ישראל עומדת בפני שינוי דרמטי באופן שבו מוצרי הטבק ישווקו לצרכן, עם מהלך חקיקתי המקודם בימים אלו, שמטרתו להוסיף אזהרות גרפיות מצולמות, המתארות בצורה מוחשית את נזקי העישון הקשים, על גבי כל קופסאות הסיגריות ומוצרי העישון האחרים. בדיון משמעותי שנערך ביום שני, 19 במאי, בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ דוד ביטן, הונחה על השולחן סוגיית שילוב התמונות, כחלק מהליך הכנה לחקיקה ותחילת יישום חובה של תקנות חדשות מטעם משרד הבריאות. המהלך, לו שותפה ודוחפת بقوة האגודה למלחמה בסרטן, זוכה לתמיכה ציבורית רחבה ונועד להצטרף לכ-160 מדינות ברחבי העולם שכבר אימצו גישה זו, שהוכחה כיעילה במיוחד בהשפעה על הצרכנים ובקידום גמילה מעישון.
האגודה למלחמה בסרטן, המובילה את המאבק הציבורי בנושא זה, מדגישה כי רוב העולם כבר התקדם לאזהרות מצולמות מרתיעות, והגיע הזמן שגם ישראל תיישר קו. "חשוב לעשות את החיבור המיידי בין הנזקים הבריאותיים הקשים והבלתי הפיכים לבין המוצר המסרטן והממית הזה," אומרים באגודה. "אנו קוראים לחברי ועדת הכלכלה ולכלל חברי הכנסת לתמוך במהלך החיוני הזה, שיש לו פוטנציאל למנוע התחלת עישון בקרב בני נוער וצעירים, ולקדם גמילה בקרב מעשנים ותיקים."
ההיגיון מאחורי הדרישה להוספת תמונות הוא פשוט ועוצמתי: "תמונה שווה אלף מילים, ומהיום היא גם עשויה להציל חיים," מסבירים באגודה. בעוד שאזהרות מילוליות, הקיימות כיום על הקופסאות, הפכו לחלק מהנוף המוכר ורבים נוטים להתעלם מהן, תמונות גרפיות של איברים שנפגעו ממחלות הנגרמות מעישון, כגון סרטן ריאות, מחלות לב וכלי דם, או פגיעות בחלל הפה, נועדו לזעזע ולהרתיע. המסר החזותי הוא ישיר, נוקב וחודר הרבה יותר, ויוצר תגובה רגשית בעלת השפעה מתמשכת. המטרה היא שהמעשנים יקבלו תזכורת קבועה ובלתי מתפשרת לסכנה הברורה הטמונה בכל סיגריה.
באופן מפתיע אולי לחלק, הדרישה הזו זוכה לתמיכה ציבורית רחבה ביותר. מסקר שערכה בעבר האגודה למלחמה בסרטן עלה כי כ-84% מכלל הציבור הישראלי תומכים בהוספת אזהרות עם צילומים על גבי קופסאות הסיגRIות. נתון מעניין עוד יותר הוא שמקרב המעשנים עצמם שהשתתפו בסקר, רוב גדול של כ-74% ציינו כי אזהרות גרפיות עם צילומים אכן ירתיעו אותם ויגרמו להם לשקול מחדש את הרגלי העישון שלהם. נתונים אלו מחזקים את הטענה כי המהלך אינו נתפס ככפייה, אלא ככלי לגיטימי ואף רצוי במאבק להצלת חיים ולהגנה על בריאות הציבור, כולל בקרב אלו הנמצאים במעגל העישון.
המהלך החקיקתי הנוכחי מגיע לאחר שנים של מאמצים מצד ארגוני בריאות ובראשם האגודה למלחמה בסרטן. הצטרפותה של ישראל לרשימה הארוכה של מדינות שכבר אימצו את המודל של אזהרות מצולמות, כמו קנדה, אוסטרליה, בריטניה ומדינות רבות באיחוד האירופי ובאסיה, נתפסת כצעד מתבקש ו חיוני. מחקרים בינלאומיים רבים הוכיחו את יעילותן של אזהרות אלו בהפחתת האטרקטיביות של מוצרי טבק, בהגברת המודעות לנזקים הספציפיים של העישון, ובעידוד ניסיונות גמילה.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי הוספת האזהרות המצולמות היא חלק בלתי נפרד מגישה מקיפה ורב-מערכתית הנדרשת למאבק יעיל במגפת העישון. גישה זו כוללת, בנוסף לאזהרות, גם אכיפה נמרצת ויעילה של חוקי הגבלת העישון במקומות ציבוריים, העלאה מתמדת של המיסוי על כלל מוצרי העישון (מהלך שהוכח כאחד היעילים ביותר בהפחתת צריכה, במיוחד בקרב צעירים ואוכלוסיות מוחלשות), קמפיינים רחבי היקף של הסברה וחינוך לבריאות, והגבלות משמעותיות על פרסום ושיווק של מוצרי טבק.
ההשפעה הצפויה של החלת חובת האזהרות המצולמות היא רחבה. מעבר להרתעת מעשנים קיימים, ישנה תקווה גדולה כי המהלך יתרום משמעותית למניעת התחלת עישון, במיוחד בקרב בני נוער וצעירים, אשר חשופים יותר למסרים שיווקיים מתוחכמים של חברות הטבק וללחץ חברתי. קופסאות סיגריות מעוצבות ואטרקטיביות מהוות כלי שיווקי מרכזי, והוספת תמונות מרתיעות צפויה לנטרל במידה רבה את כוח המשיכה הזה.
האגודה למלחמה בסרטן, הפועלת מאז שנת 1952 ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום הודות לתרומות הציבור, עומדת בחזית המאבק למען בריאות הציבור בישראל. עם כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים ברחבי הארץ, כולל בחיפה ובקריות, האגודה פועלת לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום של חולים ומחלימים. בראש האגודה עומדים בהתנדבות אישים בכירים מהעולם הרפואי והציבורי, ביניהם היו"ר פרופ' משה מיטלמן וסגנו מר ליאון רקנאטי, ונשיא הכבוד של האגודה, חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרן צ'חנובר. מחויבותם של כל פעילי האגודה היא התנדבותית לחלוטין.
הדיון בוועדת הכלכלה מהווה צעד חשוב, אך הדרך ליישום מלא של התקנות עודנה דורשת את אישור הכנסת והיערכות של משרד הבריאות והיצרנים. עם זאת, הרוח הגבית הציבורית והמקצועית למהלך, יחד עם הניסיון הבינלאומי המוצלח, מעוררים תקווה כי בקרוב מאוד יתנוססו על קופסאות הסיגריות בישראל לא רק מילים, אלא גם תמונות חזקות, שיסייעו במאבק המתמשך להצלת חיים ולהבטחת עתיד בריא יותר לתושבי המדינה, בכל רחבי הארץ.