה המרהיבה.

מוזמנים להגיב ברשתות שלנו

או כאן אך שמרו על שיח ענייני ומכבד

תפריט נגישות

Scroll to Top